Rămâi conectat

Curier Județean

Noi reguli pentru eliberarea pașapoartelor temporare: Ce trebuie să știe românii

Bera Larisa

Publicat

în

Noi reguli pentru eliberarea pașapoartelor temporare: Ce trebuie să știe românii

Începând din 3 iulie 2024, intră în vigoare noi modificări legislative în sistemul de pașapoarte, afectând în special eliberarea pașaportului simplu temporar.

Conform acestor modificări, eliberarea pașaportului simplu temporar se va realiza exclusiv în situații obiective și urgente, excluzând cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază rațiuni exclusiv turistice.

Citește și: Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

„Situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate. Totodată, atragem atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor naţional cu paşaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro , secţiunea condiţii de călătorie, înaintea efectuării călătoriei”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit sursei citate, paşapoartele declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept şi nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior.

Cetăţenii români pot deţine, concomitent, un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile:

a) atunci când pașaportul simplu electronic a fost depus pentru obținerea unor vize, în situații obiective și urgente, în care este necesară prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea și eliberarea pașaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obținerea unor vize;

b) în situația în care se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetățeanului român în străinătate, în perioada în care paşaportul simplu temporar este depus pentru obţinerea unor vize.

Cetăţenii români pot deţine, concomitent, două paşapoarte simple electronice valabile, numai în următoarele situații:

a) când titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;

b) când titularul deţine paşaport simplu electronic, dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă.

Eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice, respectiv pentru o anumită perioadă de timp sau până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către minor, se efectuează numai dacă, în cuprinsul hotărârii judecătorești sau al ordonanței președințiale de suplinire a acordului, instanța a stabilit, în mod expres, acest aspect.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Albaiulianul Francisc Oscar Gal, numit secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Bera Larisa

Publicat

în

Albaiulianul Francisc Oscar Gal, numit secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale Francisc Oscar Gal din Alba Iulia a fost numit secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale printr-o decizie emisă de prim-ministrul Marcel Ciolacu pe 3 iulie, publicată ulterior în Monitorul Oficial. Citește și: Categoria de români care ar putea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea