Noi prețuri pentru asigurarea RCA: Șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult
Noi prețuri pentru asigurarea RCA: Șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult
Firmele de asigurări au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru asigurările RCA, astfel noile prețuri la care se vând asigurările țin cont de vârsta șoferului, mașină și oraș. Firmele de asigurare au ajustat prețurile RCA, cel mai probabil în contextul introducerii în calculele actuariale a unor noi criterii, cum ar fi zona de reședință a șoferului, arată Economica.
Firmele de asigurare nu mai sunt obligate să își calculeze prețurile strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, ci pot utiliza și alte criterii.
Unul dintre aceste criterii: zona în care este înmatriculată mașina, mai precis daunalitatea din zona respectivă.
Companiile nu au ajuns să aibă statistici atât de fine încât să ajungă la nivel de comune, dar există date clare la nivel județe.
Astfel că, șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult decât cei din județe cu daunalitate redusă sau, altfel spus, șoferii vor fi „penalizați” sau „bonusați” în funcție de zona unde conduc, pe un princiiu asemănător cu cel din cazul sistemul bonus/malus, doar că aplicat la nivel de regiuni, nu de șofer.
Şoferii din judeţele din centrul şi vestul ţării precum şi cei din judeţele mici din apropierea Dunării beneficiază de preţuri cu până la 50% mai mici comparativ cu cei din Bucureşti sau cu cei din judeţele mari din estul României.
Şoferii din Galaţi, Constanţa şi Iaşi vor plăti de două ori mai mult pentru un RCA comparativ cu cei din Timiţoara, Hunedoara sau Giurgiu.
Sunt vești bune pentru mulți dintre șoferi, dar și vești proaste
Firmele de asigurare au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru RCA oferite șoferilor din București și județul Ilfov, unde se subscriu aproximativ jumătate din primele RCA la nivel național, relevă datele afișate de calculatoarele brokerilor, consultate de Economica.
Conform analizei, care a luat în calcul cele mai cuprinzătoare nouă dintre segmentele de risc în funcție de care asigurătorii calculează prețurile, se remarcă scăderi notabile în cazul majorității categoriilor de șoferi, dar și creșteri masive în situația unora dintre categorii, mai ales cea a tinerilor cu vârsta sub 30 de ani și a șoferilor care conduc mașini dotate cu motoare cu capacitate cilindrică ridicată.
În cazul șoferilor sub 30 de ani, analiza relevă că majorările de tarif sunt și de peste 250%, în timp ce în cazul mașinilor cu motor mare, peste 2000 cmc, dar mai ales peste 2.500, avem de-a face cu scumpiri de circa 20%.
Vestea bună este că pentru majoritatea celorlalți șoferi, și mai ales în cazul celor cu mașini cu motoare de până în 1.600 cmc și cu vârsta de peste 40 de ani, se observă reduceri medii de circa 30%.
Cu cât ai o mașină mai puternică, cu atât plătești mai mult
În cazul criteriului care vizează capacitatea motorului, cu cât motorul este mai mare, cu atât și prețul RCA va fi mai mare, având în vedere că șoferii care conduc mașini mai puternice, mai ales peste 2.000 de cmc, provoacă accidente mai severe.
La acest capitol, este posibil ca în timp asigurătorii să înceapă să segmenteze în funcție de puterea mașinii, nu de capacitatea cilindrică, având în vedere că noile tehnologii permit și motoarelor mici (chiar și de 1,2 litri, de exemplu) să dezvolte puteri foarte mari, dar și că numărul mașinilor electrice (unde nu există elementul clilindree) este în creștere.
Acum se poate și mai ieftin
O a doua schimbare cu efect imediat pentru șoferi este introducerea conceptului de primă netă de cheltuielile de vânzare.
Simplu spus, noua reglementare permite afișarea unor prețuri diferite pentru o poliță RCA, în funcție de chletuielile de distribuție.
Evident, cu cât cheltuiala este mai mică, cu atât și prețul este mai mici. Această prevedere își face deja efectul, în condițiile în care se poate observa că prețurile afișate direct pe aplicațiile firmelor de asigurare sunt uneori cu până la 10% mai mici decât cele din calculatoarele brokerilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor