Noua Casă 2023: Românii își vor putea cumpăra locuințe cu ajutorul programului și anul viitor. Câte garanții au fost date în anul 2022
Noua Casă 2023: Românii își vor putea cumpăra locuințe cu ajutorul programului și anul viitor. Câte garanții au fost date în anul 2022
Românii vor putea să își cumpere o locuință și în anul 2023, beneficiind de programul Noua Casă, a anunțat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM – IFN S.A.
„Continuăm programul Prima Casă şi la anul, în 2023, sau Noua Casă, cum e acum. În acest moment avem consumat între 75% şi 80% din plafon. Practic, avem 8600 de români care au accesat programul Noua Casă, iar din plafonul de 1,5 miliarde de lei s-au consumat 1,2 miliarde lei. Până la sfârşitul anului sperăm să ajungem la un grad de consum de peste 90%, ceea ce este bine într-un an de criză, în care decizia de a investi este mai reţinută. De fapt, venim după trei crize. Şi să nu uităm că în 2020 timp de 4 luni, economia mondială a fost închisă, lockdown total”, a declarat Dumitru Nancu la DC NEWS.
Vânzările de locuințe au scăzut dramatic
Vânzările de locuințe au scăzut cu până la 40% față de anul trecut, însă prețurile rămân la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Mai mult, se pare că românii nu mai sunt la fel de interesați nici de programul „Prima Casă”.
Vânzările de locuințe au scăzut cu până la 40 de procente față de anul trecut, asta deoarece românii au devenit extrem de reticenți atunci când vine vorba despre obținerea unui credit de nevoi personale, conform Digi24. Principala cauză a acestor schimbări este dată de creșterea mult prea mare a prețurilor pe piața imobiliară.
Prețurile se mențin ridicate
Românii ocolesc tot mai mult creditele, iar acest lucru este confirmat și de interesul mai scăzut pentru programul Noua Casă. Doar 70% din fonduri au fost consumate în mai bine de jumătate de an de la lansarea programului, deși analiștii economici se așteptau ca procentele să se ridice la peste 80%. Anul trecut, fondurile s-au epuizat în primele două luni. „Din plafonul de garantare de 1,5 miliarde de lei s-au consumat 70%. 7.301 români și-au achiziționat un imobil prin programul Noua Casă. Dintre aceștia 7.301, 15% au optat pentru creditul de 140.000 de euro, iar restul de 85% au optat pentru un credit de 70.000 de euro. Însă, scăderea vânzărilor nu a dus la scăderea prețurilor locuințelor”, a completat Dumitru Nancu, președinte Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, conform sursei citate.
Dobânzile și ratele mai mari îi fac pe români să se gândească de două ori înainte să își cumpere o locuință. Mulți aleg să locuiască în chirie și să aștepte o schimbare pe piața imobiliarelor. „Există un număr mult mai scăzut de achiziții, atât de locuințe noi, cât și de locuințe vechi. Dacă vorbim despre locuințele noi putem spune că scăderea este de cel puțin 30-40%”, a transmis Bogdan Ivan Cosmin, secretar general Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România.
Conform datelor de la Agenția Națională pentru Cadastru din luna ianuarie și până în luna octombrie, s-au vândut cu 11.000 mai puține case și apartamente. Și nici așa, dezvoltatorii nu aleg să scadă prețurile, ba din contră, le cresc din ce în ce mai mult. Despre acest lucru a vorbit Bogdan Ivan Cosmin, secretar general Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România.
Românii, în top zece cumpărători de imobiliare în Dubai
Criza din februarie i-a determinat pe unii dintre români cu situaţie materială bună să se mute în țări mai sigure, stabile și cu economii care nu stagnează. În ceea ce privește piața imobiliarelor din Dubai, rușii ocupă locul 1 în topul investorilor, iar românii se clasează pe poziția 10. Investitorii ruși i-au depășit la număr pe indieni, britanici și italieni, după cum o arată datele raportului din trimestrul al treilea din 2022 realizat de compania de brokeraj Betterhomes. Poziția adoua este ocupată de investorii din Marea Britanie, urmați de cei din India, Germania, Franța, Statele Unite ale Americii, Pakistan, Liba, Canada și România, potrivit Khaleej Times.
Însă, în prima jumătate a lui 2022, indienii erau cei mai prolifici cumpărători în Dubai, urmați de britanici, italieni, ruși și francezi. „Europenii au dominat numărul cumpărătorilor din străinătate de-a lungul anului 2022. Conflictele globale și atenuarea sporită a europenii i-au plasat pe ruși în fruntea clasamentului nostru ca și cumpărători nerezidenți numărul unu în Dubai. Regatul Unit deține o poziție puternică pe locul doi, deoarece mai multe persoane văd valoarea cumpărării imobiliare în Dubai și diversele beneficii pe care, fără îndoială, le oferă, cum ar fi siguranță, soare și oportunități nesfârșite”, au precizat cei de la Betterhomes în raportul trimestial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Apar primele buletine cu cip: Măsura controversată care bagă românii în sperieți În anul 2025 în România se vor elibera primele buletine cu cip. Măsura este una controversată în rândul românilor, mulți considerând prezența unui cip pe buletin ca un semn că ar fi marcați. Citește și: Cum să îți faci un alt act de […]