Moșii de toamnă 2020: Când pică anul acesta și ce se dă de pomană pentru cei adormiți
Moșii de toamnă 2020: Când pică anul acesta și ce se dă de pomană pentru cei adormiți
Moșii de toamnă 2020: Biserica Ortodoxă a rânduit ca în prima sâmbătă din luna noiembrie să se facă pomenirea morților, cunoscută și sub denumirea de sâmbăta morților / moșii de toamnă. Asta înseamnă că cei adormiți sunt pomeniți anul acesta pe 7 noiembrie.
Potrivit teologilor, Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos.
Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări de Crăciun și felicitări de Crăciun pe care le puteți trimite celor dragi
“În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire. Noi ortodocșii ne rugăm pentru ca avem credința că prin rugăciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup”.
Moșii de Toamna 2020. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților
Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbăta Morților, se prepară în primul rând o colivă din grâu. Boabele de grâu reprezintă invierea trupurile celor adormiți.
Pe colivă se așează Sfânta Cruce și se ornează cu bombonele colorate, care închipuie frumusețea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lăsat ca mărturie în lumea aceasta. Este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă în păhărele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
17 ianuarie | S-a născut Nicolae Iorga, cel mai mare istoric român, care i-a sugerat lui I. C. Brătianu să demoleze Cetatea din Alba Iulia
17 ianuarie | S-a născut Nicolae Iorga, cel mai mare istoric român, care i-a sugerat lui I. C. Brătianu să demoleze Cetatea din Alba Iulia La 17 ianuarie 1871 s-a născut Nicolae Iorga, considerat cel mai mare istoric român. Conform unor istorici, Nicolae Iorga, care a fost prim-ministru al României i-a sugerat lui I. C. […]