Rămâi conectat

Curier Județean

Noaptea Muzeelor 2015: Mihai Viteazul, Horea sau Avram Iancu te așteaptă, sâmbătă, la Alba Iulia; evenimentul se desfășoară în 3 locații. PROGRAMUL

Dragoş Suciu

Publicat

în

Sâmbătă, 16 mai 2015, de la ora 19:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va avea loc deschiderea oficială a Nopții Muzeelor – noaptea în care istoria prinde viaţă.

Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot conferinta Noaptea Muzeelor04mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment vor fi prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Cu ocazia acestui eveniment, curtea Muzeului Principia din Alba Iulia a găzduit o conferință de presă.

”Cu ani în urmă, Alba era un județ în care vorbeam despre Târgul de Fete de pe Muntele Găina și despre 1 Decembrie, Ziua Națională a României – în rest, nu se întâmpla absolut nimic. Cu timpul ne-am implicat mult în viața culturală a orașului, a județului și a României, dacă ne gândim la faptul că, iată, personalități mari ale culturii românești vin aici, la Alba Iulia. Nici nu ne dăm seama cum au trecut cinci ediții de ”Noaptea Muzeelor”. Noi avem marea bucurie să avem în fruntea instituțiilor de cultură echipe extraordinar de pregătite și doritoare de a-și face meseria așa cum se cuvine. Invităm toți iubitorii de istorie, de cultură, și pe toți locuitorii județului Alba, să-și cunoască istoria”, a spus președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Istoricul Liviu Zgârciu a precizat că pentru buna desfășurare a evenimentului are nevoie de 10-15 voluntari. Doritorii se pot înscrie pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. După conferință a avut loc și o mică demonstrație – cum se bat monedele (video jos)

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Organizatorii evenimentului: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia

Programul evenimentului

Muzeul Național al Unirii

Ora 19:00

Deschiderea oficială

Reprezentație Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum și Lupii Apoulonului

Ora 19:30

Parada Personajelor istorice

Orele 19:45 – 01:00

Istoria prinde viață în muzeu cu peste 30 de personaje istorice

Atelier de pictat icoane

Momente muzicale: Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol

Curtea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

Orele 19:45 – 23:00

Tabără dacică

Atelier de fierărie

Batere de monede/ kosoni

Realizare echipamente și arme

Pielărie

Confecționat podoabe etc

Muzeul Principia

Orele 19:45 – 23:00

Atelier de bătut monede romane (denari)

Jocuri romane

Demonstrații militare etc.

Ora 20:30

Dansuri romane: Magna Nemesis

Ora 21:00

Piesă de teatru: Osândirea lui Prometeu/ Trupa de teatru Skepsis


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea