Rămâi conectat

Cultură Educație

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele)

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La venirea în lume a Sfântului Ioan, roata neoprită a timpului înclina de zor cumpăna coborâtoare spre apusul ireversibil al unei epoci (V.Testament), marcată de nenumărate suişuri şi coborâşuri, măreţii şi decăderi, lumini şi umbre, înfăptuiri şi eşecuri. Oameni de toate calibrele, adevăraţi vieri credincioşi ce şi-au dat roadele la vremea lor şi grădinari harnici, care au plivit cu grijă livada necuprinsă a lumii de spini şi bălării, au înălţat ştacheta naturii umane, prin trăirea şi prestaţia lor până la asemănarea cu Dumnezeu. Nenumărate stele (Avraam, Iacob, Iov, Ilie), au luminat bolta sfinţeniei vechi-testamentare, dar nici una n-a strălucit atât de năucitor ca Ioan Botezătorul, ultimul prooroc, germinat şi plămădit la cumpăna dintre cele două Legi.
Copleşit de mila Domnului, Cel ce le-a binecuvântat bătrâneţile cu un dar atât de mare, Arhiereul Zaharia, tatăl lui Ioan, exclama: „Binecuvântat este Domnul Dumnezeul lui Israel, că a cercetat şi a făcut răscumpărare poporului său, şi ne-a ridicat corn de mântuire, în casa lui David, slujitorul Său” (Lc. I, 68-69). Adumbrit de puterea Duhului Sfânt, a cărui lucrare era nelipsită în toiul acestor întâmplări neverosimile şi intuind cu claritate destinul misionar al proorocului, Zaharia îi prezice: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului ca să găteşti căile Lui, să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii, prin iertarea păcatelor lor” (Lc. I, 76-77).
Rod al rugăciunilor stăruitoare şi a credinţei neîmpuţinată a evlavioşilor săi părinţi (Zaharia şi Elisabeta), Ioan va desfăşura o activitate predicatorială fără pereche. Fiind născut în ultimii lor ani de viaţă, pruncul Ioan va rămâne orfan din fragedă copilărie, fiind preluat în grija Proniei divine, care-l va ocroti până la ieşirea în pustiul Iordanului, unde va predica „botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor”. Cuvintele sale, grele ca nişte torpile, vor pune pe gânduri multe cugete rătăcite prin labirintul încâlcit al lumii de păcate. Suflete spetite de povara anilor trăiţi în fărădelegi vor fi întoarse de pe calea morţii. Speriaţi de glasul celui ce strigă în pustie, puii de vipere şi de scorpii vor bate în retragere şi se vor cuminţi. Tăişul securii ce stă la rădăcina pomilor neroditori care se taie şi se aruncă în foc a convertit multe minţi aburite de mirajul vieţii fără sens şi le-a adus la Dumnezeu, „a cărui lopată este în mâna Lui, ca să cureţe aria şi să adune grâul în jitniţa Sa, iar pleava să o ardă cu foc nestins” (Lc. III, 17).
Preot dr. Petru PINCA, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO | Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării”

Ioana Oprean

Publicat

în

Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării” Echipajul județului Alba, de la Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir a obținut locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025, competiție de tradiție organizată de Crucea Roșie Română. Concursul a […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean”

Ioana Oprean

Publicat

în

Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean” Rareș Achiței, elev la Colegiul Militar din Alba Iulia, a câștigat premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”. Povestea de viață a […]

Citește mai mult

Cultură Educație

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății

Ioana Oprean

Publicat

în

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea