Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: ”În privința câinilor comunitari vom respecta legea – toți, fără excepție, vor fi eutanasiați după 14 zile”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă că în oraș se va respecta cu strictețe noua lege referitoare la câinii comunitari și toate animalele nerevendicate sau neadoptate în termen de 14 zile vor fi eutanasiate, fără excepție.

Edilul a mai precizat că va solicita Prefecturii Alba să oblige toate administrațiile locale din județ să-și înființeze servicii proprii de ecarisaj și să-și construiască adăposturi, așa cum cere legea, și astfel, cu siguranță numărul câinilor abandonați pe străzile municipiului Alba Iulia va fi mult mai scăzut.

Potrivit primarului vor fi strânși de pe străzi inclusiv câinii deja sterilizați și crotaliați, care vor fi duși la noul adăpost construit în perimetrul stației de epurare din Alba Iulia (str. Rogozului) unde vor fi deparazitați și tratați cu medicamente dacă este cazul iar după 14 zile, dacă nu sunt revendicați sau adoptați, vor fi eutanasiați indiferent de vârsta lor sau de starea fizică.

Nimeni nu-i va împiedica pe iubitorii de animale să vină la adăpost și să le adopte. Totul este gratuit. Îi vom ajuta și cu sterilizarea. Însă vor fi înregistrați, vor declara sub semnătură că vor avea grijă de câine iar dacă nu vor suporta consecințele legii. Noi am respectat legea și până acum, au mai fost câini eutanasiați dar numai dintre cei foarte bolnavi, bătrâni sau agresivi. O vom respecta și de acum încolo”, a declarat Mircea Hava.

În acest moment în adăpostul din Alba Iulia se află 62 de câini ridicați de pe străzi. Potrivit reprezentanților administrației locale, în ultima perioadă 10 animale au fost deja adoptate și mai sunt destul de multe cereri.

Legea nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost promulgată de președintele Traian Băsescu în data de 25 septembrie și a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.601 din data de 26 septembrie 2013, însă va intra în vigoare numai după publicarea Normelor Metodologice.

Potrivit noii legi, consiliile locale au obligația de a înființa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Aceștia vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. Populația trebuie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție sau revendicare, prin afișare la sediul adăpostului și al serviciului specializat.

Câinii capturați și înregistrați în evidențele adăposturilor pot fi revendicați sau adoptați astfel: în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidențele adăposturilor, câinii pot fi revendicați de către proprietari; după expirarea acestui termen și până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicați sau adoptați de către persoane fizice sau juridice, din țară sau din străinătate, în condițiile legii, revendicarea și adopția fiind gratuite.

Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea