Mircea Hava: Europa trebuie să învețe să fie mai bine pregătită
Mircea Hava: Europa trebuie să învețe să fie mai bine pregătită
Ultimii ani ne-au dat o lecție pe care trebuie să o învățăm, aceea e că “paza bună trece primejdia rea.” Am fost loviți în plin de pandemia Covid, iar nenorocirile au continuat cu declanșarea războiului din Ucraina și cu o criză majoră de securitate aflată în plină desfășurare.
Am fi putut evita din problemele care ne-au măcinat recent? Da, spun eu, dacă am fi fost mai prevăzători, mai bine pregătiți, mai reactivi. În momentul ăsta, nu cred că mai merge să ne culcăm pe o ureche și să credem că lucrurile bune pică din cer în timp ce noi stăm cu mâinile încrucișate.
Optimismul caracteristic democrației, principiilor și valorilor pe care e construită Europa prosperă trebuie dublat, în mod necesar, de un plan și de mecanisme care să ne asigure capacitatea de a răspunde oricăror provocări. Indiferent de natura lor!
O veste bună e aceea că, săptămâna aceasta, Comisia Europeană va prezenta „Strategia Uniunii Europene de pregătire”, un document care va dezvolta mecanismele de protecție la nivelul întregului bloc comunitar. Fie că vorbim despre securitatea militară ori despre capacitatea de răspuns în cazul unor dezastre naturale, e important să fim cu temele făcute la zi.
Ne sunt obligatorii punți de legătură între statele membre ale UE și o mai bună colaborare între capacitățile și structurile de răspuns rapid în caz de necesitate. Asta își doresc cetățenii Uniunii, lucru confirmat negru pe alb de datele din ultimul Eurobarometru. Să ne uităm puțin peste cifre: 74% dintre europeni-70% la nivelul României-consideră că țara lor beneficiază de pe urma apartenenței la UE, în timp ce peste 60% își doresc ca Parlamentul European să aibă un rol mai important.
Principalele probleme identificare de cetățeni au fost apărarea și securitatea, cu un procent de 36% la nivelul UE și 31% în România, precum și competitivitatea, cu un procent de 35% la nivelul întregii Uniuni. Siguranța alimentară și agricultura sunt pentru cetățenii români o prioritate principală, indicată de 32% dintre respondenți.
Suntem majoritar de acord, de la cetățeni la decidenți, că acțiunea comună, umăr la umăr, a statelor din UE ne garantează siguranță, prosperitate și securitate. Revin la cifre: 89% dintre cetățenii Uniunii și 75% dintre români opinează că unitatea statelor membre ale UE reprezintă o prioritate.
În concluzie, consolidarea mecanismelor de funcționare ale Uniunii, o strategie de securitate comună și răspunsuri adecvate pentru problemele și provocările economice și de competitivitate, sunt așteptări legitime ale cetățenilor. Iar PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține în totalitate aceste obiective.
Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru PPE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
Vasile Pușcă, fost primar al comunei Valea Lungă, acuzat de ANI de conflict de interese
Vasile Pușcă, fost primar al comunei Valea Lungă, acuzat de ANI de conflict de interese Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, marți, 15 aprilie 2025, că a constatat conflictul de interese de natură administrativă sau starea de incompatibilitate în cazul a patru aleși locali. Între aceștia se află și Vasile Pușcă, actualmente consilier local […]
18-21 aprilie 2025: SPCLEP Alba Iulia, program special în minivacanța de Paște 2025, pentru înregistrarea deceselor
18-21 aprilie 2025: SPCLEP Alba Iulia, program special în minivacanța de Paște 2025, pentru înregistrarea deceselor Activitatea Serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor (SPCLEP) Alba Iulia se va desfășura în perioada 18 – 21 aprilie 2025 după un program special, a anunțat Primăria Alba Iulia. Astfel, în minivacanța de Paște 2025, ghișeele vor […]