Rămâi conectat

Economie

Noile reguli privind RCA-ul au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2012

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    La începutul anului 2012, au intrat în vigoare câteva modificări în ceea ce priveşte asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. De la 1 ianuarie 2012, au crescut limitele de despăgubire, adică acele sume maxime care pot fi primite din partea companiei de asigurări, în cazul în care sunteţi prejudiciaţi. În România, limitele de despăgubire sunt fixate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), cu respectarea cerinţelor europene. Mai exact, din 2012, plafonul maxim de despăgubire pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, a crescut la 1.000.000 euro de la 750.000 de euro, cât a fost în 2011. De asemenea, limita de despăgubire pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate este situată la 5.000.000 euro, faţă de 3.500.000 de euro, plafonul stabilit pentru anul 2011. Aceste limite maxime de despăgubiri sunt stabilite în euro, însă vor fi calculate în lei, la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României. Noile limite de despăgubire au fost aprobate prin Ordinul CSA nr. 14/2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 858, din 6 decembrie 2011.
O altă modificare importantă care intră în vigoare în 2012 se referă la sistemul bonus-malus. Astfel, potrivit actului normativ citat, începând din 1 ianuarie 2012, pentru poliţele emise după această dată, sistemul bonus-malus se aplică şi asiguraţilor persoane juridice. Sistemul bonus-malus presupune majorarea primei de asigurare în funcţie de numărul de daune produse şi plătite. Altfel spus, prin intermediul acestui sistem, şoferii care nu consemnează daune pe poliţele lor de RCA sunt recompensaţi, la reînnoirea poliţei, cu o reducere a tarifului, în timp ce conducătorii auto care au produs daune şi i-au pus la plată pe asiguratori sunt penalizaţi printr-o majorare de preţ. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

ConstructPLUS 2024 – finanțare pentru construcții. Când demarează programul

Unirea Ziarul

Publicat

în

ConstructPLUS 2024 – finanțare pentru construcții. Când demarează programul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) își face cunoscută inițiativa de a deschide apelul de depunere a cererilor de finanțare pentru programul ConstructPLUS! Acest program, lansat cu scopul de a sprijini atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari înființate sau aflate în activitate, vine în întâmpinarea nevoilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea