Rămâi conectat

Politică Administrație

Municipiul Alba Iulia ar putea primi peste 160.000 de euro, pentru dezvoltarea unui sistem inovator de colectare și valorificare a deșeurilor din plastic. Proiect pentru implicare în proiectul european, la aprobat în CL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

container_petÎn ședința de joi, 22 decembrie 2016, consilierii locali din Alba Iulia vor supune spre dezbatere și aprobare, printre altele, un proiect de hotărâre privind participarea municipiului în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea reţelei de valorificare a plasticului folosind tehnicile economiei circulare”, acronim Plastic Circle, finanţat în cadrul programului european Horizon 2020.

Punctul național de contact pentru programul HORIZON 2020 este Ministerul Educației Naționale – Direcția programe CDI pentru priorități europene și internaționale.

Obiectivul general al proiectului PlastiCircle este de a îmbunătăți modul de valorificare a platicului printr-o economie circulară. Astfel, va fi dezvoltat un proces de tratament inovator pentru reintroducerea ambalajelor din plastic în lanțul de materiale din plastic disponibile a fi reutilizate.

Abordarea PlastiCircle se bazează pe inovație în patru etape asociate cu deșeurile din plastic: colectare, transport, sortare și reciclare.

Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni (ianuarie 2017 – ianuarie 2021), iar bugetul total al proiectului este de 8.674.541,25 euro, din care municipiului Alba Iulia i-a a fost alocată suma de 163. 625,00 euro, finanțare nerambursabilă 100%, fără contribuție proprie din partea primăriei municipiului Alba Iulia.

Protrivit raportului de specialitate din proiectul de hotărâre care va fi pus pe masa consilierilor locali, obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Dezvoltarea unui sistem inovator integrat de colectare a deșeurilor din plastic validat de către experți la nivelul municipalităților partenere, care să contribuie la creșterea cantității de deșeuri de ambalaje din plastic colectate
  • Dezvoltarea unui proces inovator integrat pentru transportul deșeurilor din plastic, validat de căte experți la nivelul municipalităților partenere, care să se traducă la finalul proiectului în eficientizarea resurselor utilizate pentru transport (ex. Reducerea consumului de combustibil și a cheltuielilor conexe transportului acestor deșeuri)
  • Dezvoltarea unui sistem inovator integrat pentru sortarea deșeurilor din plastic în fracțiile optime care să fie recuperate și valorificate ulterior
  • Dezvoltarea unui sistem inovator integrat de valorificare și recuperare a fracțiilor din plastic validat de către experți la nivelul municipalităților partenere
  • Stimularea transferului de experiență la nivelul partenerilor proiectului în ceea ce privește utilizarea de soluții la cheie pentru dezvoltarea unui container inteligent, optimizarea traseului, optimizarea tehnologiilor de sortare și a produselor obținute din deșeuri reciclate.

Municipiul Alba Iulia va fi implicat în calitate de partener în cadrul tuturor activităților mai sus menționate, având rolul de a replica bunele practici dezvoltate în cadrul proiectului sub îndrumarea directă a experților transnaționali.

Proiectul este unul de cercetare și inovare, fiind în acord cu strategia națională de cercetare, dezvoltare și inovare 2014-2020, aprobată prin HG nr 929 din 21 octombrie 2014.

Una dintre componentele principale ale proiectului o reprezintă cartografierea situației actuale. Respeciv, experți internaționali care vor analiza situația existență la nivelul municipiului Alba Iulia în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor cu precădere la modul în care plasticul este colectat la nivelul municipalității și valorificat. În această etapă, municipalitatea, alături de partenerii proiectului, va identifica nevoile existente la nivelul comunității, inclusiv nevoia de a stimula cetățenii și toți actorii la nivel local să colecteze selectiv deșeurile, adoptând un comportament responsabil.

O altă componentă a proiectului este schimbul de eperiență și bune practici în acest domeniu între parteneri, între țările mai dezvoltate și țările în curs de dezvoltare. Sunt prevăzute întâlniri transnaționale organizate lanivelul țărilor partenere la care vor participa reprezentanți ai municipiului Alba Iulia în calitate de partener alături de toți partenerii proiectului.

Printre componenetele proiectului se află și cea de cercetare. Respectiv, experți la nivelul consorțiului de parteneri vor identifica soluții pentru optimizarea colectării selective a deșeurilor și metode de valorificare a plasticului la nivelul orașelor partenere. Aici vor propune utilizarea de noi tehnologii și testarea de soluții inteligente la nivelul unor cartiere din orașele partenere în proiect.

Coordonator în cadrul proiectului este partenerul lider Instituto Tecnologico del Embalaje, Transporte Y Logistica Spania. Proiectul mai are încă 20 de parteneri, din țări precum Spania, Italia, Belgia sau Germania. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea