Rămâi conectat

Ştirea zilei

Noi lucrări vor fi incluse în proiectul de reabilitare a laturii de nord a Cetății Alba Carolina. Prețul investiției va crește la peste 9.200.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi lucrări vor fi incluse în proiectul de reabilitare a laturii de nord a Cetății Alba Carolina. Prețul investiției va crește la peste 9.200.000 de lei

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat în ședinta CL din data de 7 octombrie 2022, includerea de noi lucrări în proiectul “RECONVERSIE FUNCȚIONALĂ, ȘANȚ EXTERIOR – LATURA DE NORD A CETĂȚII ALBA CAROLINA, SPAȚII PUBLICE AMENAJATE PENTRU AGREMENT ȘI PETRECEREA TIMPULUI LIBER”.

În vederea eliminării inconvenientelor pentru cetățenii municipiului, privind dificultățile , neplăcerile și dezavantajele create de apa provenită și colectată din izvoarele naturale, în municipiul Alba Iulia, între locul de joacă și parcarea situată adiacent de str. Nicolae Bălcescu și elementele estice ale fortificației de tip Vauban, au fost înlăturate prin schimbarea soluției tehnice și realizarea unor amenajări hidrotehnice specifice pe suprafața șanțului exterior printr-un sistem bypass realizându-se concomitent atât evacuarea apelor pentru asanarea amplasamentului cât și regenerarea urbană a zonei care este defavorizată în raport cu celelalte tronsoane.

Preluarea apelor, respectiv, crearea unor pânze de apă ce vor aduce un aport pozitiv proiectului aflat în desfășurare, completează în mod firesc amenajarea de spații publice pentru agrement, prin reconversia funcțională a zonei și are un impact minimal asupra sitului. Terenul în suprafața de aprox. 5 382 mp, propus pentru crearea acestei noi zone de colectare a apelor de izvor situată la extremitatea tronsonului 8, propus a fi amenajat, constituie parte din șanțul exterior pe latura de est a Cetății Bastionale „Alba Carolina” și va fi denumit Tronsonul nr. 9.

Scopul investiției este cel de punere în valoare a zonei șanțurilor exterioare ale Cetății “Alba Carolina“ prin amenajarea unor spații publice pentru agrement și petrecerea timpului liber. Spațiul aferent șanțurilor exterioare, în cea mai mare parte, prezintă o stare de abandon fiind în dezacord cu calitatea zonelor revitalizate din cetatea Alba Carolina. Având în vedere cele prezentate mai sus s-a întocmit documentația pentru obiectivul de investiții “RECONVERSIE FUNCȚIONALĂ, ȘANȚ EXTERIOR – LATURA DE NORD A CETĂȚII ALBA CAROLINA, SPAȚII PUBLICE AMENAJATE PENTRU AGREMENT ȘI PETRECEREA TIMPULUI LIBER”.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor municipiului Alba Iulia prin reconversia și/sau reutilizarea terenurilor degradate din zona istorică Cetatea Alba Carolina și transformarea lor în zone de agrement și recreere pentru populație (parcuri, grădini publice, scuaruri).

Obiectivele specifice ale proiectului

1.Crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 26.476 mp, într-o perioadă de 12 luni.
2.Crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe suprafață de 29.000 mp.

Ca urmare a achiziției publice, pentru realizarea obiectivului de investiții „RECONVERSIE FUNCȚIONALĂ, ȘANȚ EXTERIOR – LATURA DE NORD A CETĂȚII ALBA CAROLINA , SPAȚII PUBLICE AMENAJATE PENTRU AGREMENT ȘI PETRECEREA TIMPULUI LIBER ”, a fost încheiat contractul pentru proiectare și execuție nr. 68971/15.07.2020 cu Asocierea ELIS PAVAJE SRL și TOTAL BUSINESS LAND SRL , în valoare de 5.808.034,35 lei + TVA cu durata de finalizare 04.11.2022 (conform act adițional la contractul de execuție nr. 4/24.12.2021).

Lucrările au debutat în luna ianuarie 2021 în baza Autorizației de Construire nr. 753/04.11.2020 și a Proiectului Tehnic nr. 33/2020 și s-au desfășurat pe 8 tronsoane, cuprinzând lucrări și amenajări de spatii verzi, zone pietonale, plantări arbori și plante, rețea stradală de iluminat, montare de mobilier urban, captarea izvoarelor de suprafață și subterane. Până în acest moment din contractual inițial s-au amenajat următoarele suprafețe :

1.pavaj andezit alei pietonale – 1652 mp
2.pavaj pista biciclete — 297 mp
3.alei inierbate -250 mp
4.grădini urbane 508 mp
5.zone verzi 21 100 mp
6.iluminat public 44 stâlpi, 16 proiectoare

Pe perioada executării lucrărilor de intervenție, la partea de jos a contragărzii, în zona de est, s-a constatat existența mai multor izvoare cu debite mari de apă, care nu au putut fi identificate în soluția propusă inițial. Astfel, s-a impus revizuirea sistemului de preluare și dirijare a apelor în afara zonei studiate inițial pentru a nu periclita lucrările deja realizate. În acest sens a fost identificat căminul canalului colector nr.l din Cetatea Alba Carolina, executat în anul 2010, situat pe această zonă de șanț exterior adiacentă străzii Decebal în vecinătatea sediului ADR Centru, care, potrivit dimensiunilor și capacității transportoare poate fi utilizat pentru decărcarea apelor din supraplin.

Dificultățile, neplăcerile și dezavantajele create de apa provenită și colectată din izvoarele naturale au fost înlăturate prin schimbarea soluției tehnice și realizarea unor amenajări hidrotehnice specifice pe suprafața șanțului exterior printr-un sistem bypass realizându-se concomitent atât evacuarea apelor pentru asanarea amplasamentului cât și regenerarea urbană a zonei care este defavorizată în raport cu celelalte tronsoane. Preluarea apelor, respectiv, crearea unor pânze de apa ce vor aduce un aport pozitiv proiectului aflat în desfășurare, completează în mod firesc amenajarea de spații publice pentru agrement, prin reconversia funcțională a zonei și are un impact minimal asupra sitului. Terenul în suprafața de aprox. 5 382 mp, propus pentru crearea acestei noi zone de colectare a apelor de izvor situată la extremitatea tronsonului 8, propus a fi amenajat, constituie parte din șanțul exterior pe latura de est a Cetății Bastionale „Alba Carolina” și va fi denumit Tronsonul nr. 9.

Conform noilor indicatori tehnico-economici valoarea totală a devizului general este 9.247.426,36 lei cu TVA, din care C+M 6.752.464,85 lei cu TVA. Propunerile proiectului se încadrează în conceptul general de punere în valoare a Fortificației de tip Vauban, conceptul având la baza acțiunile de conservare, restaurare și integrare a monumentului Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea