Rămâi conectat

Actualitate

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

Marți, 14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care revizuiește condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Conform noilor reguli, acest tip de pașaport va putea fi emis doar în situații speciale.

În cursul zilei de marți, 14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care sunt revizuite condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Noile reguli stabilesc clar că acest tip de pașaport poate fi emis doar în situații speciale.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Dorindu-se alinierea la standardele europene, propunerea legislativă vizează revizuirea condițiilor pentru eliberarea pașaportului simplu temporar.

Potrivit acestui proiect legislativ, pașaportul simplu temporar urmează a fi emis doar în situații excepționale și urgente, printre care se numără cele care necesită deplasarea sau reglementarea situației juridice a cetățenilor români în străinătate care nu mai dețin documente de călătorie valabile.

Citește și: Noua metodă de calcul a salariului minim în România: Directiva cu noile criterii de stabilire care trebuie respectată

Totodată, actul normativ permite ca datele biometrice și cele personale ale cetățenilor români să fie luate o singură dată de către personalul consular, la misiunile diplomatice și consulatele române, urmând a fi utilizate ulterior în eliberarea pașaportului simplu electronic, a titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate, în conformitate cu cererile exprimate de cetățenii români.

Noi reguli pentru obținerea pașaportului simplu temporar

În plus, noul act normativ reglementează că eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori să se facă doar dacă hotărârea judecătorească sau ordonanța președințială de suplinire a acordului unuia dintre părinți a specificat expres acest aspect. Totodată, vor fi reevaluate situațiile excepționale în care cetățenii români pot deține în același timp un pașaport simplu electronic și unul temporar valabile, sau două pașapoarte simple electronice valabile, dar și obligațiile ce le revin acestora.

Citește și: PENSII 2024: Noua metodă de calcul a pensiilor: Explicații oficiale privind veniturile seniorilor

„Paşaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de paşapoarte sau de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exerciţiului dreptului la libera circulaţie în străinătate sau în alte cazuri în care instanţa de judecată a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, în condiţiile legii penale, în următoarele situaţii:

Când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte, pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar şi urgent să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea/ situaţia juridică pe teritoriul unui stat, în situaţii obiective şi urgente, în care este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea şi eliberarea paşaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obţinerea unor vize”, se arată în proiect.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră Luna iulie 2025 are 31 de zile şi începe într-o zi de marţi, când avem prăznuirea Sfântului Leontie de la Rădăuţi şi a Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi. Deşi prima zi a lunii iulie […]

Citește mai mult

Actualitate

Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește o măsură drastică pentru reducerea cheltuielilor statului: angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună, potrivit unor surse sindicale citate de Profit.ro. […]

Citește mai mult

Actualitate

Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză” „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”. este de părere analistul economic Adrian Negrescu. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea