Muncim pentru stat aproape cinci luni pe an
Anul trecut, peste 40 la sută din PIB-ul României s-a dus pe cheltuieli bugetare, ceea ce înseamnă că muncim pentru stat 149 de zile, adică cinci luni (fără o zi) dintr-un an. Ieri a fost Ziua libertăţii fiscale, zi în care cetăţenii români au scăpat de povara fiscală şi nu mai muncesc pentru stat, ci pentru ei. Ziua libertăţii fiscale este un indicator care ilustrează povara fiscală dintr-o ţară. Indicatorul se calculează ca raport, în procente, între totalitatea cheltuielilor publice şi produsul intern brut, raport care se transformă apoi în număr de zile dintr-un an. Astfel, contribuabilii înţeleg mai bine ce procent din bogăţia unei ţări, creată într-un an, este cheltuit de Guvern. În ţara noastră, cheltuielile bugetare au ajuns anul trecut la 40,8 la sută din PIB, deci 40,8 la sută din avuţia produsă în 2010 a fost cheltuită de altcineva, nu de cei care au realizat-o. Din fiecare 100 de lei produsă într-un an, cetăţenii români rămân cu 59,2 lei. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!”
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!” Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, într-o postare pe facebook, mennționează că l-ar fi apreciat mai mult pe premierul Ciolacu, dacă în loc de ”Nu se mărește […]