Modificări propuse pentru Codul Rutier: Șoferii responsabili de accidente mortale ar putea rămâne fără permis pentru 5 ani
Modificări propuse pentru Codul Rutier: Șoferii responsabili de accidente mortale ar putea rămâne fără permis pentru 5 ani
Codul Rutier ar putea să se modifice, conform unei propuneri făcute de senatorul Robert Cazanciuc, adoptată de Senat și aflată în dezbatere la Camera Deputaților. Mai exact, el dorește să fie introdusă legea conform căreia șoferii care ucid pe șosele să nu poate redobândi permisul de conducere timp de 5 ani după perioada de detenție.
Se schimbă Codul Rutier. Cine rămâne fără permis
Propunerea vine după cazul care a șocat România, unde tânăr a ucis două persoane, după ce a condus sub influența drogurilor.
Senatorul Robert Cazanciuc a vorbit despre inițiativă legislativă care propune modificarea Codului Rutier în sensul în care șoferii care fac accident din care rezultă decesul unor persoane să nu poată să își recupereze permisul de conducere pentru cinci ani, un interval de 10 ori mai mare față de cum este acum legea.
Social-democratul spune că proiectul de lege a fost adoptat de Senat în luna martie și momente se află în dezbatere la Camera Deputaților.
Cazanciuc a precizat că propunerea vine în completarea Legii Anastasia, care spune că șoferii care se urcă la volan băuți sau drogați și omoară pe cineva într-un accident rutier, nu mai beneficiază de suspendarea executării pedepsei.
„5 ani fără permis auto. De 10 ori mai mare perioada, faţă de textul în vigoare, în care şoferii care ucid pe şosele nu pot redobândi permisul de conducere, după împlinirea pedepsei la care sunt condamnaţi.
Este propunerea mea de modificare a Codului Rutier, adoptată de Senat în martie (Legea de aprobare a OUG 11/2023) şi aflată la dezbatere finală în Camera Deputaţilor”, a scris Robert Cazanciuc, luni pe Facebook.
Măsura din Codul Rutier menită să reducă decesele cauzate de accidente rutiere
Senatorul a mai spus că se dorește reducerea numărului de decese din cauza accidentelor rutiere.
„Dura lex sed lex. Nu intenţionez restrângerea unor drepturi, ci reducerea numărului de morţi pe drumurile publice.
Şi nu pentru a da bine într-o statistică şi aşa neagră a Europei, în care România îşi menţine, al şaselea an la rând, locul 1 la numărul de decese în accidentele rutiere. Şi nici pentru că opinia publică este indignată de tragediile ce se petrec pe şosele.
Ci mai ales pentru dreptul la viaţă al sufletelor nevinovate care îşi găsesc sfârşitul din cauza unor şoferi inconştienţi sau teribilişti.
Tragediile la care românii asistă ar trebui să ne facă mai responsabili, iar dacă pe şoferi nu, măcar pe noi, parlamentarii, cei chemaţi să facă legea, pentru a diminua masacrul de pe şosele”, a mai explicat Cazanciuc.
foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii