Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava: La Alba Iulia, proiecte ”taxate” cu corecții de peste 6 milioane de euro pentru… respectarea legii

Publicat

în

Corecțiile financiare aplicate la proiectele din Programul Operațional Regional, gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului au fost principalul subiect al unei conferințe de presă organizată la Primăria Alba Iulia. Deși aplicarea acestor corecții nu reprezintă o noutate și s-a făcut la nivel național, echipa de implementare a proiectelor a decis că sunt necesare clarificări cel puțin din două motive: pe de o parte pentru că este vorba despre ”măsuri nedrepte”, care pun în discuție profesionalismul celor implicați, iar pe de altă parte, pentru că au constituit ”baza” unor atacuri politice pe care primarul Mircea Hava le consideră incorecte.

Totul a început dintr-o încercare politică ieftină din partea unor oameni care nu au făcut nimic în viața lor, care au și probleme personale în ceea ce înseamnă operațiunea corecții financiare. Colegii din primărie sunt nemulțumiți și afectați de afirmațiile care se fac. (…) Ținta sunt eu, încercând să demonstreze că aici se petrec lucrui necurate, care nu sunt în concordanță cu legea. Veți vedea că adevărul este foarte departe. (…) Lucrurile au un iz de impotență a guverului care afost înainte și a guvernului care vine acum, de legi care au venit una după cealaltă și nu au putut să completeze ceea ce a fost înainte. Adică încearcă cineva să te pedepsească pentru ceea ce ai făcut, chiar dacă nu ești deloc vinovat”, a spus Hava:

Concret, la Alba Iulia este vorba despre corecțiile aplicate la 8 din cele 10 proiecte din POR, cu o cu o valoare de aproximativ 48 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, valoarea totală a sumei pe care administrația locală trebuie să o returneze fiind de 6,3 milioane de euro. Totalul corecțiilor aplicate este de 18, fiind ”amendat” aproape orice contract, începând de la cele de execuție și până la cele de servicii de proiectare sau de informare și publicitate.

În principal corecțiile s-au aplicat pe aspecte care privesc solicitarea autorității contractante de a se prezenta în ofertă declarațiile de eligibilitate a potențialilor subcontractanți, respectiv o declarație pe proprie răspundere din care rezultă că operatorul nu afost condamnat, nu este anchetat pentru fraudă sau nu are alte probleme, care ar putea dăuna procesului de execuție efectivă în contractul propus a fi încheiat. Această cerință este conformă cu regulamentul Comisiei Europene. Mai mult, este conformă cu cerințele MRDT-ului”, a explicat Silvia Moldovan, șeful Serviciului Investiții.

Aceasta a precizat că în perioada iunie 2011 – mai 2012 unele dintre proiecte au trecut prin comisii de verificare rezultatul fiind că nu s-a încălcat nicio prevedere iar așa-zisele nereguli nu sunt de natură să vicieze procedura. ”Mai mult, avem documente făcute de aceeași autoritate, de aceiași oameni chiar (n.r. care anterior au impus corecțiile), în care se precizează că lipsește elementul de prejudiciere a interesului financiar al furnizorului asistenței financiare nerambursabile”, a mai spus Silvia Moldovan

Noi am încercat, prin ceea ce am cerut în documentațiile de atribuire, să respectăm legislația așa cum ea este dată, doar că este o interpretare eronată, a celor care verifică, a unor prevederi. Depinde de momentul la care se verifică, depinde de cine le cere să verifice, depinde de conjunctură, perioadă, poate de contextul politic, eu nuvreau să merg chiar așa de departe, dar nu le pot înțelege. Sunt demersuri care de fapt pot să genereze stoparea programelor, falimentarea unor firme, pot să conducă la nerealizarea acestor proiecte. Atunci ce urmărim de fapt prin aceste corecții care, așa cum s-a spus, nu sunt în măsură să evidențieze prejudicii?”, a concluzionat directorul Serviciului de Investiții precizând în final că singurii în măsură să conteste cerințele din documentație – operatorii, nu s-au simțit nedreptățiți sau restricționați și nu au formulat contestații.

Proiectele vizate sunt:

1. „Reabilitare Centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic Fortificația de Tip Vauban Alba Iulia, căi de acces, iluminat și mobilier urban specific” – cu o valoare de valoarea de 46.367.747 de lei și o corecție totală de 2.922.902 de lei, din care 209.021,94 de lei la contractul privind realizarea lucrărilor de amenajare teren și protecția mediului; 712.915,35 lei la actual adițional privind realizarea lucrărilor suplimentare; 2.000.965,43 lei la contractul de lucrări de bază pentru modelul de detaliere a metodologiei de punctare a factorului de evaluare ”programul calității”.

2. „Reparații capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia” – cu o valoarea de 20.894.234 lei și o corecție totală de 995.953 lei din care 986.953,07 lei la contractul de lucrări și 9.000 de lei la contractul de evaluare externă.

3. „Modernizare DN 74 de la km 99+870 la km 103+175 pe strada Zlatnei și Calea Moților din Municipiul Alba Iulia” – cu o valoare de 15.482.837 lei și o corecție totală de 704.733 lei din care 702.272,09 lei la contractul de lucrări; 937,97 lei pentru solicitarea unor documente de calificare subcontractanților; 1.487,5 lei la contractul de servicii de proiectare.

4. „Lucrări de intervenție la obiectivul DN1, Sebeș-Alba Iulia, km 378+020, pasaj superior peste calea ferată la Alba Iulia” – cu o valoare de 9.775.380 lei și o corecție în valoare totală de 531.421 lei din care 520.537,91lei la contractul de lucrări; 6.634 lei la contractul de publicitate; 4.250 lei la contractul de dirigenție de șantier..

5. „Reconstruire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban” – cu o valoare de 50.011.803 lei și corecție în valoare totală de 12.279.848 lei din care 12.238.928,50 lei la contractul de lucrări și 40.920 lei la contractul de servicii de dirigenție.

6. „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut – Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad – Valea Popii, Municipiul Alba Iulia” – cu o valoare de 10.874.591 lei și o corecție de 364.448 lei la contractul de lucrări.

7. „Modernizare DN 1 – E81 de la km 382+400 până la km 385+160 strada Al. I. Cuza inclusiv podul peste râul Ampoi și pasajul peste calea ferată Alba Iulia” – cu o valoare de 19.356.527 lei și o corecție totală în valoare de 5.476 lei din care 3.393,88 de lei la contractul de servicii de dirigenție și 2.082,5 lei la contractul de servicii de proiectare.

Publicitate

8. „Reabilitare Centru Istoric exterior – Fortificația de tip Vauban Alba Iulia – Căi de acces, iluminat și mobilier urban – zona interioară” – cu o valoare de 45.332.227 de lei și o corecție în valoare totală de 10.961.545 lei din care 10.910.060,37 lei la contractul de lucrări și 51.484,8 la contractul de dirigenție de șantier.

Municipalitatea din Alba Iulia a atacat în contencios administrativ majoritatea deciziilor de aplicare a acestor corecții (două dintre acţiuni fiind deja câştigate la prima instanţă), altele fiind în procedură de contestație administrativă, și a solicitat rambursarea banilor plătiți până acum, însă toți factorii implicați sunt de acord că sumele vor fi extrem de greu de recuperat în condițiile în care Guvernul nu a prevăzut în buget o astfel de alternativă.

Publicitate

Politică Administrație

Cîţu, planuri pentru PNL: „Să câştigăm ALBA, Craiova, Braşov, Timişoara, să luăm sectoarele Capitalei şi Primăria generală”

Publicat

în

Cîţu, planuri pentru PNL: „Să câştigăm Alba, Craiova, Braşov, Timişoara, să luăm sectoarele Capitalei şi Primăria generală”

Premierul Florin Cîţu a prezentat sâmbătă, la Tulcea, unele dintre obiectivele sale pentru viitoarele alegeri locale, enumerând mari localităţi unde PNL a pierdut alegerile trecute sau sectoare ale Capitalei, dar şi Primăria Generală, unde a fost susţinut Nicuşor Dan.

Florin Cîţu a declarat că nimeni nu a dat mai mulţi bani de la buget decât PSD-ul şi nu a cheltuit mai mulţi bani „degeaba”, premierul încurajând liberalii să facă performanţă.

„Oamenii au înţeles un aspect: acolo unde un primar are performanţă, mai primeşte un mandat, acolo unde vine cu pomeni, cu ajutoare sociale, cu tot felul de programe susţinute prin tot felul de ministere, cu tot felul de subvenţii, aţi văzut că nu merge mai departe. Primarii liberali care au făcut performanţă, peste tot în ţară şi-au reconfirmat mandatele şi au fost aleşi de oameni. Asta înseamnă liberalism, asta vrem noi să facem: vrem să facem România liberală”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă, în discursul ţinut la conferinţa de alegeri a PNL Tulcea.

Electrica Furnizare Discount

Premierul, candidat la şefia PNL, a arătat care sunt obiectivele sale pentru următoarele alegeri locale, pronunţând numele unor mari localităţi unde PNL nu a câştigat alegerile, dar şi pe cele ale sectoarelor Capitalei şi Primăria generală a Bucureştiului, unde PNL a susţinut un candidat din afara partidului.

„Contează foarte mult să înţelegem că 25 septembrie nu este un final, este, de fapt, un început. Un început pentru Partidul Naţional Liberal care trece într-o nouă etapă, o etapă unde trebuie să devenim cel mai mare partid politic din România. Doar aşa putem să implementăm liberalismul. Şi în acelaşi timp trebuie să ne recâştigăm electoratul nostru tradiţional, electoratul care crede în proprietatea privată care este sfântă şi în antreprenor care este un erou, acel electorat pe care l-am pierdut pe drum. Şi pentru asta va trebui să ne întoarcem să recâştigăm municipiile, oraşele.

Vreau că câştigăm Craiova, vreau să câştigăm din nou Braşov, vreau să recâştigăm Timişoara, Alba, vreau să luă sectoarele 3,4, 5, dar şi sectorul 1 şi 2. Vreau să luăm Primăria Generală (a Capitalei – n.r.). Vreau să luăm, pentru că am arătat românilor că doar prin liberalism putem să dezvoltăm România şi este normal ca toţi românii să beneficieze de pe urmele liberalismului”, a mai afirmat Florin Cîţu.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

VEȘTI BUNE pentru românii din DIASPORA. Procedura consulară s-a schimbat. Ce modificări au fost aduse

Publicat

în

VEȘTI BUNE pentru românii din DIASPORA. Procedura consulară s-a schimbat. Ce modificări au fost aduse

Milioanele de români din diaspora nu mai trebuie să prezinte copii xerox după documente atunci când au nevoie de servicii consulare. Un comunicat al Ministerului de Externe anunță că măsura este deja în vigoare din 20 iulie.

Astfel, românii care merg la un consulat și depun o cerere nu trebuie să mai anexeze și copii ale documentelor originale solicitate, așa cum era până acum. Acestea vor fi făcute pe loc de personalul consular, așa că solicitanții de servicii consulare vor prezenta, la momentul depunerii cererii la ghișeu, doar documentele în original.

Citește și: Ce trebuie să știe românii care se întorc din concediile din străinătate?

Ministerul de Externe spune că este o măsură menite să reducă din birocrație și să reducă arhiva consulară în format clasic, documentele urmând să fie păstrate pe suport electronic, cu respectarea normelor legale în domeniu.

Electrica Furnizare Discount

Românii din străinătate sunt încurajați să nu mergă fizic la ghișeu, ci să-și încarce cererile și documentele în format electronic, prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Citește mai mult

Politică Administrație

Cîțu pe urmele lui Dragnea? Plângere penală la DNA pe numele Premierului României. Acuzație de instigare la abuz în serviciu

Publicat

în

Cîțu pe urmele lui Dragnea? Plângere penală la DNA pe numele Premierului României. Acuzație de instigare la abuz în serviciu

Avocatul a precizat că plângerea penală îl vizează şi pe premierul Florin Cîţu, pentru instigare la abuz în serviciu, deoarece acesta este singurul care a profitat de pe urma acelui document. „Prin raportare la documentul care a devenit viral, rezultă destul de clar că singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu”, a indicat el.

”În măsura în care ancheta penală va dovedi că angajarea în sine a avut ca scop tocmai folosirea resurselor Guvernului pentru a-şi asigura o persoană care să-i facă campanie politică, vorbim de un abuz în serviciu şi pentru premier”, a mai declarat Toni Decean.

Pe de altă parte, avocatul a explicat că există asemănări, dar şi diferenţe între acest caz şi cel al fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru angajarea a două consiliere de la DGASPC Teleorman la sediul partidului.

„Există nişte diferenţe substanţiale, care ar consta în faptul că, din ceea ce ştiu eu, în cazul Dragnea cele două angajate nu au prestat deloc muncă la Direcţia Copilului, unde erau angajate, au semnat în fals pontaje şi alte documentele şi de fapt s-au aflat la sediul PSD. În cazul de faţă, doamna consilier de stat era la sediul Guvernului şi ea a lucrat efectiv acolo. O asemănare ar fi că, în ambele cazuri, vorbim de un angajat al statului, un funcţionar public, care se implică într-o luptă politică”, a spus avocatul.

La rândul său, un reprezentant al Comunităţii Declic a declarat că este trist faptul că procurorii nu s-au sesizat în acest caz şi trebuie ca acest lucru să îl facă cetăţenii.

„Ne-am fi aşteptat ca procurorii DNA să se sesizeze. Când am văzut că nu o fac, atunci ne-am consultat cu avocaţii noştri şi am decis să mergem mai departe. Mi se pare trist că, într-o ţară în care atât de mulţi am luptat pentru o justiţie independentă, încă trebuie să facem noi, cetăţenii, astfel de sesizări, mai ales când este vorba de înalţi demnitari ai statului”, a declarat reprezentantul Declic.

Mioara Costin a fost eliberată săptămâna trecută, la cerere, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Plecarea acesteia vine după ce în presă a apărut un „document” cu antetul Guvernului, unde apare şi semnătura Mioarei Costin, şi care s-ar referi la strategia premierului în campania pentru alegerile interne din PNL.

Chestionat pe această temă, într-o conferinţă de presă, premierul Florin Cîţu a explicat: „Eu, din funcţia de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat în niciun moment”.

„Despre documente care apar în presă sau hârtii, că nu ştiu dacă sunt documente, fiţuici sau documente editabile care apar în presă, nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură”, a spus atunci Cîţu.

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare