Rămâi conectat

Actualitate

Modificările Codului Penal: Situația financiară a unei persoane fizice, doar cu aprobarea judecătorului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Situația financiară a unei persoane fizice poate fi obținută de procuror doar în baza unui mandat obținut de la un judecător, potrivit noilor reglementări din proiectul de modificare a Codului penal, aflat în dezbaterea comisiei speciale din Parlament.

Modificarea revine la articolul inițial din actul normativ de bază, schimbat în mai 2016, când o ordonanță de urgență adoptată de Guvernul de atunci (OUG nr. 18/2016) a clarificat peste 150 de modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală. Printre acestea, art. 153 prevedea eliminarea filtrului instanței în procedura de solicitare a unui procuror de date financiare de la bănci pentru persoanele cercetate.

Proiectul de lege care modifică din nou codurile penale, aflat în dezbaterea comisiei speciale din Parlament, ce urmează a fi supus votului, prevede ca aceste date să fie date procurorului doar în baza unei decizii a judecătorului de drepturi și libertăți.

La articolul 153, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(1) Procurorul poate solicita, cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, unei instituții de credit sau oricărei alte instituții care deține date privind situația financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existența și conținutul conturilor și a altor situații financiare în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe.”

Următorul alineat cuprinde toate informațiile care trebuie aduse la cunoștința instanței care va emite încuviințarea acestei măsuri. Astfel, la articolul 153, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:

“(11) Solicitarea procurorului trebuie să cuprindă datele de identificare ale persoanelor pentru care se solicită datele financiare şi indicarea infracţiunilor pentru care există indicii temeinice că ar fi fost săvârşite de fiecare persoană în parte. Datele privind alte persoane decât cele pentru care a fost formulată cererea sunt confidenţiale şi nu constituie mijloc de probă împotriva persoanelor care nu fac obiectul solicitării.”

Coaliția de la putere a depus, în Parlament, trei noi proiecte de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală și a Codului de procedură civilă, care sunt publicate pe pagina Comisiei speciale parlamentare pentru legislația în domeniul justiției, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Dezbaterile asupra modificărilor nu s-au încheiat.

Sursa Legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea