Moș Crăciun a venit și la copiii instituționalizați din Centrul de Plasament Blaj
Sărbătorile de iarnă sunt întotdeauna, pentru fiecare dintre noi, un prilej de fericire și de împăcare sufletească. În această perioadă, familiile se reunesc și petrec momente de neuitat unii alături de ceilalți, având sufletele încărcate de minunea Nașterii Domnului.
Din păcate, nu toți copiii se pot bucura de magia Crăciunului alături de o familie care să le ofere căldura unui cămin. Acest aspect ne-a motivat să demarăm un proiect în cadrul căruia să creăm pentru copiii instituţionalizaţi la Centru de Plasament din Blaj, o atmosferă de sărbătoare apropiată de cea a unei familii reunite pentru a celebra misterul Naşterii lui Iisus. Încercând să dăm o mână de ajutor lui Moş Crăciun, am vrut să dăruim un zâmbet acestor copii și să le transformăm Crăciunul într-o adevărată sărbătoare de suflet.
Acest proiect s-a desfășurat sub forma unui parteneriat între Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj, reprezentat de director, prof. Ioan Tomoiagă, Liceul Teologic Gr.-Catolic ,,Sf. Vasile cel Mare”, reprezentat de director, prof. Angela Moșneag și Centrul de Plasament Blaj – director, d-na Maria Pauletti. Cei doi coordonatori ai proiectului prof. dr. Claudia Oancea‑Raica și prof. Andreea Baltres au avut convingerea că implicarea elevilor în derularea unor acţiuni de voluntariat este o etapă importantă în formarea caracterului tinerilor, prin conștientizarea faptului că spiritul Crăciunului ne învață să fim mai buni, mai darnici și mai toleranți cu toţi cei din jur, fără a ţine cont de diferenţe de vârstă, statut social, naţionalitate, provenienţă etc.
Voluntariatul şi acţiunile caritabile nu au ca beneficiar doar pe cel căruia i se oferă ceva, ci şi pe cel care, dăruind, primeşte o lecție de viață și amintiri de neuitat. Prin derularea unor asemenea activități moral-civice, tinerii devin mai responsabili, devin exemple pentru colegi, pentru comunitate, învăță să-și dezvolte valori etice și religioase, să fie mai apropiați de cei care au într-adevăr nevoie de ajutor și de afecțiune.
După popularizarea proiectului în cadrul şcolii, ni s-au alăturat şi alţi colegi – Adriana Zaharia, Ana-Maria Comșa, Adriana Anușcă şi Adrian Hetak -, alături de 33 de elevi din clasele a XI-a D, a XI-a C şi a XII-a C, de la Colegiul Naţional „I.M. Clain” şi 10 elevi de la Liceul Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare”. Cu toţii, în perioada 11-23 decembrie, ne-am mobilizat şi am pregătit cadouri pentru 43 de copii aflaţi în Centrul de Plasament din Blaj. Cadourile au constat în haine, jucării, produse de igienă personală, de curățenie, rechizite etc., pe care elevii noştri le-au dăruit din suflet copiilor în data de 23 decembrie, în cadrul unei întâlniri în care s-au susţinut, de ambele părţi, scurte momente artistice – colinde şi chiar un număr de magie prezentat de elevul Lucian Orian din clasa a XI-a B de la Colegiul Național ,,I. M. Clain”, activități art&craft şi clipe nepreţuite de distracţie şi jocuri.
La apelul nostru au răspuns afirmativ şi agenţi comerciali, care au făcut donaţii, în dulciuri, pentru a susţine iniţiativa elevilor de la colegiul nostru.
Sperăm ca astfel de activităţi să devină cu caracter permanent în anii şcolari următori şi să insufle elevilor valori umane, sociale, morale autentice: solidaritatea, responsabilitatea, angajamentul, umanismul, implicarea. Prin acest gen de proiecte vom reuşi consolidarea abilităţilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o societate solidară, vom contribui la educarea conştiinţei şi a conduitei etice şi civice, prin valorizarea muncii în folosul celor de lângă noi, aflaţi în dificultate.
La final de proiect, putem susţine cu toată convingerea că am reuşit să aducem bucurie celorlalţi prin propria bucuria de a dărui, că am trăit momente ce ne-au îmbogăţit sufleteşte, ne‑au făcut să fim conştienţi şi recunoscători pentru ceea ce avem şi putem oferi, că am primit la rândul nostru, în prag de Crăciun, o răsplată minunată oglindită în zâmbetele unor copii deosebiţi.
Purtător de cuvânt al colegiului,
Prof. Claudia Oancea-Raica
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor