Multiplul câştigător al British Professional Photography Award, Marek Czarnecki, invitat special la „Alba sub lumini de Oscar” 2015
Multiplul câştigător al British Professional Photography Award, Marek Czarnecki, echivalentul premiului Oscar pentru fotografie, este unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei din acest an a Festivalului de fotografie şi film „Alba sub lumini de Oscar”. Evenimentul aduce la Alba Iulia lectori de top în domeniul fotografiei şi filmului care îi vor învăţa teoretic dar mai ales practic pe cursanţi tehnicile şi secretele celor două arte vizuale. Pasionaţii de fotografie şi film mai au la dispoziţie doar câteva zile, până la sfârşitul săptămânii, pentru a se înscrie la work-shop-urile gratuite organizate în cadrul festivalului, înscriere care le asigură totodată participare şi la concursurile cu premii în valoare totală de peste 6.500 de euro. Ultima săptămână de înscriere pentru cursurile gratuite de fotografie şi film.
Marek Czarnecki este pentru a doua oară la Alba Iulia şi recunoaşte că, după ediţia din 2014 a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”, s-a îndrăgostit de arhitectura cetăţii istorice din municipiu. Sub genericul „Oraşul şi clădirile sale”, Marek Czarnecki va încerca să descopere alături de cursanţii săi misterele arhitecturii din Alba Iulia pe care ulterior, prin intermediul fotografiilor realizate, să le dezvăluie publicului din întreaga lume.
„Alba Iulia este un loc minunat cu o parte veche a oraşului, Cetatea, frumoasă şi dătătoare de inspiraţie pentru a face fotografii şi pentru a cunoaşte alţi pasionaţi de fotografie. Pentru mine acest loc a fost de mare inspiraţie şi cred că orice fotograf ar spune asta. Pentru a face fotografii foarte bune trebuie să stai cel puţin 3 – 4 zile aici sau să vezi acest loc în anotimpuri diferite” spune Marek Czarnecki.
Polonezul Marek Czarnecki este unul dintre cei mai apreciaţi artişti fotografi la nivel mondial fiind multiplu câştigător al „British Professional Photography Awards” (premiu care este echivalentul Oscarului pentru fotografie). Marek Czarnecki a câştigat de patru ori „The Master Photographer Awards” şi totodată este câştigător multiplu al „The Epson International Pano Awards”. Fotograful este inclus în top 5 mondial pentru fotografiile sale panoramice fiind considerat unul dintre cei mai buni specialişti în fotografie comercială, fotografie industrială, fotografie de produs şi fotografie landscape sau peisaj.
Despre „Alba sub lumini de Oscar”
„Alba sub lumini de Oscar” este festivalul cu cele mai mari premii pentru pasionaţii de fotografie şi film din România şi are ca scop promovarea municipiului Alba Iulia şi a judeţului Alba. Evenimentul se va desfăşura în perioada 25 – 30 mai 2015, iar cursurile teoretice şi practice sunt gratuite, urmând a avea loc la Alba Iulia şi Jidvei. Ediţia din acest an cuprinde două secţiuni, de fotografie şi respectiv film, ambele având şi concursuri pentru participanţi cu premii în valoare totală de 6.500 de euro. În 2015 „Alba sub lumini de Oscar” aduce nume mari din domeniul fotografiei şi filmului precum Marek Czarnecki sau Thomas Diseth, deţinătorul unui premiu Emmy pentru un documentar realizat cu Disney Channel.
Secţiunea FOTOGRAFIE a festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală – Marek Czarencki, fotografia de peisaj – Mihai Moiceanu, fotografia documentară – Cătălin Săvulescu, fotografie low light – Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie – Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate, la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.
Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba precum Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina sau podgoriile de la Jidvei. Scopul cursurilor este ca în final cursanţii să înveţe cum se face un film documentar cu buget redus. Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.
„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba” şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.
Comunicat de presă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Elevul Petru Joldeș a primit Bursa de excelență „Avram Iancu” pentru anul 2025
Elevul Petru Joldeș a primit Bursa de excelență „Avram Iancu” pentru anul 2025 Asociația „Avram Iancu” 1848 din Alba Iulia, a acordat Bursa de excelență „Avram Iancu” pentru anul 2025 unui elev minunat de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia. Este vorba de Petru Joldeș, elev în clasa a VII-a, pentru pregătirea sa continuă […]
FOTO | Ultimele două microbuze electrice pentru elevi din cele 26 achiziționate de Consiliul Județean Alba au fost recepționate
FOTO | Ultimele două microbuze electrice pentru elevi din cele 26 achiziționate de Consiliul Județean Alba au fost recepționate Ultimele două microbuze electrice din cele 26 achiziţionate în cadrul proiectului „Microbuze electrice pentru elevii din județul Alba”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, au fost recepţionate miercuri, 14 mai 2025. Microbuzele […]
16 mai 2025 | „Noaptea Muzeelor” la Muzeul de Științe ale Naturii Aiud: Ghidaje realizate de elevi voluntari
16 mai 2025 | „Noaptea Muzeelor” la Muzeul de Științe ale Naturii Aiud: Ghidaje realizate de elevi voluntari Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud, cel mai vechi muzeu de profil din România, își deschide larg porțile la „Noaptea Muzeelor” 2025. Citește și: 17 mai 2025 | Porți deschise la Sediul Administrativ al județului Alba: […]