Mircea Hava: La Alba Iulia, proiecte ”taxate” cu corecții de peste 6 milioane de euro pentru… respectarea legii
Corecțiile financiare aplicate la proiectele din Programul Operațional Regional, gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului au fost principalul subiect al unei conferințe de presă organizată la Primăria Alba Iulia. Deși aplicarea acestor corecții nu reprezintă o noutate și s-a făcut la nivel național, echipa de implementare a proiectelor a decis că sunt necesare clarificări cel puțin din două motive: pe de o parte pentru că este vorba despre ”măsuri nedrepte”, care pun în discuție profesionalismul celor implicați, iar pe de altă parte, pentru că au constituit ”baza” unor atacuri politice pe care primarul Mircea Hava le consideră incorecte.
”Totul a început dintr-o încercare politică ieftină din partea unor oameni care nu au făcut nimic în viața lor, care au și probleme personale în ceea ce înseamnă operațiunea corecții financiare. Colegii din primărie sunt nemulțumiți și afectați de afirmațiile care se fac. (…) Ținta sunt eu, încercând să demonstreze că aici se petrec lucrui necurate, care nu sunt în concordanță cu legea. Veți vedea că adevărul este foarte departe. (…) Lucrurile au un iz de impotență a guverului care afost înainte și a guvernului care vine acum, de legi care au venit una după cealaltă și nu au putut să completeze ceea ce a fost înainte. Adică încearcă cineva să te pedepsească pentru ceea ce ai făcut, chiar dacă nu ești deloc vinovat”, a spus Hava:
Concret, la Alba Iulia este vorba despre corecțiile aplicate la 8 din cele 10 proiecte din POR, cu o cu o valoare de aproximativ 48 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, valoarea totală a sumei pe care administrația locală trebuie să o returneze fiind de 6,3 milioane de euro. Totalul corecțiilor aplicate este de 18, fiind ”amendat” aproape orice contract, începând de la cele de execuție și până la cele de servicii de proiectare sau de informare și publicitate.
”În principal corecțiile s-au aplicat pe aspecte care privesc solicitarea autorității contractante de a se prezenta în ofertă declarațiile de eligibilitate a potențialilor subcontractanți, respectiv o declarație pe proprie răspundere din care rezultă că operatorul nu afost condamnat, nu este anchetat pentru fraudă sau nu are alte probleme, care ar putea dăuna procesului de execuție efectivă în contractul propus a fi încheiat. Această cerință este conformă cu regulamentul Comisiei Europene. Mai mult, este conformă cu cerințele MRDT-ului”, a explicat Silvia Moldovan, șeful Serviciului Investiții.
Aceasta a precizat că în perioada iunie 2011 – mai 2012 unele dintre proiecte au trecut prin comisii de verificare rezultatul fiind că nu s-a încălcat nicio prevedere iar așa-zisele nereguli nu sunt de natură să vicieze procedura. ”Mai mult, avem documente făcute de aceeași autoritate, de aceiași oameni chiar (n.r. care anterior au impus corecțiile), în care se precizează că lipsește elementul de prejudiciere a interesului financiar al furnizorului asistenței financiare nerambursabile”, a mai spus Silvia Moldovan
”Noi am încercat, prin ceea ce am cerut în documentațiile de atribuire, să respectăm legislația așa cum ea este dată, doar că este o interpretare eronată, a celor care verifică, a unor prevederi. Depinde de momentul la care se verifică, depinde de cine le cere să verifice, depinde de conjunctură, perioadă, poate de contextul politic, eu nuvreau să merg chiar așa de departe, dar nu le pot înțelege. Sunt demersuri care de fapt pot să genereze stoparea programelor, falimentarea unor firme, pot să conducă la nerealizarea acestor proiecte. Atunci ce urmărim de fapt prin aceste corecții care, așa cum s-a spus, nu sunt în măsură să evidențieze prejudicii?”, a concluzionat directorul Serviciului de Investiții precizând în final că singurii în măsură să conteste cerințele din documentație – operatorii, nu s-au simțit nedreptățiți sau restricționați și nu au formulat contestații.
Proiectele vizate sunt:
1. „Reabilitare Centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic Fortificația de Tip Vauban Alba Iulia, căi de acces, iluminat și mobilier urban specific” – cu o valoare de valoarea de 46.367.747 de lei și o corecție totală de 2.922.902 de lei, din care 209.021,94 de lei la contractul privind realizarea lucrărilor de amenajare teren și protecția mediului; 712.915,35 lei la actual adițional privind realizarea lucrărilor suplimentare; 2.000.965,43 lei la contractul de lucrări de bază pentru modelul de detaliere a metodologiei de punctare a factorului de evaluare ”programul calității”.
2. „Reparații capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia” – cu o valoarea de 20.894.234 lei și o corecție totală de 995.953 lei din care 986.953,07 lei la contractul de lucrări și 9.000 de lei la contractul de evaluare externă.
3. „Modernizare DN 74 de la km 99+870 la km 103+175 pe strada Zlatnei și Calea Moților din Municipiul Alba Iulia” – cu o valoare de 15.482.837 lei și o corecție totală de 704.733 lei din care 702.272,09 lei la contractul de lucrări; 937,97 lei pentru solicitarea unor documente de calificare subcontractanților; 1.487,5 lei la contractul de servicii de proiectare.
4. „Lucrări de intervenție la obiectivul DN1, Sebeș-Alba Iulia, km 378+020, pasaj superior peste calea ferată la Alba Iulia” – cu o valoare de 9.775.380 lei și o corecție în valoare totală de 531.421 lei din care 520.537,91lei la contractul de lucrări; 6.634 lei la contractul de publicitate; 4.250 lei la contractul de dirigenție de șantier..
5. „Reconstruire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban” – cu o valoare de 50.011.803 lei și corecție în valoare totală de 12.279.848 lei din care 12.238.928,50 lei la contractul de lucrări și 40.920 lei la contractul de servicii de dirigenție.
6. „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut – Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad – Valea Popii, Municipiul Alba Iulia” – cu o valoare de 10.874.591 lei și o corecție de 364.448 lei la contractul de lucrări.
7. „Modernizare DN 1 – E81 de la km 382+400 până la km 385+160 strada Al. I. Cuza inclusiv podul peste râul Ampoi și pasajul peste calea ferată Alba Iulia” – cu o valoare de 19.356.527 lei și o corecție totală în valoare de 5.476 lei din care 3.393,88 de lei la contractul de servicii de dirigenție și 2.082,5 lei la contractul de servicii de proiectare.
8. „Reabilitare Centru Istoric exterior – Fortificația de tip Vauban Alba Iulia – Căi de acces, iluminat și mobilier urban – zona interioară” – cu o valoare de 45.332.227 de lei și o corecție în valoare totală de 10.961.545 lei din care 10.910.060,37 lei la contractul de lucrări și 51.484,8 la contractul de dirigenție de șantier.
Municipalitatea din Alba Iulia a atacat în contencios administrativ majoritatea deciziilor de aplicare a acestor corecții (două dintre acţiuni fiind deja câştigate la prima instanţă), altele fiind în procedură de contestație administrativă, și a solicitat rambursarea banilor plătiți până acum, însă toți factorii implicați sunt de acord că sumele vor fi extrem de greu de recuperat în condițiile în care Guvernul nu a prevăzut în buget o astfel de alternativă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]