Noi REGULI pentru comercianţii din pieţe! De ce documente vor avea nevoie pentru a vinde la tarabă
Dacă până acum, producătorii români puteau să îşi vândă la tarabele din pieţe roşiile, ardeii sau cartofii din gospodărie pe baza unui certificat de producător, în curând regulile s-ar putea schimba. Un proiect de lege iniţial de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), adoptat recent de Camera Deputaţilor şi trimis la promulgare preşedintelui, prevede înlocuirea acestuia cu alte două documente: unul de producător şi un altul de comercializare a produselor.
Certificatul de producător, actul doveditor în baza căruia producătorii agricoli persoane fizice puteau să îşi vândă produsele pe tarabele din pieţe, târguri şi oboare, ar putea fi înlocuit pe viitor cu alte documente. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege adoptat de Senat la finele lunii februarie şi de membrii Camerei Deputaţilor la sfârşitul lui septembrie, care va ajunge în curând pe masa preşedintelui pentru a fi promulgat.
Accesul producătorilor în pieţe s-ar putea face astfel, în curând, pe baza unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, iar spaţiul destinat exclusiv acestora în pieţe ar putea creşte la 40%.
Ambele documente vor fi eliberate, la cerere, de către primăriile din ţară, în termen de cinci zile de la data solicitării, după efecturarea mai multor verificări.
Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Un astfel de atestat va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ cu ridicata sau cu amănuntul cu produselor agricole obţinute în ferma sau în gospodăria proprie. Acesta se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.
AMENZI USTURĂTOARE, de până la 37.500 de lei
Persoanele care vor încerca să vândă alte produse agricole pe baza carnetului de comercializare vor primi amenzi cuprinse între 7.500 de lei şi 15.000 de lei, în timp ce persoanele care vor încerca să comercializeze produse care nu provin din propria fermă, fără atestat şi fără carnet, vor fi sancţionate cu sume cuprinse între 15.000 de lei şi 22.500 de lei.
Amenzi de până la 37.500 de lei vor fi date în cazul în care administratorii pieţelor nu vor aloca cel puţin 40% din spaţiile de vânzare producătorilor agricoli.
Transportul necorespunzător al produselor ar putea fi sancţionat cu până la 2.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu până la 10.000 de lei, plus confiscarea produselor, pentru persoanele juridice.
Pentru a intra în vigoare proiectul de lege, adoptat până acum de Senat şi de Camera Deputaţilor, trebuie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial. Preşedintele are dreptul de a trimite proiectul înapoi în Parlament.
sursa: gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ce prețuri vor fi la energie electrică: O prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării
Ce prețuri vor fi la energie electrică: O prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării Încet ofertele de preț ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile poștale și pe comparatorul de prețuri al ANRE. Ofertele de preț apărute în piață sunt cuprinse în prezent între 1,03 – 1,43 […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Mesaje de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. FELICITĂRI și URĂRI de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Sfinții Mihail și Gavriil 2024: Mesaje haioase și amuzante pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Politică Administrațieacum 20 de ore
Proiect investițional nou la Blaj: Pasaj denivelat pe DN14B și calea ferata, care va lega varianta ocolitoare cu zona industrială. Investiție de peste 9 milioane de euro