Modificări la CODUL RUTIER 2024: Când scapă nesancționați șoferii prinși sub influența alcoolului
Modificări la CODUL RUTIER 2024: Când scapă nesancționați șoferii prinși sub influența alcoolului
Ministerul Afacerilor Interne a pregătit o Ordonanță de Urgență prin care Codul Rutier se schimbă radical, măsurile fiind luate pentru creșterea siguranției circulației, potrivit celor mai recente informații.
Unele dintre modificări sunt legate de situațiile în care șoferii sunt prinși conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.
Când scapă nesancționați șoferii prinși sub influența alcoolului
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care este modificat Codul Rutier, numele sub care este cunoscută OUG 195/2002.
Citește și: Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere
Amplul proiect elaborat de specialiștii MAI aduce modificări substanțiale legate în Codul rutier, legate în special de creșterea gradului de siguranță a circulației rutiere din România.
De exemplu, printre schimbările propuse este și aceea care vizează procedura de testare pentru consumul de alcool și droguri, în sensul limitării efectelor unor erori ale măsurătorilor.
Concret, se are în vedere situația în care consumul unor alimente produce alcool în stomac prin fermentație.
Astfel, în aceste cazuri cu alcoolemie redusă, de sub 0,10 mg/l, șoferul poate cere o nouă testare după cel puțin 15 minute de la prima, însă nu mai târziu de 20 de minute. Iar dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, atunci el nu va fi sancționat de organul competent.
„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, menționează nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Șoferul poate cere recoltarea de mostre biologice
Mai mult de atât, dacă aparatul alcool-test indică valori cuprinse între 0,11 și 0,40, șoferul va putea cere recoltarea de mostre biologice.
În fine, există și câteva modificări care vor aduce lămuriri cu privire la numărul mare de rezultate fals-pozitive pentru consumul de droguri. Potrivit legislației în vigoare, după un rezultat pozitiv la drug test, permisul este suspendat până apare rezultatul mostrelor biologice.
Dar, cum IML-urile se confruntă cu un număr mare de solicitări, aceste rezultate pot întârzia chiar și câteva luni de zile. În acest caz, prin OUG de modificare a Codului rutier se menționează că analiza mostrelor biologice se va putea face și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor