Mircea Hava: Regionalizarea? Un demers politicianist, făcut pe genunchi, în detrimentul cetăţenilor!
Interviu cu Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia
– Domnule primar, spaţiul public este dominat de un subiect care „le bate” pe toate celelalte – regionalizarea. Credeţi că este o necesitate?
– Trebuie să găsim formula corectă pentru a ne prezenta mai bine interesele. Mă refer la comunităţi. Regionalizarea este o cale, nu o impunere. Şi nicidecum o temă politică de propagandă! Aşa cum pare azi! Este adevărat că o comunitate mai mare are mai multe şanse să fie ascultată atunci când cere ceva, are mai multe şanse să promoveze proiecte mari şi să-i fie acceptate, are mai multe oportunităţi. Acest adevăr a fost însă tradus eronat pentru populaţie, căreia i s-a spus că regionalizarea este o cerinţă a Uniunii Europene. Nu este adevărat. Suntem prea des minţiţi că UE ne cere una sau alta. Uniunea Europeană nu impune forma de organizare a unui stat. Uniunea Europeană cere, eventual, ca orice organizaţie care dă nişte bani, ca beneficiarii proiectelor finanţate să fie cât mai mulţi. Asta ar putea fi legătura dintre regionalizare şi Uniunea Europeană. Dar au existat şi pe exerciţiul bugetar 2007-2013 proiecte interjudeţene şi chiar regionale. Nu mai spun de cele judeţene, cum este cel derulat de Asociaţia Apa Alba prin care se extinde reţeaua de apă potabilă şi canalizare din judeţ şi se rezolvă problema staţiilor de epurare din mai multe oraşe, ori proiectul derulat de Asociaţia Intercomunitară Salubris şi Consiliul Judeţean Alba, prin care se creează un sistem de gestiune a deşeurilor pe teritoriul întregului judeţ Alba. La ambele asociaţii sunt preşedinte şi cunosc modul în care au fost construite atât asocierile, cât şi proiectele lor aflate în implementare. Cum spuneam, regionalizarea este o cale de promovare a unor astfel de proiecte mari. De aici însă şi până la graba asta este cale lungă. După părerea mea, România nu este pregătită acum pentru regionalizare. România are nevoie de regionalizare, dar nu făcută pe genunchi. Mai mult, oficiali ai Uniunii Europene ne-au transmis că acum este prea târziu să ne mai apucăm de regionalizare numai pentru atragerea banilor din exerciţiul bugetar european 2014-2020 pentru că nu vom avea timp să viabilizăm instituţiile care să funcţioneze corect. Şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a declarat recent că elaborarea drafturilor de programe operaţionale şi alocările de fonduri pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru programul REGIO se vor face pe structura regională existentă acum pentru că orice altă abordare ar însemna pierderea fondurilor. Deci despre ce vorbim? Dacă, totuşi, pentru absorbţia fondurilor europene s-ar face regionalizarea atunci instituţiile de contractare, monitorizare, control sunt deja la Alba Iulia. Specialiştii lor sunt aici! Ei lucrează de mai bine de 12 ani aici! O decizie politică înţeleaptă izvorâtă din necesitatea accesării fondurilor din viitorul exerciţiu financiar al UE ar lăsa la Alba Iulia capitala de regiune.
– Domnul Liviu Dragnea chiar a spus că aparatul funcţionăresc al actualelor ADR-uri va fi folosit pentru administrarea regiunilor.
– Dacă ar fi aşa, eu aş saluta o astfel de măsură. Dar vedeţi că există numeroase acţiuni, chiar şi cea cu domnul Johannis, care contrazic ideea aceasta promovată de cei de la PSD. Se fac tot felul de regionalizări de instituţii, am în vedere acţiunea domnului Nicolăescu, de exemplu, cu reorganizarea DSP-urilor, care trag spre stabilirea reşedinţei în alte oraşe decât în cele în care sunt sediile ADR-urilor. Vedem că atunci când vine vorba de regionalizare şi de gestionarea banilor care vin de la Uniunea Europeană nu prea este înţelegere în USL. Eu optez pentru varianta în care ADR-urile primesc personalitate juridică şi pe structura lor se construieşte viitoarea administraţie regională. Ar fi un mare atu pentru Alba Iulia. Noi nu avem aici numai ADR-ul Regiunii 7 Centru, ci avem şi Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Agenţia de Plăţi pentru Dezoltare Rurală şi Plăţi Centru, adică mulţi oameni pregătiţi care ştiu ce e de făcut pentru atragerea şi gestionarea fondurilor europene. Am avea şi spaţiile necesare pentru sediile acestor structuri extinse. Dar este tot atât de adevărat că sunt oraşe puternice în regiune care au tras şi vor trage în continuare pentru mutarea ADR. Şi tot atât de adevărat este că sunt politicieni cărora nu le pasă că lasă peste noapte sute, poate chiar mii de oameni pe drumuri, doar de dragul mutării unor instituţii în alte oraşe. Dacă acest lucru se va întâmpla, vor pleca toţi angajaţii instituţiilor regionale din Alba Iulia? Îi vedeţi pe toţi mutându-se sau făcând naveta în alt oraş? V-am dat doar un exemplu de aspect al regionalizării care nu se discută. Or, eu asta reproşez actualilor guvernanţi, lipsa de transparenţă, faptul că nu informează corect populaţia şi cu aspectele mai puţin plăcute ale regionalizării.
– Dar poate că vom avea totuşi câştig de cauză.
– Să dea Dumnezeu! Albaiulienii merită asta, acest oraş merită asta. S-au înşirat toate argumentele pentru care Alba Iulia ar merita să-şi recâştige rolul istoric important pe care l-a avut şi nu vreau să le repet. Dar jocurile se fac altfel. Liberalii l-au propulsat pe primarul Sibiului în poziţia de prim-vicepreşedinte, adică al doilea om în PNL. De ce-or fi făcut asta? De dragul lui Johannis? Nu, au făcut-o, repet, pentru a-şi întări prezenţa în Transilvania şi sunt convins că i-au promis sprijin pentru dezvoltarea Sibiului. Ce cale mai bună ar fi decât stabilirea reşedinţei de regiune acolo? Sigur că are şi Alba Iulia liberalii ei, dar din păcate pentru noi, ei nu sunt prea agreaţi la Bucureşti, indiferent ce încearcă să ne spună. Mişcarea a fost atât de surprinzătoare încât PSD este fără replică, iar această atitudine a social-democraţilor ne spune că Transilvania a fost lăsată influenţei liberalilor. Cum spuneam, păcat că liberalii noştri nu sunt poziţionaţi favorabil în raport cu Crin Antonescu. Klaus Johannis în schimb, este şi veţi vedea că liberalii de la centru, cei care decid, vor trage în favoarea Sibiului. Sunt convins în acelaşi timp că nici PSD nu şi-a spus ultimul cuvânt! Să vedem cine pierde şi cine câştigă din cearta lor! Oricum, nici unii, nici alţii nu au început abordarea regionalizării ca la carte. Nu au informat populaţia, nu au evaluat care e nivelul aşteptărilor cetăţenilor de la regionalizare. Nu le-au explicat oamenilor şi nici nu par că vor să facă eforturi serioase în aces sens, de ce este util acest proces de regionalizare. Cum le afectează viitorul şi viaţa de zi cu zi?! De altfel, vedeţi că în primele sondaje referitoare la regionalizare, românii sunt mai degrabă reticenţi. Nu o cunosc, nu o înţeleg. S-ar putea, dacă tot aşa merg lucrurile, nici să nu o vrea. Ce să mai vorbim că la 8 luni înainte de a regionaliza România, ne lipsesc studiile de impact, analizele cost-beneficiu, cercetările ştiinţifice, analizele demografice, structura forţei de muncă şi nivelul de pregătire al acesteia! Concluziile acestora ar fi trebuit azi dezbătute de oameni de ştiinţă, societatea civilă, oameni de afaceri, sindicate. Dar ce mai contează părerea celor mulţi pentru unii politicieni care deja stabilesc în negocieri secrete capitale şi guvernatori? Cadrul legal care trebuie să însoţească regionalizarea ar fi trebuit deja să se afle în consultare publică. Ce instituţii înfiinţăm la nivel regional? Cum alegem puterea legislativă regională? În ce structură? Guvernator numit de guvern sau regiune? Ales? Pe cât timp? Impactul regionalizării asupra taxelor şi impozitelor locale, asupra finanţelor publice locale? Cam multe semne de întrebare şi răspunsuri zero pentru timpul rămas până la momentul anunţat al modificării Constituţiei, referendumului şi datei de regionalizare – 1 ianuarie 2014.
Vedeţi, sunt atâtea lucruri importante de dezbătut, de stabilit, dar politicienii Puterii se concentrează pe reşedinţele de regiune. Lucrurile nu au fost încă bătute în cuie şi nici Braşovul nu este un adversar de ignorat, chiar dacă s-a vorbit prea puţin despre el în ultima vreme. Toţi ne-am concentrat pe mişcarea liberalilor cu Sibiul, dar am uitat o declaraţie veche de vreo lună a unui lider local, dar influent al PSD, care spunea că se discută, ba chiar s-a decis deja, în laboratoarele PSD, ca reşedinţele de regiune să fie oraşele stabilite ca poli de dezvoltare: Iaşi, Braşov, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Ploieşti şi Constanţa. Liderul care a făcut această declaraţie are şi el un interes, este preşedintele CJ Prahova şi vrea desigur, ca reşedinţa pentru regiunea lui să fie la Ploieşti. În acest caz, regiunea noastră se alege cu Braşovul. E o abordare greşită! În contextul regionalizării, aceste oraşe bogate vor fi şi mai bogate, iar cele sărace, vor deveni şi mai sărace. Este şi un tip de gândire care contrazice principiile de bază ale funcţionării UE, respectiv ale alocării de bani de către instituţiile europene. De exemplu, subsidiaritatea. Lecţia europeană pe care eu am învăţat-o este că Europa doreşte reducerea decalajelor între regiunile puternic dezvoltate şi cele mai slab dezvoltate, respectiv reducerea dezechilibrelor în interiorul regiunilor. Actuala Regiune Centru are bogaţii ei – Braşovul, Sibiul sau Târgu Mureşul. Dacă aplicăm lecţia europeană a regionalizării şi nu vorbim teorii când e vorba de dezvoltarea regională echilibrată, de coeziune socială, de atragere de fonduri cu un număr mare de beneficiari, pentru proiecte majore, atunci Alba Iulia trebuie să fie capitala regiunii Centru.
– Poate că nu va fi doar o reşedinţă de regiune. Domnul Dragnea a afirmat că vor fi mai multe reşedinţe, una administrativă, alta ecomonică, alta culturală, una religioasă…
– Şi noi ce ne alegem, reşedinţa religioasă?! Mitropolia de care aparţinem este, culmea, la Sibiu! Mutăm mitropolia? Sau vom fi capitala culturală? Că tot vor unii asta cu atât sârg. Ce beneficii ne aduce un astfel de titlu? Câte instituţii deconcentrate ar rămâne aici în aceste condiţii? Una singură! Compensează ea celelalte pierderi de locuri de muncă? Oricum eu cred că nu vom avea parte de reşedinţe multiple. Chiar dacă, la început, ele vor fi aşa organizate, să fiţi siguri că reşedinţa administrativă va trage sforile în aşa fel încât în câţiva ani să mute toate deconcentratele în acelaşi oraş. Şi să vedeţi atunci dezvoltare armonioasă a întregului teritoriu! O poveste. Întotdeauna politicienii urmăresc concentrarea puterii, nu dispersarea ei. Povestea asta cu reşedinţele multiple are un singur rol, de a adormi temerile că vor apărea decalaje mari în dezvoltarea oraşelor şi a zonelor din regiune. Dar decalajele vor apărea. Cel mai bine simt asta cetăţenii. Cei mai în vârstă îşi amintesc cum era Alba Iulia înainte de înfiinţarea judeţului Alba. Nu era nici reţea de apă potabilă, nici canalizare, nicio dezvoltare edilitară. Asta ne dorim? Eu nu, şi nici cetăţenii. Mă refer la cei pe care îi interesează acest lucru. Niciun stat care a făcut regionalizare nu a făcut-o peste noapte sau fără a-şi informa corect şi a-şi consulta cetăţenii. Doar la noi este această grabă!
– Care ar fi explicaţia pentru grabă?
– Din nou sunt nevoit să spun, interesele politice care au luat-o înaintea intereselor oamenilor de rând. Azi parcă regionalizarea se face pentru politicieni şi nu pentru cetăţeni! USL este acum pe cai mari şi încă nu s-a erodat încrederea populaţiei în ei, deşi au luat unele măsuri economice cu impact negativ asupra nivelului de trai, vor dispărea mii de posturi din sistemul bugetar, mediul privat nu este sprijinit, ci împovărat cu mai multe taxe, vedeţi doar impozitele noi din agricultură… În iarna aceasta aveam deja cu 100.000 de şomeri mai mult, ca în iarna trecută. PDL a plătit politic pentru că a tăiat din salariile bugetarilor, dar nu i-a concediat, că a ales să sprijine investiţiile şi mediul economic, pentru a putea menţine în vremuri de criză locuri de muncă care să aducă venituri bugetului de stat şi de aici să fie redistribuite spre salarii în sistemul bugetar, pensii, educaţie, sănătate sau asistenţă socială. Sunt curios daca guvernul USL reduce 200.000 de funcţionari publici din administraţie, unde se vor angaja aceştia? Mediul privat nu prea are loc să îi primească! Regionalizarea trebuie să treacă prin referendum, ca şi modificarea Constituţiei, care iar se face cu spatele la cetăţean. Ori, ei speră că purtaţi încă de valul care le-a adus câştigarea alegerilor din decembrie 2012, să pună mâna pe şi mai multă putere.
– Nu putem încheia această discuţie, din care reiese că regionalizarea se discută şi se tranşează doar politic, fără câteva precizări referitoare la recenta dumneavoastră declaraţie privind disponibilitatea de a trece la un alt partid politic dacă aţi fi sigur că un astfel de gest ar contrabalansa înregimentarea în PNL a primarului Sibiului, Klaus Johannis şi ar da astfel o şansă reală municipiului Alba Iulia să devină reşedinţă de regiune. Declaraţia a stârnit numeroase comentarii din care s-a înţeles că… nu s-a înţeles prea mult. Puteţi face câteva precizări? Aveţi vreun partid în vedere?
– Cred că precizările sunt chiar necesare. Am văzut şi eu că unii nu au înţeles, iar alţii au înţeles, dar din adversitate politică încearcă să folosească acea declaraţie pentru a mă arăta cu degetul ca pe un trădător. Şi ştim cu toţii că „trădătorii” nu sunt persoane de încredere. Ei bine, eu spun aşa, pentru mine cei mai importanţi sunt albaiulienii şi oraşul căruia îi sunt primar de atâţia ani. Am dovedit prin tot ce am făcut că înainte de orice, interesul meu a fost pentru dezvoltarea oraşului. Doar cei rău intenţionaţi pot spune că Alba Iulia nu s-a dezvoltat din punct de vedere edilitar în toţi aceşti ani. S-au făcut eforturi din partea tuturor, a cetăţenilor şi a administraţiei şi e păcat să pierdem acum. Numai un naiv poate crede că mişcarea cu Johannis nu are mai multe ţinte. Liberalii îşi întăresc poziţiile în Transilvania, iar preţul plătit este favorizarea Sibiului în competiţia pentru stabilirea reşedinţei de regiune. Johannis este un primar care, ca şi mine, ar face totul pentru oraşul lui. M-aţi întrebat dacă am vreun partid în vedere. Eu am în vedere acum Partidul Democrat Liberal, dar dacă ar fi să facem o construcţie ipotetică, pornind de la premisa că liberalii au făcut o mutare importantă şi inteligentă, care este concluzia logică? Ce aş putea face, o mişcare de acelaşi calibru? Săgeţile liberalilor ţintesc Sibiul, Johannis guvernator de regiune. Reprezentanţii lor din Alba Iulia au admis deja public acest fapt, iar declaraţiile primarului din Sibiu sunt clare în acest sens. „Sunt un pic între poziţia de prim-vicepreşedinte al partidului şi primar. Dar ca şi primar v-am spus şi rămân la ideea asta, că Sibiul este un candidat foarte bun (…). Sper ca sibienii să înţeleagă că este o mişcare pe care am gândit-o pentru Sibiu, şi nu împotriva Sibiului. Sper să înţeleagă că nu mă voi îndepărta nici de Sibiu, nici de sibieni”, a declarat Johannis, care a adăugat că va face tot ce poate pentru ca Sibiul să devină capitala regiunii. Decizia privind regionalizarea se va lua politic. Johannis nu vrea, nu luptă să fie guvernator de regiune la Alba Iulia, Johannis luptă să fie guvernator la Sibiu, iar primul front deschis este cu administraţia din Braşov. Cu colegii săi liberali din Alba şi Alba Iulia a cam încheiat deja socotelile. Sper să revină la realitate şi ei. Albaiulienii şi locuitorii judeţului Alba nu pot fi prostiţi, dar nici trădaţi, cum se pare că s-a întâmplat deja.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba