Ziarul Unirea

Noi dezvăluri şocante privind restaurarea Cetăţii Vauban din Alba Iulia

  • Zeiţa Venus este mai dolofană decât Marte, iar membrele statuilor au fost lipite cu chit auto
  • Carol al VI-lea, de pe Poarta a III-a a Cetăţii avea în original o atitudine demnă, ce denota nobleţe, acum este doar un personaj pătrăţos şi aproape fără gât.
  • S-au albit porţile Cetăţii, s-a îndepărtat patina nobilă ceea ce e foarte grav.
  • Pentru restaurare se folosesc materiale care au trecut de „proba timpului”, în consolidarea şi restaurarea Cetăţii a fost folosit ciment. Sacii de ciment erau ascunşi atunci când se mai nimerea câte un control.

    Călin Hăbian are 49 de ani şi a absolvit în 2011 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pe diploma sa fiind înscrisă calificarea de restaurator. El recunoaşte că nu are atestat din partea Asociaţiei Conservatorilor şi Restauratorilor din România. Până în octombrie 2011 a lucrat ca „angajat cu studii medii” pentru Grup Corint, la Castelul Huniazilor din Hunedoara  şi ulterior la Cetatea Vauban din Alba Iulia. Din octombrie 2011, după ce i-a încetat contractul de lucru cu Grup Corint, este şomer.
Călin Hăbian, ca participant direct la diverse etape de execuţie a lucrărilor de restaurare şi conservare a monumentelor din Cetatea Vauban  reclamă faptul că peste 50% dintre produsele finale au vicii de procedură, nefiind respectate legile europene în vigoare privind monumentele istorice. În plus, nu au fost folosite materiile prime potrivite acestui gen de restaurare şi conservare.

Toate s-au făcut de mântuială pe bani foarte mulţi, pe fonduri europene foarte mari, care nu-şi justifică preţul. Parcă eşti la Buftea, la Disneyland sau la Bollywood. Toată roca de pe cei 7 km pavaţi nu este andezit, ci o piatră falsă turnată, realizată la fabrici din România. Se spune că-i adusă din China, din Turcia, ca să justifice preţul mare prin costul transportului. Pe paleţii de piatră aduşi din Constanţa scria ANDEZIT.  Piatra de andezit – o piatră de origine vulcanică – are nenumărate caracteristici fizice cum ar fi: duritate, rezistenţă la presiune, rezistenţă la îngheţ, rezistenţă la uzură, poate fi tăiată, poate fi lustruită.  Hăbian spune că prin nicio tehnică din lume nu poate fi  produs industrial andezitul, acesta fiind o rocă vulcanică, produsă la temperaturi extraordinar de mari. Piatra cu care s-a pavat în Cetate este mai uşoară şi mai poroasă, cu un desen uniform, ca gresia de bucătărie din comerţ. „Piatra de andezit are un desen aleator, unic. Piatra cu care a fost pavată Cetatea are un desen uniform, pe sute de metri pătraţi, parcă eşti într-o baie de hotel. Mai mult, apa care se infiltrează în porozităţile unei pietre turnate contribuie – prin îngheţ/dezgheţ –  la măcinarea acestor pavaje… naturale. Acum se vede cu ochiul liber cum se macină pietrele cu care au fot pavate traseele din Cetate.
 Referitor la restaurarea şi conservarea statuilor, a motivelor votive de pe porţile Cetăţii, vă mărturisesc că nu toate au fost făcute după lege. Legea spune că la restaurarea monumentelor istorice se folosesc materiale identice sau  cel mult compatibile. Şi tehnica trebuie să fie reversibilă pentru ca, dacă peste 5-10 ani cineva demonstrează că acestea au fost realizate greşit, să fie desprinse uşor şi înlocuite.
Toate porţile Cetăţii au fost sablate cu pulbere de sticlă, cu compresoare de mare putere. S-au pierdut astfel, într-un an de zile,  detalii la sculpturi şi tablourile votive, prin măcinarea calcarului, cât nu a reuşit vântul şi nisipul, intemperiile, în sute de ani.
Nu există nicio documentaţie de profil, care să ajute la recuperarea detaliilor pierdute. Nu există decât nişte vederi, fotografii de epocă, din secolul trecut sau de pe vremea comuniştilor.
La Poarta I a Cetăţii, „copia fidelă” a zeiţei Venus este mult mai dolofană şi mai înaltă decât Zeul Războiului, Marte. Zeiţa Venus te duce cu gândul acum la  o sculptură realizată în stil sovietic. Originalele au rămas în custodia Grupului Corint.
Spatele Porţii a II-a a fost realizat „după ureche”, restauratorii  neavând în România prea multe imagini de epocă după care să realizeze reconstituirea. Faţa porţii a II-a a fost recreată după un medalion ceramic, de circa 8 cm, aflat în Muzeul Unirii
Carol al VI-lea, de pe Poarta a III-a a Cetăţii avea în original o atitudine demnă, ce denota nobleţe, acum este doar un personaj pătrăţos şi aproape fără gât. Pe coiful lui era un panaş. Acum, pe statuia ce se vrea o replică fidelă, pe coiful împăratului a fost aplicat un vultur, după imaginaţia artistului. Statuile de pe poarta a III-a Cetăţii sunt păstrate în caponiera de la Grup Corint, un tunel ce duce la grajdurile cailor. Ele nu sunt distruse în proporţie de peste 50%, ca să fie necesară înlocuirea lor, cu copii fidele, cum se specifică în lege.
   S-au albit porţile Cetăţii, s-a îndepărtat patina nobilă ceea ce e foarte grav. Vin turişti străini şi degeaba le explică ghidul turistic cât de veche e Cetatea că aceia nu vor crede o iotă, văzând-o atât de nouă.
Toată Cetatea a fost construită de inginerii austrieci cu gresie de la Şard şi cu calcar de la Tibru şi Cricău, nu cu materiale de import. Restauratorii de acum au pus pe pilonii porţilor piatră falsă, incompatibilă cu gresia folosită de austro-ungari. Au pus piatră turnată (falsă) şi pe lângă tablourile votive.
În lege scrie că restaurarea trebuie făcută cu materiale reversibile pentru ca, în cazul în care s-a greşit ceva, să se poată interveni nonviolent pentru dezlipire. Pentru lipirea mâinilor şi picioarelor statuilor a fost folosit chit auto poliesteric.
Pentru restaurare se folosesc materiale care au trecut de „proba timpului”, în consolidarea şi restaurarea Cetăţii a fost folosit ciment. Saci de ciment erau ascunşi atunci când se mai nimerea câte un control. Pentru rosturi trebuia folosită reţeta veche, de piatră ponce măcinată, var şi nisip, cu cazeină. Acum s-a folosit ciment Portland ce nu e certificat de „proba timpului” pentru mai mult de 100 de ani. De exemplu, sunt cazemate făcute de nemţi în al Doilea Război Mondial cu ciment Portland, care acum sunt măcinate, deşi nu au fost bombardate.
Mă doare sufletul când văd că se lucrează „la hectar”, repede să facem planul, fără să se respecte normele. Multe tasele care sunt în stâlpii porţilor cetăţii sunt din piatră falsă turnată, nu adezit cum spun ei.

ELIT

Călin HĂBIAN – Alba Iulia, fost angajat al SC Grup Corint SA, acum şomer

ADEZIUNE PLUS ALBA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Reduceri promoționale la principalele produse și servicii Telekom Romania, grupul de companii cu cel mai mare ritm de creștere al abonaților de mobil (P)

Telekom Romania este grupul de companii cu cel mai mare ritm de creștere al abonaților de mobil, potrivit rezultatelor „Studiului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

27 Comentarii

Oana 30 ianuarie 2012 at 18:38

Ce mutra de betiv are

Dorin 30 ianuarie 2012 at 18:45

Cat timp a lucrat pentru Corint , totul a fost in regula ; acum ,daca l-au dat afara , il mustra constiinta 🙂

Lala 30 ianuarie 2012 at 20:20

si tu ce atitudine de C.U.R.V.A ai… e super fain sa te iei de infatisarea omului…Ca de ce spune omul nu esti in stare. Asa va invata sa vorbiti in public.RUSINE

gogu 30 ianuarie 2012 at 20:27

da’ basescu ce mutra are?
da’ udrea ce mutra are?
oana hai pune si tu o poza sa ne dam cu parerea ce mutra ai!

cianura 30 ianuarie 2012 at 21:52

omul are perfecta dreptate. Piatra adusa este adusa din Turcia.

„Statuile” sant de fapt niste cofraje de lemn peste care s-a „modelat” imaginea vechilor statui.

Cetatea a rezistat 200 de ani, „reparatiile” Sabau-Lancrajan-Hava vor cadea peste cateva zeci de ani.

Dar asa se intampla daca pui un bozgor medic veterinar la cultura……si daca inspectorii ministerului vin sa se imbete prin subteranele corintului (ca deja cetatea este aproape a lor)

Ardeleanu 30 ianuarie 2012 at 19:18

ŞOCANT!!!!!!PENTRU CELE DECLARATE TE CONSIDER COMPLICE PRIN TĂINUIRE! PROBABIL CEILALŢI AU FOST MAI PUŢIN PREGĂTIŢI. DAR CU STUDII DE SPECIALITATE SĂ TE COMPLACI ÎN EFECTUAREA DE ASTFEL DE KITSCURI ESTE DEJA PREA MULT. Dar pentru Dumnezeu , la 50 de ani faci facultatea? Sunt sigur că în perioada când ai lucrat la firma respectivă ,te complăcea-i să tragi câte o ţigară te miri pe după ce zeiţă sau palet de materiale , iar la facultate îţi omorai timpul la fumoar. Nu e de mirare că eşti şomer .Nimeni nu este obligat să ţină în braţe astfel de specimene(fumător înrăit , slab meseriaş , tupeist ,şantajist , invidios). SPECIFIC CĂ NU TE CUNOSC DECÂT DIN ACEST ARTICOL DAR SUNT SIGUR CĂ NU GREŞESC.Aceasta este părerea mea…. Scuze!!!

cianura 30 ianuarie 2012 at 21:53

dar de patronii lui ce zici? ei nu sant ticalosi si escroci? Sant chiar mai vinovati

Gogu 30 ianuarie 2012 at 19:36

Pai daca paletii de piatra erau adusi din Constanta inseamna ca au venit pe vapor, probabil China si nu Turcia. Daca aberezi si aici in lucruri controlabile: facturi, documente de transport, etc. ce trebuie atasate la cererile de plata, de ce te-ar crede cineva la celelalte povesti?
Si daca la poarta a II a nu au existat alte documente ce propuneai sa nu se mai reconstruiasca?
Cata prostie in acest specimen…..

cianura 30 ianuarie 2012 at 22:21

au venit pe vapor din turcia, de la Izmir. Firma de acolo trimite de doua ori pe luna un vapor cu „piatra” catre o firma a lui Videanu si de acolo este distribuita in toata tara. Nu numai alba iulia are „bucuria” de a folosi piatra turceasca. Vorba unei scandari (usor modficata) „Astazi la Videanu, maine in toata tara”

Gogu 31 ianuarie 2012 at 12:38

De ce intoxici si vorbesti aiurea?
Piatra vine de la firma Algabeth din Ploiesti, principalul concurent al lui Videanu de pe piata romanesca, iar patronul este un grec.
Din cate stiu eu majoritatea pietrei a venit din China si doar anumite nuante din Turcia, dar nu cred ca asta e relevant. Oricum se poate verifica si in nici un caz nu e turnata in tara cum se vorbeste aiurea in articol.
Asa ca incearca si nu mai baga otrava acolo unde nu e cazul.

Costel* 30 ianuarie 2012 at 19:39

Totul este frumos … cand mergi spre gara de la poarta 3 a cetatii se vad foarte multe caramizi puse in parte superioara a zidului, de doi ani si care din cauza apei se defoliaza, cele de doua sute de ani sunt intregi, cele de doi ani deja au plesnit … aceasta este calitatea Hava-Corintica …

yonutz89 30 ianuarie 2012 at 20:38

unii cladesc…altii nu stapanesc inca tehnica si doar improasca cu noroi haotic

HH 30 ianuarie 2012 at 21:06

1.SA SE AUTOSESIZEZE INSTITUTIILE STATULUI !
2.NU INTELEG DE CE DOMNUL HABIAN NU A FACUT ACESTE DEZVALUIRI PANA ACUM, CAND AU FOST „PUSE IN OPERA ” ACELE MATERIALE!
3.VORBIM DE LUCRARI PE CARE S-AU PLATIT DIN BANII NOSTRII ZECI DE MILIOANE DE EURO- PANA ACUM !

liviu 30 ianuarie 2012 at 21:27

In mod clar depozitiile acestui martor cheie sunt autentice cum la fel de autentic este faptul ca astazi remarcile lui reprezinta pozitia unui fost angajat frustrat. A consultat cineva note de receptie? de ce nu apare nicaieri punctul de vedere al ministerului culturii? devize? cu astfel de martori cheie s-ar putea demonstra si ca laica a fost un caine castrat de fapt si nu o catea. din pacate banii politicii nu circula doar la spa-uri, pe masini de lux ci si ca leac pentru a trezi vocea mutilor si a face din hot negustor cinstit. jalnice aceste desecretizari si mai jalnic va fi cand acest om va fi parasit la scurt timp dupa campanie de noii lui prieteni.

cianura 30 ianuarie 2012 at 21:55

nu o sa vezi punctul de vedere al ministerului culturii pentru ca acesta nu exista. Daca ar fi existat, fratii Sabau si Hava erau demult spanzurati in piata publica

666 30 ianuarie 2012 at 22:51

Daca este adevarat ce spune omul ala o sa se lase cu BULAU chestia asta… o sa vedeti !

Mexa 30 ianuarie 2012 at 22:58

Hotii lui Hava si Sabau huooooo !!!!

bibicu 31 ianuarie 2012 at 8:12

draga cianuru mamicata stie ce gunoi a adus pe lume? mai bine facea un avort

alin 31 ianuarie 2012 at 8:12

oameni buni voi chiar credeti vorbele unui singur om???ce spune el aici este BARFA!!!
din cauza asta nu putem evolua pt ca suntem un popor care iubeste barfa,senzationalul,scandalul….si nu in ultimul rand dan diaconescu.sunt oameni competenti care au verificat lucrarile,au facut receptiile lucrarilor…chiar aveti impresia ca toti sun oamenii pdl-ului si impreuna au furat tara?!
as fi crezut lucrurile astea daca le spunea atunci cand a participat la ele…dar….

dan 31 ianuarie 2012 at 8:45

Dupa ce te „lauzi” ca n-ai fost in stare sa-ti iei atestarea de restaurator, te facusi si mare geolog, cu dizertatii tampite despre andezit.

ghio 31 ianuarie 2012 at 10:51

Ca om de buna credinta, daca ai avut toate aceste notiuni de specialitate, de ce n-ai avut ATUNCI un interventie in media ??? Eu cred ca actualmente, somer fiind, vinzi pe bani grei acest interviu. Sau mai bine zis, stiut fiind cine sunt dusmanii de moarte ai Cetatii, te-au platit gras sa ne spui aceasta poveste ACUM… Este jalnic !

m 31 ianuarie 2012 at 11:37

ce pregatire are domnul acesta si ce fel de ziar este acesta care promoveaza asemenea aberatii sub forma unui articol-soc? Cum sa spui ca piatra este turnata in Romania? Cum sa spui ca andezitul nu se poate taia si prelucra? Cum sa spui ca nu exista nicio documentaţie de profil, care să ajute la recuperarea detaliilor pierdute in afara unor vederi de pe vremea comuniştilor? Doamne, unde s-a ajuns…

Costel* 31 ianuarie 2012 at 11:53

Probabil unde nu trebuie …

gainarel bulgaru 31 ianuarie 2012 at 19:12

La bulau cu vinovatii.se stie cine sunt,nu?

viorel 31 ianuarie 2012 at 23:39

Exista mult adevar in acest articol.Patronul de la Corint este unul din marii tepari ai tarii,vezi banca Dcaia Felix,iar atunci cand hotii se intalnesc se fac frati de cruce.Astfel HAVA l-a angajat in prma faza pe finul sau COsmiN SUCIU,ca director la firma CORINT,pentrun a avea un control asupra banilort derulati la aceasta firma.apoi pt.a fi si mai bine infipt in afacere HAVA i-a botezat fetita lui SABAU,astfel ca totul s-a transformat intr-o afacere de familie.Asta intrucat prin firma CORINT se deruleaza „lucrari de reabilitare” a cetatii Vauban de peste 100 milioane Euro,deci va dati seama cat ii revine PRIMARULUI NOSTRU din aceasta suma.Mai nou CORINT face si reabiltari de strazi si canailzare,iar daca vreti sa stiti in ziua de 22.01.2012 marele vanator HAVA,insotit de lingaii sai SABAU si Cosmin SUCIU a fost la o vanatoare de mistreti,insotiti de o trupa de alti lingai in frunte cu Mihai MORAR.Ne exprimam speranta ca si ei vor fi „vanati”la randul lor de catre cei care sunt platitipt.acest LUCRU(DNA)

Toma 1 februarie 2012 at 8:52

Acuzatiile sunt foarte grave, fapt pentru care nu inteleg de ce nu avem si un punct de vedere al firmei Corint, al primariei si al altor institutii abilitate.

Mihai 1 februarie 2012 at 19:54

De la ei ca de la ei , dar de ce nu se sesizeaza alte institutii ale statului? De ce nu se fac verificari ? Nu avem in Romania restauratori ?Poate ca omul spune adevarul. Voi nu stiti ca : „gura betivului , adevar graieste ” ?Ce fac cei de la Ministerul Culturii ?Si chiar daca se descopera ceva, Hava si Sabau sant foarte bine infipti, si au fraiele in mana.Se va musamaliza totul , sunt prea multi bani in joc, au cu ce platii.Amintiti-va ce s-a intamplat cu parcul Custoza si vestigiile gasite acolo. Sub ce forma s-au dezgropat si pastrat?

Comentariile sunt oprite