Noua Casă 2023: Care este salariul necesar unui român pentru a putea lua o casă în rate
Noua Casă 2023: Care este salariul necesar unui român pentru a putea lua o casă în rate
Anul acesta este nevoie de salarii mai mare pentru credite garantate de stat. Rata poate ajunge să fie 45% din salariu, gradul maxim de îndatorare.
Cel puțin 5.200 de lei trebuie să câștige lunar românii care vor să ia anul acesta un credit Noua Casă în valoare de 70 de mii de euro. În urmă cu doi ani, pragul era cu 1.500 de lei mai mic, însă ratele sunt acum și cu 50% mai mari față de 2020, iar dobânzile, cel puțin pentru Noua Casă, vor continua să crească.
Să luăm cazul unui împrumut prin programul Noua Casă de 70 de mii de euro, pe 30 de ani. Dacă în 2020, erau acceptați românii cu venitul minim de 3.700 de lei, acum trebuie să câștige cu peste 1.500 de lei în plus.
Noua Casă 2023. Avansul rămâne de 5%, asta înseamnă că cei care se împrumută prin Noua Casă trebuie să vină cu 3 mii 500 de euro. Din cauza dobânzilor care au crescut, rata pentru o locuință de 70.000 de euro este cu 700 de lei mai mare decât în urmă cu 2 ani.
Fiind legate de IRCC, indice care va crește din nou în aprilie, și ratelor românilor care au luat credite prin Noua Casă vor crește din nou.
Pot apela la acest program și cei care vor o locuință mai scumpă, de până la 140.000 de euro, dar deja vorbim de români care câștigă peste medie. Venitul minim necesar pentru astfel de credite este 9.400 de lei, iar rata e acum cu 2 mii de lei mai mare decât acum 2 ani.
În ambele cazuri, rata ajunge să fie 45% din salariu, gradul maxim de îndatorare. Cei ce cumpără o locuință prin programul Noua Casă nu o vor putea vinde în primii cinci ani de la data dobândirii, iar închirierea va fi posibilă doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.
Potrivit informațiilor directorului Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, trei din patru locuințe au fost achiziționate prin acest program, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei disponibil pentru 2023. ”De 20 de ani, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a fost singura instituție financiară dedicată întreprinderilor mici și mijlocii, cea care are singura continuitate de fond de garantare pentru IMM-uri și, bineînțeles, programul pentru persoane fizice «Prima casă», actualul «Noua casă», cu o istorie de peste 15 ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată