Rămâi conectat

Ştirea zilei

Negrileasa 2020, o sărbătoare doar a florilor și a naturii, fără public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Negrileasa 2020, o sărbătoare doar a florilor și a naturii, fără public

Sărbătoarea de la Negrileasa, programată inițial pentru data de 16-17 mai, va fi în acest an doar o sărbătoare a florilor și a naturii, fără să mai fie o manifestare organizată cu public. Mai mult decât atât, accesul persoanelor până în data de 15 mai va fi restricționat, din cauza măsurilor generale impuse de Ordonanța Militară.

„Sărbătoarea narciselor din acest an va fi doar o celebrare a florilor și a naturii. Chiar dacă se vor ridica o parte dintre restricții în data de 15 mai, adunările nu vor mai putea avea loc, manifestarea fiind programată inițial pentru data de 16-17 mai 2020. Accesul persoanelor în această zonă, până în data de 15 mai va fi restricționat din cauza măsurilor de limitare a circulației, iar natura va profita probabil în acest an de această pandemie și cu siguranță narcisele vor înflori la fel de frumoase și în anii următori”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, primarul comunei Bucium, Cornel Napău.

Legenda Negrilesei – Poiana cu narcise

Încă din strămoşi, toţi cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la graniţa dintre comunele Mogoş şi Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an, în luna mai, albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca şi acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părţile se întâlnesc, îşi povestesc peripeţiile şi se pregătesc pentru un nou an de ciobănit. Tot aşa se zvoneşte că a apărut şi legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul înaintaşilor lor şi astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că în vremuri îndepărtate o pasăre măiastră care vine din depărtări doar o dată în an în aceşti munţi pentru a veşti sărbătorile de cântec şi joc ale anului a poposit în Poiana Negrilesei, aşa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei mai bătrân văzu pasărea şi prin sunet de tulnic îşi chema camarazi ca să o prindă, pentru a-şi împodobi cu penele ei pălăriile. Pasărea măiastră, frântă de obosită, aştepta ca păstori să se aproprie şi le rosti cu grai omenesc şi înţelept:

– Știu că vreţi să-mi luaţi viaţa, pentru penele mele, cu care să vă împodobiţi pălăriile, dar de mi-ţi cruţa însă, voi umple aceste poieni cu aceste pene şi an de an ele vor răsări mai frumos şi mai multe pentru voi, astfel încât, copiii, nepoţii şi strănepoţii voștri, vor avea cât vor fi aceşti munţi podoaba penelor mele.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viaţă. Și-a luat zborul şi nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să îşi scuture penele fermecate, astfel încât de atunci şi până acum, în aceste poieni din Muntele Negrilesei cresc an de an ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise dezmierdând cu frumuseţea şi mirosul lor pe toţi trecătorii şi mai ales pe cei care vin la sărbătoarea narciselor, care are loc an de an în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de data de 20 mai.

Dacă în trecut se ajungea mai greu în poiană, astăzi oricine poate ajunge uşor cu aproape orice maşină, pentru că există un drum piertuit până la câteva sute de metri de locul unde pasărea măiastră şi-a scuturat penele.

Poiana Narciselor se afla la limita dintre comunele Bucium și Mogoş, iar drumul de acces recomandat este dinspre DN74 Alba-Abrud spre comuna Bucium şi de aici un singur drum duce spre Poiană, drumul este asfaltat până la un anumit loc, iar ultimii aproximativ 10 km sunt pietruiţi şi accesul se poate face cu orice maşină.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trăscău Corp Zlatna.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea