Noi drepturi pentru deţinuţi, aprobate de Guvern, mai mulţi bani cheltuiţi de penitenciare
În cursul acestei săptămâni Guvernul a aprobat Hotărârea pentru modificarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Hotărârea de Guvern urmăreşte punerea în acord a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările aduse Legii nr. 275/2006 prin Legea nr. 83/2010. Conform acestui act, deţinuţii care muncesc vor avea dreptul la cel puţin două zile consecutive de repaus pe săptămână, iar cei care nu au bani vor putea trimite scrisori pe cheltuiala penitenciarului unde sunt încarceraţi. De asemenea hotărârea oferă deţinuţilor dreptul de a fi informaţi, penitenciarele fiind obligate să afişeze, în fiecare cameră de deţinere, un regulament de ordine interioară. Actul normativ mai stipulează asigurarea a minim un medic de medicină generală sau medic de familie la nivelul fiecărui sector medical al locului de deţinere, dar şi interzicerea deţinerii şi folosirii altor dispozitive de comunicare la distanţă, pe lângă telefoanele mobile. Hotărârea aduce o serie de modificări şi în ceea ce priveşte organizarea vizitei. Astfel, persoanele private de libertate nou primite, cărora nu li s-a stabilit un regim de executare vor efectua vizita cu dispozitiv de separare, iar minorii, indiferent de regimul de executare, vor efectua vizita fără dispozitiv de separare. Sunt prevăzute şi o serie de prevederi necesare pentru siguranţa locurilor de deţinere, care vizează posibilitatea folosirii mijloacelor electronice de supraveghere în sistemul penitenciar, precum şi posibilitatea dotării mijloacelor de transport destinate persoanelor private de libertate cu sisteme de localizare spaţio-temporale în scopul intervenţiei rapide în caz de evadare, urgenţe medicale sau alte situaţii. În ceea ce priveşte asigurarea dreptului constituţional la corespondenţă s-a prevăzut ca suportarea cheltuielilor de către administraţia locului de deţinere să se realizeze în cazul în care persoanele private de libertate nu dispun de mijloace băneşti necesare. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun