Rămâi conectat

Curier Județean

Munca la negru sancţionată de inspectorii ITM Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Una dintre priorităţile Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba o reprezintă identificarea şi combaterea muncii nedeclarate. Astfel că zilnic inspectorii instituţiei au ieşit pe teren în căutarea celor care încalcă legea în acest sens, fiind înregistrate rezultate „spectaculoase” în ceea ce priveşte  numărul persoanelor depistate în muncă fără forme legale de angajare. În perioada 4 – 8 iulie a.c., la nivelul judeţului Alba, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlate 39 de unităţi, fiind constatate 160 de deficienţe şi luate tot atâtea măsuri. Inspectorii de la ITM Alba au depistat 14 persoane care nu aveau forme legale de angajare. Drept urmare au fost aplicate şi 25 de sancţiuni din care 10 amenzi, în cuantum de 151.500 lei (140.000 lei  pentru muncă nedeclarată şi 15 avertismente). Conform informaţiilor primite de la ITM Alba, societăţile sancţionate pentru muncă nedeclarată sunt: I.I  BOGDAN GLIGOR REMUS – o persoană -10.000 lei; SC PIKANSIN SRL – o persoană -10.000 lei; SC FLORALAN COM SRL – o persoană -10.000 lei; SC COSAN COM SRL – 5 persoane – 50.000 lei; PFA TRIFAN IOAN – 2 persoane – 20.000 lei şi PFA SCHIAU CRISTINA – 4 persoane – 40.000 lei. „Principalele deficienţe stabilite în controale au fost primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neducerea la îndeplinire a măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu au fost transmise la ITM Alba modificările intervenite la registrul general de evidenţă al salariaţilor; nu s-a făcut dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii”, a precizat inspector şef, jr. Horaţiu Puiu.
În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlate 31 de unităţi, ocazie cu care au fost depistate 54 de deficienţe şi au fost aplicate tot atâtea sancţiuni. Dintre acestea majoritatea, respectiv 53 au fost avertismente. Amenda dată a fost în valoare de 4000 lei. Inspectorii de muncă au descoperit printre deficienţe şi: lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR; lipsa instruirii periodice a lucrătorilor; organizarea necorespunzătoare a activităţii de securitatea muncii la nivelul unităţilor, conform noilor reglementări din HG 955/2010; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile derulate; desfăşurarea activităţii fără efectuarea examenului medical la angajare şi/sau periodic a lucrătorilor; lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activităţile desfăşurate şi lipsa fişelor de aptitudine eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodică a lucrătorilor. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Ajutor de stat pentru crescătorii de bovine și bubaline 2024. Până la ce data se pot depune cererile?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Ajutor de stat pentru crescătorii de bovine și bubaline 2024. Până la ce data se pot depune cererile? Potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor pot depune cereri de solicitare până pe data de 21 martie 2024, informează Agenţia de Plăţi şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea