Mit despre E-urile din alimente, dărâmat. Bulai: „Pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”
Mit despre E-urile din alimente, dărâmat. Bulai: „Pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, în cadrul podcastului „Nod în papură”, printre altele, despre mâncare.
Și au distrus un mit: cum și când devin celebrele E-uri… cancerigene.
„Prin 1960, pe conservele considerate cele mai bune scria „au conservanți”. Pentru că doar apăruseră conservanții și dădea bine pe etichetă să ai scris așa ceva”, a zis Alfred Bulai.
Jurnalistul Val Vâlcu a zis că el și acum cumpără muștarul care are conservanți dat fiind faptul că mănâncă foarte rar și trebuie să-l păstreze mai mult timp în frigider, până îl termină.
„Da, dar acum alimentele se vând mai bine dacă au pe etichetă: „nu conțin conservanți”. Se profită și de faptul că lumea nu prea știe care este treaba cu E-urile. Sunt E-uri care sunt cancerigene, sigur, dar…”, a mai zis sociologul.
Val Vâlcu a adăugat: „Haide să dărâmăm un mit. Un nu știu de care E, care se punea în biscuiți, s-a dovedit că este cancerigen, cu condiția să mănânci o tonă de biscuiți pe zi. E-urile pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”.
Orice poate să facă rău, depinde de doza pe care o iei.
Și apa plată te poate ucide. Dacă bei prea multă, mori.
Nu toate E-urile sunt cancerigene. E-urile sunt aditivi alimentari care sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul, aroma, aspectul și durata de valabilitate a produselor alimentare. Există sute de E-uri diferite, iar multe dintre acestea sunt considerate sigure și sunt aprobate de către autoritățile de reglementare ale alimentelor din întreaga lume.
Cu toate acestea, există câteva E-uri care au fost asociate cu un risc crescut de cancer sau alte probleme de sănătate. De exemplu, E-urile care conțin azotat de sodiu sau nitriți (E249-E252) sunt utilizate pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare, dar consumul excesiv poate crește riscul de cancer la stomac și alte probleme de sănătate.
În general, este important să urmăriți conținutul etichetei produselor alimentare și să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare legată de E-uri și dieta dumneavoastră.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bradul de Crăciun: Când se împodobește și care este semnificația ornamentelor festive. În ce țări nu se împodobește bradul de Crăciun
Bradul de Crăciun: Când se împodobește și care este semnificația ornamentelor festive. În ce țări nu se împodobește bradul de Crăciun Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai prețuite și așteptate simboluri ale sărbătorilor de iarnă. Perioada în care este împodobit bradul de Crăciun marchează deschiderea festivităților, aducând în case bucurie și o atmosferă […]
Lovitură grea pentru șoferii cu mașini vechi: Impozitele ar urma să fie majorate drastic de la 1 ianuarie 2026. Ce pregătește Guvernul
Lovitură grea pentru șoferii cu mașini vechi: Impozitele ar urma să fie majorate drastic de la 1 ianuarie 2026. Ce pregătește Guvernul Ministerul de Interne a centralizat toate datele despre mașinile din România, prin intermediul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Ele urmează să fie trimise către toate prefecturile din țară. Primăriile vor avea […]
Ajutorul de 750 de lei pentru montarea de repartitoare, amânat din nou, pentru a treia oară: Statul mută sprijinul de 750 de lei tocmai în 2026
Ajutorul de 750 de lei pentru montarea de repartitoare, amânat din nou, pentru a treia oară: Statul mută sprijinul de 750 de lei tocmai în 2026 Ajutorul financiar constând în suma de 750 de lei, anunțat pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile care trebuie să monteze repartitoare de căldură, nu va fi acordat nici de această dată. […]
