Rămâi conectat

Actualitate

Mit despre E-urile din alimente, dărâmat. Bulai: „Pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mit despre E-urile din alimente, dărâmat. Bulai: „Pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, în cadrul podcastului „Nod în papură”, printre altele, despre mâncare.

Și au distrus un mit: cum și când devin celebrele E-uri… cancerigene.

„Prin 1960, pe conservele considerate cele mai bune scria „au conservanți”. Pentru că doar apăruseră conservanții și dădea bine pe etichetă să ai scris așa ceva”, a zis Alfred Bulai.

Jurnalistul Val Vâlcu a zis că el și acum cumpără muștarul care are conservanți dat fiind faptul că mănâncă foarte rar și trebuie să-l păstreze mai mult timp în frigider, până îl termină.

„Da, dar acum alimentele se vând mai bine dacă au pe etichetă: „nu conțin conservanți”. Se profită și de faptul că lumea nu prea știe care este treaba cu E-urile. Sunt E-uri care sunt cancerigene, sigur, dar…”, a mai zis sociologul.

Val Vâlcu a adăugat: „Haide să dărâmăm un mit. Un nu știu de care E, care se punea în biscuiți, s-a dovedit că este cancerigen, cu condiția să mănânci o tonă de biscuiți pe zi. E-urile pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”.

Orice poate să facă rău, depinde de doza pe care o iei.

Și apa plată te poate ucide. Dacă bei prea multă, mori.

Nu toate E-urile sunt cancerigene. E-urile sunt aditivi alimentari care sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul, aroma, aspectul și durata de valabilitate a produselor alimentare. Există sute de E-uri diferite, iar multe dintre acestea sunt considerate sigure și sunt aprobate de către autoritățile de reglementare ale alimentelor din întreaga lume.

Cu toate acestea, există câteva E-uri care au fost asociate cu un risc crescut de cancer sau alte probleme de sănătate. De exemplu, E-urile care conțin azotat de sodiu sau nitriți (E249-E252) sunt utilizate pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare, dar consumul excesiv poate crește riscul de cancer la stomac și alte probleme de sănătate.

În general, este important să urmăriți conținutul etichetei produselor alimentare și să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare legată de E-uri și dieta dumneavoastră.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prețul la energie și gaze, plafonat până în primăvara anului 2025. Proiectul, adoptat de Parlament

Bera Larisa

Publicat

în

Prețul la energie și gaze, plafonat până în primăvara anului 2025. Proiectul, adoptat de Parlament Proiectul de modificare a OUG 32/2004 care prevede menținerea mecanismului de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025 a fost adoptat miercuri, 11 decembrie 2024, de plenul Camerei Deputaților. Proiectul a fost adoptat cu 238 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea