Mișcarea pentru Regat și Coroană, filiala Alba: La data de 10 mai a avut loc un întreit act de naștere a națiunii române. La mulți ani România!
La data de 10 mai a avut loc un întreit act de naștere a națiunii române. Acum 151 de ani s-a întemeiat Dinastia Regală a României, prin venirea Principelui Carol I, care a păstrat, ca și toți urmașii săi pe tronul României, deviza Casei Princiare Hohenzollern Sigmaringen, din care provenea: NIHIL SINE DEO.
În 10 mai se împlinesc, anul acesta, 140 de ani de la cucerirea independenței, de către armata română condusă de însuși Carol I. Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat, în Parlamentul României, independenţa ţării, spunând: ”Suntem independenţi! Suntem naţiune de sine stătătoare!”. A doua zi, în 10 mai 1877, actul a devenit lege, prin semnarea lui de către Principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului către Poarta Otomană, de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul apărării.
Tot la 10 mai se împlinesc 136 de ani de la încoronarea lui Carol I ca rege al Regatului Român, consfințind hotărârea din 14 martie 1881 de proclamare a Regatului Român și recunoașterea, de către marile puteri, a Regatului, numit de atunci oficial, România.
10 mai a fost ziua națională a României din 1881 până în 30 decembrie 1947.
Trei acte de naștere realizate sub sceptrul Măritului Rege Carol I.
Fără cei trei 10 Mai nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, sub sceptrul Regelui Ferdinand Întregitorul, venit din aceeași Familie Princiară. Constituția din 1866 și apoi cea din 1923 au constituit coloana vertebrală a ”singurului stat indivizibil România” și a continuității sale politice. Ideea de bază a acestor constituții era aceea că Regele domnește, nu guvernează. Se definea prin această precizare monarhia constituțională. Continuitatea și identitatea românească s-au construit și dezvoltat sub Coroana Română, care a plasat România între cele mai civilizate și prospere țări ale lumii.
Radu Urcan și Cristian Gruiță – Mișcarea pentru Regat și Coroană
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Pensii 2025: Cum afli online ce vechime în muncă ai și dacă ai plătite contribuțiile pentru pensie?
Pensii 2025: Cum afli online ce vechime în muncă ai și dacă ai plătite contribuțiile pentru pensie? Din 2025 românii pot verifica vechimea în muncă cu un click, pe internet, fără a mai fi necesar să se deplaseze la ghișeu și să stea la coadă. Sistemul de evidență a contractelor de muncă este de acum […]