Rămâi conectat

Actualitate

Noi reguli de funcționare pentru instanțele de judecată în contextul pandemiei de COVID-19. Propunere legislativă din partea Ministerului Justiției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Instanțele de judecată vor funcționa după reguli speciale, în contextul pandemiei de coronavirus, se arată într-o propunere legislativă aflată în dezbatere publică la Ministerul Justiției (MJ), care stabilește o serie de reguli de procedură atât pentru cauzele civile, cât și pentru cele penale.

Potrivit propunerii legislative, în cauzele civile, cu acordul părților, instanțele judecătorești vor putea hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de comunicare la distanță. În acest caz, citația va cuprinde mențiunea că ședința de judecată se va desfășura online, precum și modalitatea tehnică de acces și de autentificare.

Echipamentele audiovideo necesare vor fi asigurate de instanța în a cărei circumscripție este situată localitatea în care se află părțile, dacă acest lucru este posibil.

Apoi, cel care asistă sau reprezintă partea va putea participa la ședința de judecată desfășurată la distanță chiar fără a fi prezent fizic lângă parte.

Proiectul de lege mai stabilește faptul că, având în vedere situația epidemiologică, termenele de judecată vor putea fi stabilite de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi. În plus, lista proceselor întocmită pentru fiecare ședință de judecată va cuprinde și intervalele orare orientative pentru strigarea fiecărei cauze.

Apoi, comunicarea actelor de procedură se va face prin telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea actului și confirmarea primirii acestuia. De asemenea, cererile de chemare în judecată, căile de atac, precum și orice alte acte de procedură adresate instanței se vor putea transmite electronic.

Nu în ultimul rând, dacă una dintre persoanele parte din proces se află în carantină sau izolare din cauza epidemiei de coronavirus, se va putea amâna judecarea cauzei respective, pe bază de cerere.

Regulile ce vor putea fi aplicate cauzelor penale

Potrivit proiectului de lege, persoanele private de libertate vor putea fi audiate prin videoconferință la locul de deținere, fără acordul acestora. Celelalte persoane cercetate penal, dar care nu sunt private de libertate, vor putea fi audiate prin videoconferință, dacă-și dau acordul. De asemenea, și în acest caz citația va cuprinde mențiunea că audierea se face prin videoconferință, modalitatea în care se va realiza aceasta, data și ora.

Spre deosebire de regulile stabilite în cauzele civile, de această dată audierea va trebui înregistrată. Excepție vor face cauzele cu inculpați minori.

Nu în ultimul rând, dacă din cauza pandemiei de coronavirus, un parchet nu va putea funcționa, atunci cauza respectivă va putea fi trimisă la un alt parchet egal în grad. În mod similar, același lucru se va întâmpla dacă o instanță de judecată nu-și va putea continua activitatea – se va desemna o altă instanță de același grad care să soluționeze cauza.

Aceste măsuri ar urma să se aplice pe durata stării de alertă precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

MJ a mai lansat în dezbatere alte două proiecte: unul referitor la activitatea magistraților și altul pentru aplicarea unui regulament european

Primul proiect de lege ar urma să stabilească modul de desfășurare a concursurilor de admitere în magistratură, a examenului de absolvire și de capacitate. Printre noutățile ce ar putea apărea se numără:

stabilirea la doi ani a duratei cursurilor la Institutul Național al Magistraturii în anii 2020 și 2021;
stabilirea la un an a duratei stagiului judecătorilor și procurorilor care au fost admiși la Institutul Național al Magistraturii în anii 2020 și 2021;
verificarea condiției de a fi apt din punct de vedere psihologic se va realiza anterior susținerii probei interviului, în cazul concursului de admitere în magistratură și la INM;
introducerea posibilității contestării probei interviului în cazul concursului de admitere în magistratură și la INM.

Al doilea proiect de lege urmărește stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939, în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

Potrivit Regulamentului, „EPPO are competența de a investiga, de a urmări penal și de a trimite în judecată pe autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii”.

Atenție! Proiectele de lege prezentate în acest material nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, acestea trebuie să fie adoptate într-o ședință viitoare a Guvernului. Apoi, ele trebuie să fie adoptate de Camera Deputaților și de Senat și apoi trebuie să primească semnătura președintelui statului. La final, trebuie să se publice în Monitorul Oficial.

Sursa : avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea