Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Nicolae Popa, APDRP: ”Agricultura județului Alba este de departe cea mai performantă, cu fermieri harnici și eficienți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În vederea clarificării informaţiilor publicate în articolul intitulat ”Agricultura în Alba rămâne una a sărăciei. 80% din proiectele contractate prin PNDR sunt pentru ferme de semisubzistență”, Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), face următoarele precizări:

Cu parere de rău, trebuie să o spun, informațiile apărute în publicația dumneavoastră sunt inexacte, neconforme cu realitatea și conțin o doză mare de subiectivism.

Din datele statistice ale județului Alba rezultă că aici își desfășoară activitatea cele mai puternice firme din agricultură, atât în domeniul vegetal, al viticulturii și zootehniei cât și din domeniul de prelucrare al produselor din carne și lapte. Firmele la care facem trimitere sunt reprezentative nu numai la nivel național, unele deținând chiar primul loc în domeniul lor de activitate, dar chiar și pe plan internațional, fiind cunoscute și apreciate de partenerii externi.

Este de menționat faptul că județul Alba deține cele mai multe licențe pentru produse atestate ca fiind tradiționale și ecologice.

Așadar aprecierea dumneavoastră asupra județului și a tipului de agricultură practicat de către fermierii săi nu este deloc conformă cu realitatea. Faptul că există contracte de finanțare pentru Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor de semisubzistență” în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro nu dovedește decât că oamenii au fost informați asupra posibilităților de accesare a fondurilor europene nerambursabile, iar ardelenii au înțeles mai mult ca alții că fără investiții, chiar și mici, cu sprijinul fondurilor europene nu se poate începe construirea unei agriculturi competitive la standardele Uniunii Europene. Nu trebuie să extrapolăm un detaliu foarte important legat de beneficiarii sprijinului pentru fermele de semisubzistență, faptul că marea lor majoritate sunt locuitori ai zonei de munte, unde problematicile agricole sunt specifice și  foarte complexe.

În calitate de reprezentant al acestor locuri în Guvernul României, și din perspectiva întregii mele activități dedicate economiei agrare a județului Alba, regret speculațiile apărute pe o temă atât de importantă cum este agricultura, iar din punctul nostru de vedere avem cele mai bune intenții de a ne implica și sprijini toți beneficiarii noștri. Sunt convins că agricultura de  semisubzistență va rămâne în scurt timp doar o amintire. Nu cred că e corect să existe aprecieri pripite, iar imaginea județului Alba, în care există oameni harnici și vrednici, să fie umbrită de astfel de păreri.

Obiectivele prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 nu sunt în niciun caz realități nedorite, ci dimpotrivă, prin fondurile alocate acestor tipuri de exploatații nu facem altceva decât întărim micile exploatații agricole, pentru a fi pregătite în vederea accesării unor fonduri mult mai consistente în viitoarea programare financiară. Multe din aceste ferme de semisubzistență vor fi viitoarele ferme puternice și bine consolidate, care vor genera venituri și care vor asigura nevoia tot mai mare de hrană a populației.

Nicolae POPA, director general adjunct APDRP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea