Moarte TRAGICĂ pentru un preot din județul Alba: Ar fi fost LOVIT de un tren, în municipiul Blaj
Moarte TRAGICĂ pentru un preot din județul Alba: Ar fi fost LOVIT de un tren, în municipiul Blaj
Un accident tragic s-a petrecut în cursul zilei de ieri, 22 noiembrie, în Municipiul Blaj, în urma căruia preotul Vasile Benchea și-ar fi pierdut viața.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de IPJ Alba, o persoană ar fi fost lovită de un tren, în cursul zilei de ieri.
Preotul Vasile Benchea s-a născut la 24 februarie 1959, în satul Lupu, comuna Cergău, județul Alba.
A făcut studiile primare și gimnaziale în satul natal Lupu, Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca (1975-1980).
După terminarea stagiului militar (1980-1981) urmează cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, obținând licența în 1985 cu tema: „Cunoașterea lui Dumnezeu” avându-l coordonator pe părintele profesor Ioan. I. Ică.
În 1988 este hirotonit preot, doi ani fiind preot misionar în cele 3 județe ale Eparhiei de Alba (Alba, Mureș și Harghita).
Numit preot în Blaj (1990), vreme de 20 de ani s-a dedicat construirii unei noi biserici „Sfânta Maria”, care a fost sfințită la 5 septembrie 2010 de către Patriarhul Daniel, ocazie cu care a devenit Cetățean de onoare al Blajului și i-a fost dăruit un tablou al Mitropolitului Andrei Șaguna realizat de pictorul Emil Comșa. I-au fost lături IPS Andrei, Episcop de Alba-Iulia și alți 15 prelați ai Bisericii Ortodoxe.
Considerat ctitor al Bisericii „Sfânta Maria”, preotul Vasile Benchea păstorește cea mai mare comunitate de credincioși ortodocși din Blaj.
În paralel a predat religie: în perioada 1990-1991 la Școala Generală cu clasele I-VIII „Toma Cocișiu” Blaj; 1991-1994, la Liceul Pedagogic din Blaj și apoi trei ani „Curs de spiritualitate” la Colegiul de Institutori din Blaj, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Pe plan cultural, își aduce aportul la acțiunile organizate la nivelul municipiului Blaj ori de câte ori este solicitat, atât la meditații duhovnicești ținute în școli, colegii și alte instituții dar și la alte activități culturale.
A participat la numeroase congrese, conferințe și seminarii naționale pe teme religioase. Face parte din colectivul de redacție al revistei „Astra Balăjeană” revistă în care a publicat articole cu caracter religios: „Credință și cunoștință”, „Ultima oră de religie”, sau „Mamei”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba