Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Noile salarii ale angajaților din primărie NU cresc taxele și impozitele locale la Alba Iulia. Dări similare celor de anul trecut, în proiectul supus dezbaterii publice

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administrația locală din Alba Iulia nu este nevoită să majoreze taxele și impozitele locale pentru a plăti noile salarii ale angajaților. Potrivit proiectului privind aprobarea nivelurilor supus dezbaterii publice, impozitele locale vor rămâne la nivelul celor de anul trecut.

Direcția de Venituri a municipiului Alba Iulia a făcut public proiectul de hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzi aplicabile în municipiu începând cu prima lună a anului viitor.

Potrivit documentului, la capitolul impozit pe clădiri, persoanele fizice, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietate, vor plăti un impozit de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii. Prin clădire rezidențială se înțelege construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.

Valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcție de anul terminării acesteia, după cum urmează: cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință; cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani și 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință; cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani și 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință.

Aceleași persoane fizice, pentru clădiri nerezidențiale, vor plăti, potrivit proiectului, un impozit de 0,5% asupra valorii: rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință; valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință; valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.

Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii; se stabilește o cotă adițională de 25%. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri este 5%.

Vă reamintesc că aceste date sunt deocamdată în fază de propunere. Etapa de consultare a populației se desfășoară în perioada 24.10.2017 – 6.12.2017, perioadă în care observațiile și sugestiile dumneavoastră cu privire la acest proiect de hotărâre pot fi trimise în scris, la sediul Direcției Venituri, str. Ardealului nr. 1-3, Registratură, sau pe adresa de e-mail [email protected]. Dezbaterea publică va avea loc în data de 7.12.2017, ora 12, în sala de ședințe a municipiului Alba Iulia, Calea Moților nr. 5A.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea