Noua lege a pensiilor: Crește treptat vârsta de pensionare, până la vârsta de 65 de ani
Noua lege a pensiilor: Crește treptat vârsta de pensionare, până la vârsta de 65 de ani
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat faptul că, după discuțiile avute la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.
Citește și: Acte necesare pentru comisia de expertiză medicală. Tot ce trebuie să știi să îți faci dosarul pentru pensie de boală
„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea dn sitemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.
În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei, însă există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici.
Budăi a mai anunțat că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pe întreaga perioadă.
„O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a precizat ministrul Muncii.
„Pentru a nu bulversa sistemul lucrăm acuma la acele tabele și joi toate informațiile vor fi publice”, a mai spus Marius Budăi.
Citește și: Recalculare pensii 2023: Milioane de români vor încasa mai mulți bani
Ministrul Muncii a precizat că „pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă”. El a adăugat că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără a afecta partea de contributivitate.
„Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, a subliniat ministrul.
Budăi a mai precizat că nu vor mai fi luate în calcul pensiile asimilate unei anumite categorii, cum sunt unele posturi asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.
Ministrul a spus că trecerea la noul sistem va fi treptată, dar ideea principală, echitatea între toți, să se păstreze.
Marius Budăi a spus că se schimbă și regimul de pensionare a diplomaților – creșterea treptată a vârstei de pensionare și creșterea treptată a perioadei de contributivitate.
Ministrul Muncii nu a precizat de când se vor aplica aceste modificări, spunând că întâi trebuie să fie făcute amendamentele.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]