Mit despre E-urile din alimente, dărâmat. Bulai: „Pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”
Mit despre E-urile din alimente, dărâmat. Bulai: „Pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, în cadrul podcastului „Nod în papură”, printre altele, despre mâncare.
Și au distrus un mit: cum și când devin celebrele E-uri… cancerigene.
„Prin 1960, pe conservele considerate cele mai bune scria „au conservanți”. Pentru că doar apăruseră conservanții și dădea bine pe etichetă să ai scris așa ceva”, a zis Alfred Bulai.
Jurnalistul Val Vâlcu a zis că el și acum cumpără muștarul care are conservanți dat fiind faptul că mănâncă foarte rar și trebuie să-l păstreze mai mult timp în frigider, până îl termină.
„Da, dar acum alimentele se vând mai bine dacă au pe etichetă: „nu conțin conservanți”. Se profită și de faptul că lumea nu prea știe care este treaba cu E-urile. Sunt E-uri care sunt cancerigene, sigur, dar…”, a mai zis sociologul.
Val Vâlcu a adăugat: „Haide să dărâmăm un mit. Un nu știu de care E, care se punea în biscuiți, s-a dovedit că este cancerigen, cu condiția să mănânci o tonă de biscuiți pe zi. E-urile pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”.
Orice poate să facă rău, depinde de doza pe care o iei.
Și apa plată te poate ucide. Dacă bei prea multă, mori.
Nu toate E-urile sunt cancerigene. E-urile sunt aditivi alimentari care sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul, aroma, aspectul și durata de valabilitate a produselor alimentare. Există sute de E-uri diferite, iar multe dintre acestea sunt considerate sigure și sunt aprobate de către autoritățile de reglementare ale alimentelor din întreaga lume.
Cu toate acestea, există câteva E-uri care au fost asociate cu un risc crescut de cancer sau alte probleme de sănătate. De exemplu, E-urile care conțin azotat de sodiu sau nitriți (E249-E252) sunt utilizate pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare, dar consumul excesiv poate crește riscul de cancer la stomac și alte probleme de sănătate.
În general, este important să urmăriți conținutul etichetei produselor alimentare și să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare legată de E-uri și dieta dumneavoastră.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Deodorantul spray pe piele, o nouă provocare pe TikTok, a ajuns în România. Tinerii se aleg cu grave leziuni ale pielii și cicatrici pe viață
Deodorantul spray pe piele, o nouă provocare pe TikTok, a ajuns în România. Tinerii se aleg cu grave leziuni ale pielii și cicatrici pe viață O nouă provocare online pune adolescenții în pericol. Tinerii își pulverizează deodorant spray direct pe piele, cât mai mult timp, până îşi provoacă arsuri pe care apoi le filmează și […]
Cum va fi vremea în România în iulie 2025: Căldură greu de suportat și secetă majoră. Prognoza meteo pe 4 săptămâni
Cum va fi vremea în România în iulie 2025: Căldură greu de suportat și secetă majoră. Prognoza meteo pe 4 săptămâni Administrația Națională de Meteorologie anunță că în luna iulie 2025 va fi foarte cald în România. Temperaturile cele mai ridicate se vor înregistra în sud-vestul țării. Cantitățile de precipitații estimate pentru luna iulie vor […]
Întârzieri URIAȘE ale trenurilor după căderea unui copac pe o linie din județul Alba: Unde s-a produs incidentul
Întârzieri uriașe ale trenurilor după căderea unui copac pe o linie din județul Alba: Unde s-a produs incidentul Circulația feroviară a fost întreruptă temporar, vineri, 27 iunie 2025, pe ruta Războieni-Unirea (parte a secției Războieni -Teiuș), din cauza căderii unui copac în gabaritul liniei de cale ferată. Citește și: După 80 de ani, intră în […]