Moartea, sinuciderea, înmormântările ecologice: temele Conferinței Internaționale “Dying and Death in 18th-21st Century Europe” de la Alba Iulia
Între 6-8 Septembrie 2012 va avea loc la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cea de a cincea ediţie a conferinţei internaţionale Dying and Death in 18th-21st Century Europe.
Conferinţa este organizată de către Muzeul Naţional al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu CNCS-UEFISCDI România, Amurg. Romanian Cremation Association şi Directia Judeţeană pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural Naţional Alba. Evenimentul este deja unul de tradiţie în peisajul cultural românesc, fiind, de altfel, unica conferinţă din România şi din Centrul şi Sud-Estul Europei consacrată unui asemenea subiect. Potrivit organizatorilor, la acest eveniment participă peste 60 cercetatori din mediul academic din Europa, precum şi din America de Sud şi Asia (Marea Britanie, Franţa, Italia, Finlanda, Germania, Polonia, Olanda, Macedonia, Turcia, Lituania, Serbia, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Brazilia, Filipine şi România).
Ca manifestare ştiinţifică, în mediul academic albaiulian, se poate vorbi despre una dintre cele mai “internaţionalizate” şi de prestigiu conferinţe organizată în oraşul nostru.
Conferinţa este organizată pe şapte secţiuni paralele care vor trata, comparativ şi, evident, critic, tematici ca antropologia muririi şi morţii (etnografie, istorie, filosofie, religie, sociologie, psihologie), îngrijirile paliative, sinuciderea, eutanasia, noile ritualizări ale morţii în secolul XIX, înmormântările ecologice, precum şi cimitirele şi crematoriile.
Printre cei mai cunoscuţi participanţi se numără Hilary Grainger (London College of Fashion, UK), Peter C. Jupp (University of Edinburgh, UK), Ilona Kemppainen (University of Jyväskylä, Finland) şi Marina Sozzi (Universita degli Studi, Torino, Italy).
Deschiderea oficială a conferinţei are loc joi, 6 septembrie 2012, în sala A9 a Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la ora 10.
“Părintele” acestei conferințe internaționale de prestigiu, ajunsă la a V-a ediție, este universitarul albaiulian, istoricul Marius Rotar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]