Noi reglementări pentru înființarea de farmacii: Ce condiții trebuie să fie îndeplinite penrtu deschiderea unei unități
Noi reglementări pentru înființarea de farmacii: Ce condiții trebuie să fie îndeplinite penrtu deschiderea unei unități
Propunere de modificare în ceea ce privește autorizarea înființării farmaciilor, stabilind criterii precise atât din punct de vedere geografic, cât și demografic.
Conform proiectului de ordonanță, aceste criterii vor reglementa deschiderea farmaciilor în mediul urban și rural.
Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru înființarea unei farmacii comunitare depinde de respectarea unor condiții bine definite.
Criteriul demografic se bazează pe numărul de locuitori, confirmat printr-o adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale sau Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Astfel, în București, o farmacie este permisă la 3.000 de locuitori, în orașele reședință de județ la 3.500 de locuitori, iar în celelalte localități din mediul urban și rural la 4.000 de locuitori.
Criteriul geografic stabilește distanța minimă între farmacii sau oficine comunitare și se atestă printr-un document emis de un topograf autorizat. În mediul urban, aceasta trebuie să fie de cel puțin 250 de metri, iar în mediul rural de minim 500 de metri.
În situația în care în mediul rural nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanță de cinci kilometri, se poate înființa o singură farmacie comunitară, fără a respecta criteriul demografic.
Ministerul Sănătății va publica pe propria pagină de internet lista cu unitățile farmaceutice autorizate.
Proiectul prevede și sancțiuni pentru întreprinderile care întrerup activitatea fără a notifica Ministerul Sănătății și Colegiile teritoriale ale Colegiului Farmaciștilor din România. În această situație, autorizația de funcționare poate fi anulată.
Taxele pentru emiterea autorizației de funcționare vor fi actualizate în conformitate cu noile reglementări. Astfel, înființarea de farmacii în mediul urban va implica o taxă de 7.000 de lei, în timp ce în mediul rural suma se va reduce la 3.000 de lei. Taxele pentru înființarea de oficine comunitare rurale vor fi de 1.500 de lei. Pentru drogherii, taxele vor varia între 5.000 și 1.500 de lei, în funcție de mediul de desfășurare a activității.
Pentru modificările ulterioare ale autorizației de funcționare sau mutarea sediului, se vor aplica taxe specifice, iar toate aceste venituri vor constitui bugetul de stat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]