Noi drepturi pentru consumatorii români. Vor putea înlocui mai uşor un produs defect sau să îşi recupereze banii
Noi drepturi pentru consumatorii români. Aceştia vor putea înlocui mai uşor un produs defect sau să îşi recupereze banii.
Europarlamentarii europeni negociază noi drepturi pentru consumatori, indiferent dacă aceștia aleg să cumpere online sau din magazine fizice. Dacă propunerile vor fi inserate într-un Regulament UE, românii nu vor mai fi nevoiți să notifice vânzătorul pentru a li se repara sau înlocui produsele defecte. Au doi ani în care nu trebuie să demonstreze că produsul a fost defect, iar dacă aleg un produs second hand vor beneficia de doi ani garanție.
Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor au aprobat un set de reguli privind drepturile consumatorilor care, dacă vor fi aprobate și de către Consiliul UE, ar putea fi inserate într-un Regulament European referitor la vânzarea produselor tangibile aplicabil în toate statele membre. Acestea îi vizează atât pe cei care cumpără online cât și pe cei care preferă ofertele magazinelor fizice și au fost gândite cu scopul de a elimina diferențele ce există între statele membre care au legi diferite ce reglementează această problemă, existând astfel dificultăți în cazul comerțului intracomunitar.
Ce se va schimba în toate statele membre
Principalele modificări introduse de europarlamentari se referă la drepturile consumatorilor care au achiziționat un produs defect. Prin regulile propuse, legiutorii vor să se asigure de faptul că aceștia au libertatea de a alege între a i se repara produsul sau de a primi unul nou, în mod gratuit.
Mai mult, în cazul în care produsul reparat are o nouă problemă, sau dacă repararea lui durează mai mult de o lună ori aduce inconveniente importante consumatorului, acesta are dreptul la o reducere imediată a prețului sau la încetarea contractului și recuperarea banilor pe care i-a plătit pentru produsul respectiv.
Totodată, pentru a asigura un nivel mai ridicat de protecție a consumatorilor, statele membre pot menține sau introduce în legislațiile lor naționale dispoziții privind căile de atac pentru „defectele ascunse” și dreptul de reziliere a contractelor.
În cazul în care regulile vor deveni obligatorii, consumatorii europeni vor putea cere înlocuirea sau repararea produselor defecte cumpărate oricând în termen de 12 luni de la achiziționarea produsului. Aceasta fără a fi nevoiți să demonstreze existența defectului la momentul livrării. În prezent, în cazul în care un consumator descoperă că un produs pe care l-a cumpărat cu mai mult de șase luni în urmă este defect și îi solicită comerciantului să îl repare sau să îl înlocuiască, poate fi solicitat să demonstreze că acest defect a existat la momentul livrării.
Nu în ultimul rând, potrivit propunerilor europarlamentarilor, comerciantul ar fi răspunzător dacă defectul apare în termen de doi ani de la data primirii produsului de către consumator. Iar statele membre pot menține o perioadă mai lungă de garanție în legislațiile lor naționale, pentru a păstra nivelul de protecție a consumatorilor deja acordat în unele țări.
Ce se va schimba pentru consumatorul român
În cazul în care aceste propuneri vor deveni obligatorii la nivelul statelor membre, implicit și în România, nivelul de protecție a consumatorilor români va crește prin eliminarea obligației de a notifica vânzătorul în cazul unui defect, pentru a putea beneficia de înlocuire, reparare sau restituirea banilor. Prelungirea perioadei în care consumatorul nu trebuie să demonstreze că produsul era defect în momentul achiziției creşte de la șase luni la doi ani (în acești doi ani, tot ce trebuie să faceți este să arătați că produsul este defect sau nu corespunde descrierii. Se introduce dreptul consumatorului de a rezilia contractul și pentru defecte minore și se stipulează prelungirea perioadei de garanție legală la doi ani, față de un an cât este acum, în cazul produselor second hand.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]