Rămâi conectat

Curier Județean

Noua legislație penală: Niciun caz de punere în libertate la Penitenciarul Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

De la 1 februarie 2014 intră în vigoare noua legislaţie penală cuprinsă în actele normative noi: Legea 286/2009 privind Codul penal (însoţit de Legea nr.187/2012 de punere a sa în aplicare), Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (însoţit de Legea nr.255/2013 de punere a sa în aplicare şi de Hot.CSM 79/2014 de modificare a Regulamentului de ordine interioară a instanţelor), Legea nr.252/2013 privind sistemul de probaţiune (însoţită de Regulamentul său de aplicare aprobat prin HG 1079/2013), Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (însoţit de  Regulamentul de organizare a activităţii judecătorului de supraveghere a privării de libertate aprobat prin Hot.CSM 89/2013).

Referitor la aplicarea legii penale mai favorabile din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, în urma desfăşurării activităţii comisiilor de evaluare constituite în acest sens în baza OUG 836/2013 la nivelul Penitenciarului Aiud şi Penitenciarul Bârcea Mare (Deva), din datele statistice privind persoanele condamnate aflate în aceste centre de detenţie rezultă:

– la nivelul Penitenciarului Aiud au fost evaluate 938 de persoane dintre care în 244 de situaţii s-a apreciat că se impune modificarea pedepsei (ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile) şi au fost sesizate instanţele competente să se pronunţe asupra acestor situaţii. Nu a fost identificat nici un caz în care ar putea interveni punerea în libertate ca urmare a aplicării legii mai favorabile, ci doar 7 cazuri a unor condamnaţi minori pentru care după 01.02.2014 se impune  schimbarea pedepsei cu închisoarea în măsura educativă corespunzătoare şi internarea lor în centre educative sau de detenţie, după caz.

– la nivelul Penitenciarului Bârcea Mare (Deva) au fost evaluaţi 1042 de deţinuţi dintre care în 193 de cazuri au fost sesizate instanţele competente să se pronunţe asupra modificării pedepselor ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile. În 6 situaţii s-a apreciat că ar putea interveni încetarea executării pedepsei şi punerea în libertate după data intrării în vigoare a Noului Cod Penal sau în imediata apropiere a acestei date.

Modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă conform legii atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile de evaluare având doar dreptul de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile.   

Conform  H.G. nr. 836/2013 şi O.U.G. 116/2013, la nivelul tuturor centrelor de detenţie au fost constituite Comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale”, precizează Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.

Citește și:

Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală – Principalele elemente de noutate


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Activități de informare și prevenție desfășurate de jandarmi și ANITP, în Piața Cetății din Alba Iulia: Siguranța publică, prevenirea traficului de persoane și respectul pentru lege, priorități pentru forțele de ordine

Bera Larisa

Publicat

în

Activități de informare și prevenție desfășurate de jandarmi și ANITP, în Piața Cetății din Alba Iulia: Siguranța publică, prevenirea traficului de persoane și respectul pentru lege, priorități pentru forțele de ordine În contextul mini-vacanței prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, împreună cu polițiștii și reprezentanții ANITP, am desfășurat ieri, 16 august, activități de informare și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea