Noaptea Muzeelor 2015: Mihai Viteazul, Horea sau Avram Iancu te așteaptă, sâmbătă, la Alba Iulia; evenimentul se desfășoară în 3 locații. PROGRAMUL
Sâmbătă, 16 mai 2015, de la ora 19:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va avea loc deschiderea oficială a Nopții Muzeelor – noaptea în care istoria prinde viaţă.
Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.
Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment vor fi prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.
Cu ocazia acestui eveniment, curtea Muzeului Principia din Alba Iulia a găzduit o conferință de presă.
”Cu ani în urmă, Alba era un județ în care vorbeam despre Târgul de Fete de pe Muntele Găina și despre 1 Decembrie, Ziua Națională a României – în rest, nu se întâmpla absolut nimic. Cu timpul ne-am implicat mult în viața culturală a orașului, a județului și a României, dacă ne gândim la faptul că, iată, personalități mari ale culturii românești vin aici, la Alba Iulia. Nici nu ne dăm seama cum au trecut cinci ediții de ”Noaptea Muzeelor”. Noi avem marea bucurie să avem în fruntea instituțiilor de cultură echipe extraordinar de pregătite și doritoare de a-și face meseria așa cum se cuvine. Invităm toți iubitorii de istorie, de cultură, și pe toți locuitorii județului Alba, să-și cunoască istoria”, a spus președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Istoricul Liviu Zgârciu a precizat că pentru buna desfășurare a evenimentului are nevoie de 10-15 voluntari. Doritorii se pot înscrie pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. După conferință a avut loc și o mică demonstrație – cum se bat monedele (video jos)
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
Organizatorii evenimentului: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia
Programul evenimentului
Muzeul Național al Unirii
Ora 19:00
Deschiderea oficială
Reprezentație Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum și Lupii Apoulonului
Ora 19:30
Parada Personajelor istorice
Orele 19:45 – 01:00
Istoria prinde viață în muzeu cu peste 30 de personaje istorice
Atelier de pictat icoane
Momente muzicale: Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol
Curtea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia
Orele 19:45 – 23:00
Tabără dacică
Atelier de fierărie
Batere de monede/ kosoni
Realizare echipamente și arme
Pielărie
Confecționat podoabe etc
Muzeul Principia
Orele 19:45 – 23:00
Atelier de bătut monede romane (denari)
Jocuri romane
Demonstrații militare etc.
Ora 20:30
Dansuri romane: Magna Nemesis
Ora 21:00
Piesă de teatru: Osândirea lui Prometeu/ Trupa de teatru Skepsis
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole Consiliul Local al Municipiului Sebeș, întrunit în ședința extraordinară din data de 13 ianuarie 2025, a votat aprobarea calendarului de activități cultural-educative care se vor desfășura în cursul anului 2025, în Municipiul Sebeș. Astfel, […]