Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noi reglementări pentru înființarea de farmacii: Ce condiții trebuie să fie îndeplinite penrtu deschiderea unei unități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noi reglementări pentru înființarea de farmacii: Ce condiții trebuie să fie îndeplinite penrtu deschiderea unei unități

Propunere de modificare în ceea ce privește autorizarea înființării farmaciilor, stabilind criterii precise atât din punct de vedere geografic, cât și demografic.

Conform proiectului de ordonanță, aceste criterii vor reglementa deschiderea farmaciilor în mediul urban și rural.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru înființarea unei farmacii comunitare depinde de respectarea unor condiții bine definite.

Criteriul demografic se bazează pe numărul de locuitori, confirmat printr-o adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale sau Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Astfel, în București, o farmacie este permisă la 3.000 de locuitori, în orașele reședință de județ la 3.500 de locuitori, iar în celelalte localități din mediul urban și rural la 4.000 de locuitori.

Criteriul geografic stabilește distanța minimă între farmacii sau oficine comunitare și se atestă printr-un document emis de un topograf autorizat. În mediul urban, aceasta trebuie să fie de cel puțin 250 de metri, iar în mediul rural de minim 500 de metri.

În situația în care în mediul rural nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanță de cinci kilometri, se poate înființa o singură farmacie comunitară, fără a respecta criteriul demografic.

Ministerul Sănătății va publica pe propria pagină de internet lista cu unitățile farmaceutice autorizate.

Proiectul prevede și sancțiuni pentru întreprinderile care întrerup activitatea fără a notifica Ministerul Sănătății și Colegiile teritoriale ale Colegiului Farmaciștilor din România. În această situație, autorizația de funcționare poate fi anulată.

Citește și: Limitarea adaosului comercial la medicamentele scumpe ar putea fi eliminat: Farmaciile nu își vor mai permite aprovizionarea și oamenii grav bolnavi vor fi puși în pericol

Taxele pentru emiterea autorizației de funcționare vor fi actualizate în conformitate cu noile reglementări. Astfel, înființarea de farmacii în mediul urban va implica o taxă de 7.000 de lei, în timp ce în mediul rural suma se va reduce la 3.000 de lei. Taxele pentru înființarea de oficine comunitare rurale vor fi de 1.500 de lei. Pentru drogherii, taxele vor varia între 5.000 și 1.500 de lei, în funcție de mediul de desfășurare a activității.

Pentru modificările ulterioare ale autorizației de funcționare sau mutarea sediului, se vor aplica taxe specifice, iar toate aceste venituri vor constitui bugetul de stat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024 în România. Prognoza METEO pentru patru săptămâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024 în România. Prognoza METEO pentru patru săptămâni Meteorologii anunţă că săptămâna viitoare vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor. Conform prognozei anunţate vineri, în săptămâna 13 – 20 mai, temperaturile se vor situa sub cele obişnuite în acest interval. Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024 Valorile termice vor fi apropiate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea