Rămâi conectat

Actualitate

Noi REGULI pentru comercianţii din pieţe! De ce documente vor avea nevoie pentru a vinde la tarabă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Piata agroalimentara centru Alba Iulia07Dacă până acum, producătorii români puteau să îşi vândă la tarabele din pieţe roşiile, ardeii sau cartofii din gospodărie pe baza unui certificat de producător, în curând regulile s-ar putea schimba. Un proiect de lege iniţial de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adoptat recent de Camera Deputaţilor şi trimis la promulgare preşedintelui, prevede înlocuirea acestuia cu alte două documente: unul de producător şi un altul de comercializare a produselor.

Imagine Fest 2025

Certificatul de producător, actul doveditor în baza căruia producătorii agricoli persoane fizice puteau să îşi vândă produsele pe tarabele din pieţe, târguri şi oboare, ar putea fi înlocuit pe viitor cu alte documente. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege adoptat de Senat la finele lunii februarie şi de membrii Camerei Deputaţilor la sfârşitul lui septembrie, care va ajunge în curând pe masa preşedintelui pentru a fi promulgat.

Accesul producătorilor în pieţe s-ar putea face astfel, în curând, pe baza unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, iar spaţiul destinat exclusiv acestora în pieţe ar putea creşte la 40%.

Ambele documente vor fi eliberate, la cerere, de către primăriile din ţară, în termen de cinci zile de la data solicitării, după efecturarea mai multor verificări.

Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Un astfel de atestat va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ cu ridicata sau cu amănuntul cu produselor agricole obţinute în ferma sau în gospodăria proprie. Acesta se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.

AMENZI USTURĂTOARE, de până la 37.500 de lei

Persoanele care vor încerca să vândă alte produse agricole pe baza carnetului de comercializare vor primi amenzi cuprinse între 7.500 de lei şi 15.000 de lei, în timp ce persoanele care vor încerca să comercializeze produse care nu provin din propria fermă, fără atestat şi fără carnet, vor fi sancţionate cu sume cuprinse între 15.000 de lei şi 22.500 de lei.

Amenzi de până la 37.500 de lei vor fi date în cazul în care administratorii pieţelor nu vor aloca cel puţin 40% din spaţiile de vânzare producătorilor agricoli.

Transportul necorespunzător al produselor ar putea fi sancţionat cu până la 2.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu până la 10.000 de lei, plus confiscarea produselor, pentru persoanele juridice.

Pentru a intra în vigoare proiectul de lege, adoptat până acum de Senat şi de Camera Deputaţilor, trebuie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial. Preşedintele are dreptul de a trimite proiectul înapoi în Parlament.

sursa: gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii Privind  interzicerea utilizării rețelelor de socializare de către copii, Uniunea Europeană este lider mondial la acest aspect, conform unei noi propuneri care câștigă din ce în ce mai mult teren la Bruxelles. Propunerea, inițiată de Grecia […]

Citește mai mult

Actualitate

,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]

Citește mai mult

Actualitate

Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate În România, din primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții se confrunta cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață. Evoluțiile variază între +4 și +8%, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea