Motivarea instanței în condamnarea persoanei vinovate pentru decesul unui tânăr de 27 de ani, într-un accident de muncă, pe şantierul Autostrăzii Sebeş – Turda
În urmă cu mai bine de un an, un tânăr în vârstă de 27 de ani din oraşul Teiuş a decedat în urma unui accident de muncă produs pe şantierul Autostrăzii Sebeş – Turda. Persoana găsită vinovată a fost condamnată la 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 2 ani.
V. Gheorghe a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi nerespectarea, din culpă, a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi a fost condamnată la 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioadă de 2 ani.
Instanţele de judecată care au efectuat cercetarea judecătorească şi au aplicat sentinţa au reţinut în motivarea acestei modul cum a decurs accidentul de muncă. Inculpatul era angajat al unei societăţi ce derula activităţi de execuţie pe şantierul lotului doi al autostrăzii în funcţia de buldozerist. Utilajul era în stare bună de funcţionare, răspundea bine la comenzi şi avea în dotare şi un sistem de avertizare sonoră – claxon şi un sistem de avertizare sonoră la mersul înapoi ce n-a funcţionat în cursul zilei.
Pentru verificarea câmpului vizual spre înapoi buldozerul era dotat cu trei oglinzi, două laterale în exteriorul cabinei şi una în interiorul cabinei, având parbriz atât în faţă cât şi în spatele cabinei. Buldozerul este echipat în faţă cu o lamă pentru împingerea/ deplasarea pe distanţe scurte a pământului iar în spate este echipat cu un scarificator format din trei braţe metalice. În data de 11 iulie 2017, victima, a ajuns cu autobasculanta proprietatea firmei pe care o administra în balastieră, încărcată cu pământ şi s-a deplasat cu spatele la locul indicat de muncitorul ce era însărcinat cu dirijarea autobasculantelor unde a descărcat pământul într-o grămadă, la circa 5 metri lateral faţă de locul unde era staţionat buldozerul condus de către inculpat.
După descărcare victima s-a deplasat cu faţa, cu bena ridicată parţial şi a staţionat autobasculanta la circa 11,5 metri faţă de o grămadă de pământ, fără a opri motorul şi a coborât din cabină deplasându-se în spatele autobasculantei, lângă oblon, pentru a curăţa pământul şi pietrişul care bloca pârghiile de închidere, având asupra sa o şurubelniţă. Zona în care a oprit victima era situată în zona de acţiune a manevrelor buldozerului folosit pentru împrăştierea pământului basculat, acesta cunoscând modul de operare al buldozerului în balastieră întrucât a făcut mai multe transporturi de pământ cu atobasculanta în aceeaşi zi şi în zilele anterioare.
Concomitent, inculpatul V. Gheorghe, ce se afla în buldozerul staţionat cu lama de împingere spre escavaţia balastierei şi cu scarificatorul spre spatele autobasculantei, şi-a reluat activitatea, după servirea mesei, făcând o manevră de deplasare cu spatele, pentru a ajunge în faţa grămezii de pământ pe care urmă să o împingă spre escavaţie.
În cadrul acestei manevre, fără a verifica în mod corespunzător câmpul vizual din spatele utilajului, prin sistemul de oglinzi laterale şi a oglinzii centrale din cabina buldozerului, (această ultimă oglindă fiind acoperită de inculpat cu o vestă de avertizare de culoare portocalie pentru a se proteja solar), a comandat deplasarea utilajului cu spatele, spre dreapta şi în continuare spre stânga, lovind datorită manevrei de mers în spate oblonul benei autobasculantei cu partea superioară a scarificatorului, iar cu altă parte a lovit victima şi a strivit-o între scarificator şi oblonul autobasculantei, în zona toracică. Inculpatul a oprit buldozerul după ce l-a deplasat înspre faţă câţiva metri, a coborât din cabină şi s-a deplasat repede între victimă încercând să îi acorde primul ajutor medical.
Starea de fapt reţinută în cadrul anchetei a fost recunoscută de către inculpat. În declaraţia dată la urmărire penală a spus că nu a văzut victima la timp datorită faptului că nu s-a uitat în oglinda retrovizoare şi că avea o vestă de avertizare pe parbrizul din spatele scaunului pentru a se proteja de soare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea unui albaiulian stabilit de peste 20 de ani în Cipru, vrea să se întoarcă definitiv acasă: „Când am ajuns aici, era ca în paradis! Dar știți cât am plătit curentul astă-vară?”
Povestea unui albaiulian stabilit de peste 20 de ani în Cipru, vrea să se întoarcă definitiv acasă: „Când am ajuns aici, era ca în paradis! Dar știți cât am plătit curentul astă-vară?” Albaiulianul Florin Jucan este unul dintre cei 30.000 de români din Cipru, locul în care formăm a treia cea mai mare comunitate de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 2 zile
Sâmbătă, pe „Pielarul”, la Sebeș, CS Universitar Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, un alt derby „de Alba”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
10 octombrie: Se năștea la Alba Iulia Laura Stoica, una dintre cele mai bune voci ale rockului românesc. Artista ar fi împlinit astăzi 57 de ani
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
12 octombrie: Ziua mondială a artritei. Afecţiunile musculo-scheletale reprezintă aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă
-
Actualitateacum 15 ore
12 octombrie, Ziua Mondială a Vederii. Peste 200 de milioane de oameni suferă de afecțiuni oftalmologice
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene. 270 de ani de la inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi. Scotea demonii din oameni și învia morții