Modificări fiscale 2024: Guvernul propune creșteri de impozite și eliminarea facilitaților pentru mediul de afaceri
Modificări fiscale 2024: Guvernul propune creșteri de impozite și eliminarea facilitaților pentru mediul de afaceri
Guvernul analizează posibilitatea majorării unor impozite pentru mediul de afaceri și eliminării unor stimulente fiscale, conform recomandărilor Băncii Mondiale.
Citește și: Guvernul propune reducerea taxelor pe muncă: Ce economii pot face românii prin deduceri fiscale
Printre măsurile propuse se numără eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectorul construcțiilor și creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%. De asemenea, se preconizează și ajustări în impozitarea altor venituri de capital și creșterea deducerilor personale de bază.
În prezent, angajații din construcții beneficiază de scutiri de impozit pe venit și de unele contribuții sociale obligatorii, inclusiv contribuția la Pilonul II de pensii, care este opțională.
Impozitul pe dividende a fost recent majorat de la 5% la 8%, dar această cotă este considerată insuficientă de instituțiile financiare internaționale și de anumite părți ale Guvernului.
Începând cu 1 ianuarie, Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscale a intrat în vigoare, aducând modificări semnificative în domeniul cheltuielilor publice, consolidării fiscale și combaterii evaziunii fiscale. Printre măsurile incluse se numără și creșterea TVA-ului pentru dulciuri și alte produse alimentare cu zahăr adăugat de la 9% la 19%.
De asemenea, munca suplimentară a bugetarilor este acum compensată doar cu timp liber, cu excepția personalului din domeniul apărării și ordinii publice. În zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, se aplică reglementările prevăzute de legislația din iunie 2017.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A
Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER aferentă măsurilor: I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea si modernizarea satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024 Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024. II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej