Noi informații despre Start-up Nation Romania, programul prin care antreprenorii vor putea lua 200.000 de lei de la stat
În cadrul Programului Start-up Nation, în care statul urmează să acorde fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei (44.000 euro) românilor care încep mici afaceri, ar urma să permită și finanțarea afacerilor cu numai un singur angajat, conform unor informații publicate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, scrie startupcafe.ro.
Între timp, reprezentanți ai antreprenorilor IMM din România se arată înrijorați de ritmul cu care Guvernul operaționalizează programul de sprijin.
Micile firme noi vor putea primi până la 100.000 de lei pentru investiții, în cadrul Programului Start-up Nation Romania, chiar dacă vor avea doar un singur angajat, conform unor informații preliminare postate marti pe Facebook de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Conform unui anunț al instituției, valoarea ajutorului nerambursabil va fi următoarea:
- maximum 100.000 lei / IMM / minim 1 loc de munca creat
- maximum 200.000 lei / IMM / minim 2 locuri de munca create.
O astfel de prevedere se poate face prin modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, care a fost publicată de Guvern în Monitorul Oficial pe 30 ianuarie și care practic pune bazele și trasează condițiile generale ale programului Start-up Nation Romania. Această ordonanță de urgență, în forma publicată de Guvern în Monitorul Oficial, prevede explicit că solicitanții (indiferent de suma cerută) trebuie sp angajeze cel puțin două persoane.
Ordonanța de urgență poate fi modificată, în Parlament, prin legea de aprobare a acesteia. Deocamdată, proiectul de lege de aprobare a ordonanței a trecut de Senat, cu unele modificări, iar acum se află la Camera Deputaților.
De asemenea, Guvernul poate emite o nouă ordonanță de urgență pentru modificarea celei din ianuarie.
Ce mai spune Ministerul Antreprenoriatului despre programul pe care ar urma să-l lanseze
Premise:
- Buget total: 1.713.798.000 lei
- Durata: 3 ani
- Decontare: principiul cererii de plata (decontarea se va realiza pe baza facturilor emise de furnizori fara efort financiar din partea beneficiarului)
Obiective:
- Programul “Start-up Nation – Romania”se adreseaza IMM-urilor care au fost infiintate dupa 30 ianuarie 2017. Prin intermediul programului IMM se poate obtine o finantare nerambursabila de maxim 200.000 lei pentru achizitia de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii, mobilier, echipamente IT, autoutilitare, licente, websiteuri, brevete, spatii comerciale, mobilier, servicii de consultanta sau formarea profesionala a angajatilor. Alocatia nerambursabila reprezinta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile fara TVA din cadrul proiectului.
- Se estimeaza crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi nou infiintate care vor trebui sa angajeze minimum 2 salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani, pentru obtinerea finantarii de maxim 200.000 lei.
- In cadrul programului sunt eligibile doar anumite tipuri de activitati, iar printre activitatile excluse sunt: intermedierile financiare, tranzactiile imobiliare, activitati de comert, jocuri de noroc, activitati agricole etc.
- Accesarea alocatiei financiare nerambursabile presupune asumarea urmatoarelor obligatii pe intreaga perioada de monitorizare (3 ani): asigurarea bunurilor achizitionate, mentinerea locurilor de munca nou create, mentinerea bunurilor achizitionate in patrimoniul firmei, amortizarea normala a activelor. Accesarea finantarii nerambursabile se face prin inscrierea online a planului de afaceri si anexelor conform procedurii de implementare care urmeaza sa intre in vigoare si ce va fi publicata pe siteul AIPPIMM.
Sursa: Startupcafe.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
RAR Auto-Pass, intră în vigoare: Certificatul de istoric auto pe care trebuie să îl dețină românii care vor să vândă autovehicule
RAR Auto-Pass, intră în vigoare: Certificatul de istoric auto pe care trebuie să îl dețină românii care vor să vândă autovehicule Începând cu data de 29 noiembrie 2024, Registrul Auto Român introduce certificatul RAR Auto-Pass prin care se va putea verifica istoricul autovehiculelor. Mai exact, se poate verifica dacă au fost dați kilometri înapoi și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată