Mircea Hava, despre marile proiecte europene ale municipiului Alba Iulia. Transformarea continuă!
Într-un interviu acordat de Mircea Hava ziarului “Unirea”, primarul municipiului Alba Iulia a vorbit despre marile proiecte europene la care lucrează acum administrația locală. Acestea anunță că transformarea urbanistică, petrecută în ultimii ani la Alba Iulia, va continua și în următorii ani.
Mircea Hava, primar Alba Iulia: “Lucrăm la strategia de dezvoltare şi ţinem cont de toate nevoile ce pot fi acoperite cu bani europeni. Avem trecutul, avem prezentul, cu siguranţă vom avea şi viitorul. Cu toate că azi punem doar drojdia, vă asigur că vom avea o reţetă bine crescută pentru viitoarea alocare care să cuprindă proiecte vitale.
Nu o să enumăr lista completă a viitoarelor proiecte însă cele mai mari dintre ele vizează amenajarea drumului de legătură între DN1 şi DN 74 pe latura de nord vest a oraşului, între intrarea în oraş dinspre Cluj Napoca (zona Pârâul Iovului, nodul de nord propus al autostrăzii Sebeş – Turda), Bărăbanţ şi până la intrarea în localitatea Şard pe DN74 spre Munţii Apuseni; continuarea legăturii din B-dul Revoluţiei, zona LIDL, cartierul Recea, Pâclişa, până la pasul peste calea ferată din Partoş şi coborârea de pe viitoarea autostradă Sebeş – Turda pe zona de sud a municipiului.
Alte proiecte vizează revitalizarea şi refuncţionalizarea zonei perimetrale a Cetăţii Alba Carolina, unde intenţionăm să amenajăm parcări, alei pentru pietoni, pistă de biciclete, noi accese în zona istorică, iluminatul public şi arhitectural, un mic lac în zona sediului Electrica, amenajarea acceselor, corectarea vegetaţiei, dotarea cu mobilier urban a ravelinelor şi bastioanelor proprietate publică, toalete publice etc.
Lucrările de restaurare ale zidurilor estic şi sudic, restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Principilor sau a amfiteatrului din zona ravelinului Trinitarienilor, unde se organizau în trecut zilele oraşului, sunt alte proiecte pe care intenţionăm să le dezvoltăm pe viitoarea perioadă de alocare a Comisiei Europene.
Amenajarea unui muzeu al antichităţii romane şi amenajarea unui Convivium, unde vizitatorii vor putea petrece în stil roman cu elemente de gastronomie, veselă, costumaţie, mobilier reconstituite autentic etc. sunt două proiecte pe care le dezvoltăm în prezent cu partenerii noştri de la Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea “1 Decembrie 1918” şi pentru care intenţionăm să solicităm fonduri Programului de finanţări bilaterale între România şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, cu termen de depunere în aprilie 2014.
Reabilitarea colegiilor economic şi HCC, sau a Liceului de Arte “Regina Maria”, sunt alte proiecte prioritare pentru fondurile europene viitoare. Nici piaţa agroalimentară din centrul oraşului nu va fi uitată. Intenţionăm dezvoltarea proiectului de modernizare şi obţinerea avizelor necesare până la finalul acestui an.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 60 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii