Mircea Hava: ”Legea Bugetului este «excepțională»: puturoșii sunt premiați iar cei care fac treabă sunt pedepsiți!”
*După echilibrarea în stil social(ist)-democrat a bugetelor unităților administrativ teritoriale, Alba Iulia nu primește niciun leu de la Guvern
La prima alocare bugetară din acest an Guvernul a ”sărit” peste municipiul Alba Iulia, dar și peste alte unități administrativ-teritoriale din județ care au ”păcătuit” implicându-se prea mult în colectarea taxelor și impozitelor de la cetățeni. S-a considerat că acestea au încasat destui bani ca să se descurce pe cont propriu, iar fondurile au fost trimise spre administrațiile care nu au reușit să-i mobilizeze pe contribuabili să-și plătească dările.
”Legea bugetului este strâmbă, îi îndestulează pe cei săraci… cu duhul, din munca celorlalți”, consideră primarul Mircea Hava, care și-a vărsat năduful joi, în ședința extraordinară a Consiliului Local.
”Am o problemă cu sistemul acesta imbecil și ticălos! Vă dau un exemplu: Alba Iulia – primește zero lei, pentru că ne-am implicat să colectăm impozite și să ne facem un buget, Ceru Băcăinți (nu știu dacă sunt 500 de oameni acolo, nu au nici măcar contabil la primărie) – 13 miliarde de lei vechi, nici nu cred că știu ce să facă cu ei! Baia de Arieș – 52 de miliarde de lei! Aceste lucruri o să le scriu într-o scrisoare pe care o să o trimit albaiulienilor! Ce să facem, să nu ne mai plătim nici noi impozitele ca să primim bani de la Guvern?”, a întrebat primarul.
Mircea Hava a dat de înțeles că nu este exclus ca aceste nedreptăți să aibă și o conotație politică, făcând comparație cu banii primiți alte reședințe de județ din sudul țării, concluzionând că motivul poate fi modul în care s-a votat în Ardeal, la alegerile prezidențiale.
Repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale aprobată de Guvern în ședința de miercuri s-a făcut pe baza prevederilor art.8 din Legea bugetului de stat pe anul 2015, nr. 186/2014, prin care s-a aprobat ca în anul 2015 prin, derogare de la prevederile art.33 alin.(2)-(5) din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, să se stabilească limite de venituri proprii pe categorii de unităţi administrativ-teritoriale, luând în calcul veniturile proprii realizate pe anul 2013, astfel: 1.500.000 Lei pentru comune; 6.000.000 lei pentru oraşe; 20.000 000 lei pentru municipii; 50.000.000 lei pentru municipii reşedinţă de judeţ; 80.000.000 lei pentru judeţe.
”În situaţia în care sumele din cota de 18,5% din impozitul pe venit, rămase după alocarea a 27% pentru bugetul propriu al judeţului, nu sunt suficiente pentru asigurarea limitelor de venituri pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, diferenţa se alocă de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale”, prevede actul normativ.
De asemenea, ”în situaţia în care, în cadrul unui judeţ, suma din cota de 18,5% din impozitul pe venit nu este suficientă pentru asigurarea limitelor de venituri stabilite, se repartizează sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale rămase după asigurarea limitelor de venituri se repartizează pe judeţe după următoarele criterii: 55% în funcţie de numărul locuitorilor judeţului; 15% în funcţie de suprafaţa judeţului; 30% în funcţie de lungimea drumurilor judeţene şi comunale”, se arată în același document.
Dacă doriți să comparați sumele pe care le-au primit municipiile, orașele și comunele din Alba cu sumele primite de celelalte unități administrativ-teritoriale din țară găsiți tabelul detaliat AICI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii