Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Noua lege a viei şi vinului îngreunează activitatea micilor producători de vin

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Spune Tiberiu TOMA, președintele Asociației „Țara Vinului” Alba, cu referire la noua lege a viei și vinului

vinAdoptarea noii Legi a viei și vinului a trecut deja de o prima fază, fiind discutată în Comisia de Agricultură și urmând a fi dezbătută zilele următoare și în Parlament, pentru ca în final să fie supusă la vot. În cazul în care va fi adoptată în forma actuală, legea va aduce un concept nou prin înființarea Consiliului Regiunilor. Acesta va fi format din reprezentanți ai celor 8 regiuni viticole din țară.

Cea mai importantă noutate din actul legislativ este însă reconversia și restructurarea viței de vie. Sub această formulare se ascunde, de fapt, o interdicție de a mări suprafața cultivată cu viță de vie. Din anul 2016 nu se mai acordă drept de plantare, se emite autorizație de plantare. Și anume, poți defrișa o cultură de viță de vie și să plantezi, pe același loc, tot viță de vie. Dar nu poți înființa plantații noi. Prin noua lege s-a stabilit ca pe unu la sută din suprafața totală cu viță de vie pot fi înființate plantații noi. Unu la sută, în țara noastră, înseamnă 1.800 de hectare pe an de noi plantații. Însă, potrivit reprezentanților Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicolă (ONIV), din 280.000 ha câte avem plantate cu viță de vie se vor pierde circa 100.000 ha pentru că sunt plantații noi, neautorizate și trebuie distruse. Drepturile suplimentare de plantare, în procent de doar 1%, se vor acorda doar stațiunilor de cercetare.

Din fericire, marii producători de vin din Alba și-au întinerit plantațiile de viță-de-vie acum 10-15 ani și, în consecință, noua lege care restricționează înființarea de culturi noi nu le perturbă semnificativ activitatea. Noua lege a vinului și viei încearcă să armonizeze legislația europeană cu cea românească și particularizează tradiția viticolă românească. Există capitole speciale despre practicile și tratamentele oenologice, capitol special cu categoriile de calitate. Sunt capitole speciale cu noi clasificări ale vinului, altele decât în vechea lege. Normele europene de bază ale culturii de viță de vie se vor modifica însă peste 5 ani. O cultură durează 30-40 de ani, iar până va fi implementat noul sistem, vor apărea noi tehnologii, noi tratamente. ”Nu există printre membri noștri cazuri de mici producători la care să se impună desființarea unor culturi. Mulți dintre ei și-au modernizat și și-au întinerit culturile și chiar au introdus soiuri noi. Reducerea suprafețelor cultivate la nivel național este o problemă, însă pe noi ne interesează foarte tare cum reușesc viticultorii noștri să valorifice ceea ce produc deja.

Din păcate, de multe ori modificările legislative îngreunează activitatea micilor producători și aproape că îi împiedică să își vândă produsele. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în viitor”, a declarat pentru ziarul Unirea Tiberiu Toma, președintele Asociației „Țara Vinului” Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea