Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava, eurodeputat PNL: Digitalizarea ne obligă să avem un internet sigur, iar UE va avea o legislație care să ne protejeze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mircea Hava, eurodeputat PNL: Digitalizarea ne obligă să avem un internet sigur, iar UE va avea o legislație care să ne protejeze

Chiar dacă mai anevoios, cu pasul mărunt al administrației românești, vom trece și noi la ceea ce se numește digitalizare, la acel mod de viață în care internetul, programele și aplicațiile existente și viitoare ne vor ușura modul în care interacționăm, modul în care instituțiile funcționează, modul în care ne trăim viața de zi cu zi, la un click distanță de orice.

Digitalizarea nu e însă un proces lipsit de pericole. Trăim vremuri în care tehnologia se dezvoltă cu viteză și atinge zone pe care legislația nu le-a putut prevedea ori reglementa.

Chiar dacă în România acest subiect nu este tocmai pe agenda publică, există nu puține cazuri în care, așa cum a relatat mass-media, internetul și rețelele sociale au fost folosite pentru a corupe și manipula. Iar aceste probleme ne vor ajunge și pe noi din urmă, și chiar n-ar fi rău să fim pregătiți pentru ele.

Tocmai de aceea există, la nivelul UE, două proiecte legislative, inițiate de către Comisia Europeană și care vin să reglementeze tot ce înseamnă piață digitală și, implicit, tot ce înseamnă rețele sociale. Mă refer aici la DMA – Digital Market Act, care își propune să creeze și stimuleze concurența pe piața digitală, să reducă și elimine posibilitatea ca giganții hi-tech să monopolizeze piața și abuzeze de poziția lor dominantă. Mă refer și la DSA – Digital Service Act, o a doua inițiativă, care își propune să transforme spațiul digital într-un loc în care drepturile cetățenilor sunt protejate, iar companiile pot activa în condiții de piață liberă. Împreună, DMA și DSA, vor forma un pachet de reguli aplicabile la nivelul întregii Uniuni, reguli pe care companiile care oferă sau desfășoară activități în spațiul virtual vor trebui să le respecte, indiferent unde își au sediul pe mapamond.

Practic, ceea ce Uniunea Europeană își dorește este ca acele companii care activează în spațiul virtual, dar interacționează cu cetățeni și companii din Uniunea Europeană, să respecte regulile Uniunii Europene. La fel și în cazul cetățenilor care utilizează piața digitală. Mai simplu spus, internetul nu trebuie să fie un spațiu situat deasupra legilor, unde fiecare face ce vrea.

De ce am ales să pun în discuție aceste teme? Pentru că, pe lângă beneficiile incontestabile ale rețelelor de socializare, ele sunt totodată o vulnerabilitate și expun cetățenii, atât din România cât și alte state membre, la o lungă serie de pericole. Avem deja destule exemple, cum spuneam mai sus, prin care rețelele de socializare sunt folosite, fără impunitate, pentru a dezinforma ori a manipula. Avem și la noi acasă exemple de ferme de troli, care sunt situate în te miri ce colț al lumii, însă prin intermediul internetului și rețelelor de socializare nu fac altceva decât să manipuleze ori dezinformeze în folosul lui X sau Y, politician sau companie dispuși să plătească pentru asta. Mai mult decât atât, mă gândesc la pericolele la care sunt expuși cei mici. Mă gândesc la nepoții mei, pentru care rețelele de socializare, nici nu le știu eu pe toate, au devenit o parte integrantă din cotidian.

Recent, Frances Haugen, fostă angajată a companiei Facebook, devenită wistleblower, a fost audiată în cadrul Parlamentului European cu privire la practicile, o să le spun neortodoxe, ale companiei. Au fost atinse eme importante, precum modul în care copiii și tineri sunt afectați mental prin intermediul rețelelor sociale, dar și practica de „micro targeting”, prin care politicieni sau partide manipulează cetățenii, pe baza datelor personale pe care aceste companii le strâng de la utilizatori.

Așa cum a declarat colegul meu din grupul EPP, Andreas Schwab, cel care este și eurodeputatul responsabil de inițiativa DMA – Digital Markets Act, aceste audieri ale doamnei Haugen ne ajută să înțelegem mai bine rolul pe care rețelele sociale îl au în societate și ne vor ajuta, la nivelul Parlamentului European, să promovăm o legislație care să elimine aceste pericole la care ne expunem pe noi și, în special, pe cei mici și tineri.

Siguranța în mediul online este una dintre prioritățile parlamentarilor PPE iar Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să se asigure că cetățenii UE pot folosi în siguranță internetul și serviciile bazate pe internet, precum platformele și rețelele sociale.

Mircea Hava, eurodeputat PNL
Membru PPE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea