Rămâi conectat

Curier Județean

Mitropolia Ardealului judecă, marți, apelul fostului preot Cristian Pomohaci, acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale

Dragoş Suciu

Publicat

în

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului judecă, marți, apelul fostului preot Cristian Pomohaci, care contestă excluderea sa din biserică, după ce a fost acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale. Decizia nu va fi definitivă.

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului i-a trimis în 6 septembrie citație lui Cristian Pomohaci, a admis audierea martorilor propuși de acesta, iar instanța bisericească i-a oferit posibilitatea să-și aleagă un apărător bisericesc.

Până astăzi s-au putut depune mărturii în apărarea sau acuzarea lui Cristian Pomohaci, informa Mitropolia Ardealului într-un comunicat de presă.

”Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmărește pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăință, ci numai apărarea instituției Bisericii, a ordinii și a disciplinei canonice, a moralității și a sacralității vieții bisericești. Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanță bisericească se deosebește de pedepsele instanțelor civile și penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societății civile”, potrivit Mitropoliei Ardealului.

De asemenea, câteva zile mai târziu, în contextul apelurilor făcute de susținătorii lui Cristian Pomohaci de a veni la Sibiu în număr cât mai mare în ziua desfășurării ședinței de judecată, Mitropolia Ardealului transmitea că apelul va fi judecat cu deplină obiectivitate și imparțialitate.

”Întrucât în mediul virtual, pe site-ul mosuni.ro, s-au lansat apeluri ale susținătorilor domnului Cristian Dorin Pomohaci de a veni la Sibiu în număr cât mai mare în ziua desfășurării ședinței de judecată a Consistoriului Mitropolitan, considerând că prin aceasta vor influența într-un fel desfășurarea procesului, dorim să facem următoarele precizări: Consistoriul Mitropolitan va judeca apelul domnului Cristian Dorin Pomohaci cu deplină obiectivitate și imparțialitate, respectând prezumția de nevinovăție a acestuia, precum și dreptul la apărare, în condițiile prevăzute de Regulamentul Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Consistoriul Mitropolitan a înregistrat toate documentele de susținere a apelantului primite până în prezent”, se arăta într-un comunicat publicat pe site-ul Mitropoliei în 13 septembrie.

Potrivit sursei citate, pentru a elimina orice suspiciune privitoare la obiectivitatea procedurii de judecată, ședința Consistoriului, care nu este publică, va fi înregistrată audio și video.

În funcţie de hotărârea care va fi aprobată în acest caz de Sinodul Mitropolitan, Cristian Pomohaci poate face recurs, la Consistoriul Superior Bisericesc.

Cristian Pomohaci a transmis o scrisoare comisiilor de cultură şi media din Camera Deputaţilor, respectiv Senat, în care cere sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului, referitor la atacurile din presă la adresa sa.

Cristian Pomohaci se plânge, în scrisoarea transmisă Parlamentului, de „pasivitatea inadmisibilă manifestată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului ” şi cere sesizarea acestei instituţii, cu referire la atacurile din presă la adresa sa.

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost caterisit în şedinţa Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei în data de 27 iulie 2017, fiind acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, în care Cristian Pomohaci este acuzat de infracţiuni de racolare de minori în scopuri sexuale.

Sesizarea a fost făcută după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, „ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit. Cristian Pomohaci a slujit la Parohia Moşuni din judeţul Mureş, care aparţine de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea