Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Noi dezvăluri şocante privind restaurarea Cetăţii Vauban din Alba Iulia

Publicat

în

  • Zeiţa Venus este mai dolofană decât Marte, iar membrele statuilor au fost lipite cu chit auto
  • Carol al VI-lea, de pe Poarta a III-a a Cetăţii avea în original o atitudine demnă, ce denota nobleţe, acum este doar un personaj pătrăţos şi aproape fără gât.
  • S-au albit porţile Cetăţii, s-a îndepărtat patina nobilă ceea ce e foarte grav.
  • Pentru restaurare se folosesc materiale care au trecut de „proba timpului”, în consolidarea şi restaurarea Cetăţii a fost folosit ciment. Sacii de ciment erau ascunşi atunci când se mai nimerea câte un control.

    Călin Hăbian are 49 de ani şi a absolvit în 2011 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pe diploma sa fiind înscrisă calificarea de restaurator. El recunoaşte că nu are atestat din partea Asociaţiei Conservatorilor şi Restauratorilor din România. Până în octombrie 2011 a lucrat ca „angajat cu studii medii” pentru Grup Corint, la Castelul Huniazilor din Hunedoara  şi ulterior la Cetatea Vauban din Alba Iulia. Din octombrie 2011, după ce i-a încetat contractul de lucru cu Grup Corint, este şomer.
Călin Hăbian, ca participant direct la diverse etape de execuţie a lucrărilor de restaurare şi conservare a monumentelor din Cetatea Vauban  reclamă faptul că peste 50% dintre produsele finale au vicii de procedură, nefiind respectate legile europene în vigoare privind monumentele istorice. În plus, nu au fost folosite materiile prime potrivite acestui gen de restaurare şi conservare.

Toate s-au făcut de mântuială pe bani foarte mulţi, pe fonduri europene foarte mari, care nu-şi justifică preţul. Parcă eşti la Buftea, la Disneyland sau la Bollywood. Toată roca de pe cei 7 km pavaţi nu este andezit, ci o piatră falsă turnată, realizată la fabrici din România. Se spune că-i adusă din China, din Turcia, ca să justifice preţul mare prin costul transportului. Pe paleţii de piatră aduşi din Constanţa scria ANDEZIT.  Piatra de andezit – o piatră de origine vulcanică – are nenumărate caracteristici fizice cum ar fi: duritate, rezistenţă la presiune, rezistenţă la îngheţ, rezistenţă la uzură, poate fi tăiată, poate fi lustruită.  Hăbian spune că prin nicio tehnică din lume nu poate fi  produs industrial andezitul, acesta fiind o rocă vulcanică, produsă la temperaturi extraordinar de mari. Piatra cu care s-a pavat în Cetate este mai uşoară şi mai poroasă, cu un desen uniform, ca gresia de bucătărie din comerţ. „Piatra de andezit are un desen aleator, unic. Piatra cu care a fost pavată Cetatea are un desen uniform, pe sute de metri pătraţi, parcă eşti într-o baie de hotel. Mai mult, apa care se infiltrează în porozităţile unei pietre turnate contribuie – prin îngheţ/dezgheţ –  la măcinarea acestor pavaje… naturale. Acum se vede cu ochiul liber cum se macină pietrele cu care au fot pavate traseele din Cetate.
 Referitor la restaurarea şi conservarea statuilor, a motivelor votive de pe porţile Cetăţii, vă mărturisesc că nu toate au fost făcute după lege. Legea spune că la restaurarea monumentelor istorice se folosesc materiale identice sau  cel mult compatibile. Şi tehnica trebuie să fie reversibilă pentru ca, dacă peste 5-10 ani cineva demonstrează că acestea au fost realizate greşit, să fie desprinse uşor şi înlocuite.
Toate porţile Cetăţii au fost sablate cu pulbere de sticlă, cu compresoare de mare putere. S-au pierdut astfel, într-un an de zile,  detalii la sculpturi şi tablourile votive, prin măcinarea calcarului, cât nu a reuşit vântul şi nisipul, intemperiile, în sute de ani.
Nu există nicio documentaţie de profil, care să ajute la recuperarea detaliilor pierdute. Nu există decât nişte vederi, fotografii de epocă, din secolul trecut sau de pe vremea comuniştilor.
La Poarta I a Cetăţii, „copia fidelă” a zeiţei Venus este mult mai dolofană şi mai înaltă decât Zeul Războiului, Marte. Zeiţa Venus te duce cu gândul acum la  o sculptură realizată în stil sovietic. Originalele au rămas în custodia Grupului Corint.
Spatele Porţii a II-a a fost realizat „după ureche”, restauratorii  neavând în România prea multe imagini de epocă după care să realizeze reconstituirea. Faţa porţii a II-a a fost recreată după un medalion ceramic, de circa 8 cm, aflat în Muzeul Unirii
Carol al VI-lea, de pe Poarta a III-a a Cetăţii avea în original o atitudine demnă, ce denota nobleţe, acum este doar un personaj pătrăţos şi aproape fără gât. Pe coiful lui era un panaş. Acum, pe statuia ce se vrea o replică fidelă, pe coiful împăratului a fost aplicat un vultur, după imaginaţia artistului. Statuile de pe poarta a III-a Cetăţii sunt păstrate în caponiera de la Grup Corint, un tunel ce duce la grajdurile cailor. Ele nu sunt distruse în proporţie de peste 50%, ca să fie necesară înlocuirea lor, cu copii fidele, cum se specifică în lege.
   S-au albit porţile Cetăţii, s-a îndepărtat patina nobilă ceea ce e foarte grav. Vin turişti străini şi degeaba le explică ghidul turistic cât de veche e Cetatea că aceia nu vor crede o iotă, văzând-o atât de nouă.
Toată Cetatea a fost construită de inginerii austrieci cu gresie de la Şard şi cu calcar de la Tibru şi Cricău, nu cu materiale de import. Restauratorii de acum au pus pe pilonii porţilor piatră falsă, incompatibilă cu gresia folosită de austro-ungari. Au pus piatră turnată (falsă) şi pe lângă tablourile votive.
În lege scrie că restaurarea trebuie făcută cu materiale reversibile pentru ca, în cazul în care s-a greşit ceva, să se poată interveni nonviolent pentru dezlipire. Pentru lipirea mâinilor şi picioarelor statuilor a fost folosit chit auto poliesteric.
Pentru restaurare se folosesc materiale care au trecut de „proba timpului”, în consolidarea şi restaurarea Cetăţii a fost folosit ciment. Saci de ciment erau ascunşi atunci când se mai nimerea câte un control. Pentru rosturi trebuia folosită reţeta veche, de piatră ponce măcinată, var şi nisip, cu cazeină. Acum s-a folosit ciment Portland ce nu e certificat de „proba timpului” pentru mai mult de 100 de ani. De exemplu, sunt cazemate făcute de nemţi în al Doilea Război Mondial cu ciment Portland, care acum sunt măcinate, deşi nu au fost bombardate.
Mă doare sufletul când văd că se lucrează „la hectar”, repede să facem planul, fără să se respecte normele. Multe tasele care sunt în stâlpii porţilor cetăţii sunt din piatră falsă turnată, nu adezit cum spun ei.

Călin HĂBIAN – Alba Iulia, fost angajat al SC Grup Corint SA, acum şomer

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare