Rămâi conectat

Ştirea zilei

Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii din Alba Iulia intră în reabilitare. Investiție de peste 19 milioane de lei, cu bani din bugetul local al CJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul National al Unirii din Alba iulia

Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii din Alba Iulia vor intra în proces de reabilitare, timp de doi ani. Printre proiectele ce vor fi puse, joi, pe masa consilierilor județeni se află și un proiect de hotărâre în acest sens, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți lucrărilor de investiții la cele două clădiri monument istoric.

Potrivit proiectului ce va fi supus spre aprobare, finanțarea investiției se realizează din bugetul local al Consiliului Județean Alba, cu suma de 19.369.304 lei cu TVA inclus, din care C+M este 16.837.663 lei.

Proiectantul lucrării este SC Megavox Proiect SRL din Cluj Napoca, iar beneficiarul Consiliul Județean Alba.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni, suprafața construită de 2.124 de metri pătrați, suprafaţa desfăşurată de 9.015,20 mp, iar regimul de înălţime S+P+2E.

Denumirea obiectivului de investiţii: “Refuncționalizare și reabilitare Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii Alba Iulia – MUZEUL NAȚIONAL AL UNIRII”

Alba Iulia va fi pregătită, astfel, pentru a sărbători în 2018 Centenarul Marii Uniri.

Muzeul Unirii din Alba Iulia este situat în clădirea „Babilon”, faţă în faţă cu Sala Unirii. Edificiul a fost construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 şi 1853, cu destinaţie militară. Cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost folosite ca pavilion de locuinţe pentru ofiţeri, apoi reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968.

Sala Unirii a fost construită între 1898 – 1900, având inițial destinația de cazinou militar, fiind restaurată în 1922 și între 1967 – 1968. La intrare a fost construit un portal în formă de arc de triumf deasupra căruia se află dăltuită în marmură inscripţia „În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc s-a proclamat pentru totdeauna şi în mod irevocabil, prin votul solemn şi unanim al poporului, Unirea Transilvaniei întregi cu Daco-Romania. Eternă fie aducerea aminte a acestui act”. Pe latura de est a Sălii a fost construită o terasă, iar în interior s-au realizat prefaceri majore prin adăugarea unui vestibul şi a unor nişe laterale în extremităţile de nord şi de sud. Încăperea a mai fost prevăzută cu o boltă semicirculară susţinută de pilaştri şi a fost îmbogăţită cu o serie de coloane şi console decorate cu motive vegetale. Arcadele din laterale şi lunetele nişelor au fost prevăzute cu picturi pe pânză ale francezului Pierre Bellet reprezentând portrete ale domnitorilor şi personalităţilor culturale româneşti. Este clădirea în care la 1 Decembrie 1918 s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea